Har Dansk Varmblod verdens bedste ungavler?

05-07-2022 06:10

Astrid Ø. Sørensen

Det finder vi ud af i løbet af de næste dage - VM for ungavlere løber nemlig af staben, og Dansk Varmblod er repræsenteret af otte dygtige danskere, der er rejst til Ermelo i Holland for at dyste i konkurrencer som mønstring og løsspringsbedømmelse fra d. 7.-9. juli

Nyheden fortsætter efter annoncen

Men hvad er det nu lige, at VM for ungavlere helt præcist er?

VM for ungavlere er en international konkurrence, hvor 15-25 årige fra forskellige lande og forskellige avlsforbund dyster i avlsrelevante ting. Der indgår 5 discipliner i mesterskabet; teoritest om avl og heste generelt, bedømmelse af løsspringning, bedømmelse af eksteriør og gangarter samt mønstring, og derudover er der en holdkonkurrence i at soignere og klargøre en hest bedst muligt til stævne/kåring.
Der er to aldersgrupper, hvoraf juniorerne er de 15-19 årige og seniorerne er de 20-25 årige.

VM for ungavlere bliver arrangeret af det internationale ungavlerforbund, som hører ind under World Breeding Federation for Sport Horses (WBFSH). Danske Inge Madsen, hovedbestyrelsesmedlem af Dansk Varmblod og ansvarlig for Ung i DV, er formand for det internationale ungavlerforbund. 

Copyright Ridehesten.com
Træningssamling for Ung i DV'ere kort tid inden udtagelsen til VM for ungavlere. Her ses træning i eksteriørbedømmelse. Foto: Privat

I år står KWPN, det hollandske avlsforbund for sportsheste, i spidsen for arrangementet, som bliver afholdt på det nationale hestesportscenter i Ermelo, Holland, hvor UVM i mange år har fundet sted.
138 deltagere fra 19 forskellige avlsforbund deltager i mesterskabet i år - heriblandt de 8 danske deltagere, der skal repræsentere Dansk Varmblods røde farver:

Det danske juniorhold består af de fire piger Anne-Sofie Jepsen, Nicoline Holm Larsen og af søstrene Klara Øskov Olesen og Karoline Øskov Olesen, som desuden vandt DM for hest tidligere på året.

Nyheden fortsætter efter annoncen

For de danske seniorers vedkommende er Viktor Kristensen, Linnea Jansa, Freya Dreyer og Martine von Barner udtaget til at kæmpe om titlen som den bedste ungavler.

Sophie Asp og Sarah Doile Jensen fra Ung i DV, som begge har deltaget i VM for ungavlere tidligere, er landstrænere for både junior- og seniorholdet, og  de rejser til Ermelo sammen med de 8 deltagere og Inge Madsen. 

Fakta
Program for VM for ungavlere 2022

Torsdag 7. juli
- Åbningsceremoni
- Teoritest

Fredag 8. juli
- Konkurrence i bedømmelse af løsspringning
- Konkurrence i bedømmelse af eksteriør og gangarter
- Holdkonkurrence: Soignering og klargørelse af hest til stævne/kåring

Lørdag 9. juli
- Konkurrence i mønstring
- Præmieoverrækkelse og fejring

Fold up

Et team i medgang og modgang
Til spørgsmålet om, hvad VM for Ungavlere giver deltagerne, svarer Inge, at de først og fremmest får et fantastisk sammenhold: 

Når man øver og træner så meget sammen, som de danske ungavlere har gjort, og man herefter skal bo og rejse sammen, så får man et unikt sammenhold. Det danske hold er med hinanden i medgang og modgang, og selvom de også er konkurrenter, ønsker alle det bedste for hinanden. Selvom der også er individuelle konkurrencer, arbejder danskerne som et team. Derudover resulterer VM for ungavlere i, at deltagerne lærer meget, som de kan bruge ude i den virkelige verden som avlere, men det giver også en læring i at performe under pres, som de kan bruge i alle livets sammenhænge - og selvfølgelig giver konkurrencerne også mulighed for at skabe sig et international netværk blandt unge fra andre avlsforbund, udtaler Inge.

Holdet giver så meget god energi, og jeg glæder mig til at komme afsted, slutter Inge.

Ridehestens udsendte, undertegnede, tager med det danske hold til Ermelo og sørger for, at du gennem ugens løb her på Ridehestens side samt på vores Instagram kan komme helt tæt på VM for ungavlere, se resultater og lære de danske deltagere at kende.

Annika Knudsen Lorentsen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Annika Knudsen Lorentsen