Hest brækkede ben og måtte ikke få smertestillende

02-07-2022 20:52

Christine Krogh Frausing
Skribent

FEI blev sat i særdelelses dårligt lys, da en hest ikke måtte få smertestillende efter at have brækket et ben, da der skulle tages blodprøve for at teste for doping. Nu har de måtte komme ud med en offentlig undskyldning 

Copyright Ridehesten.com
Foto: Ridehesten.com/Britt Carlsen
Nyheden fortsætter efter annoncen

Et uheld i forbindelse med et stævne i Holland har vakt stor opsigt, da en hest måtte lide med et brækket ben i 25 minutter, uden bedøvelse, da en FEI-dyrlæge hårdnakket påstod, at det var imod FEI's regelsæt, skriver Horse & Hound.

Belgiske Ann Carton's 12-års hoppe blev pludseligt halt på springbanen, mellem spring nr. 2 og 3. Alle på stævnepladsen var lynhurtige til at springe til, da hesten på ingen måder kunne støtte på sit ene ben. 

– På røntgenbillederne lignede det hele en stor eksplosion. Vi gjorde alt hvad vi kunne for at redde hende, men både vores egen dyrlæge, og dyrlægen på klinikken, sagde at det var en umulig opgave. Benet var i så mange stykker, at hoppen ville være hjælpeløs resten af sit liv, fortalte Ann Carton til Horse & Hound. 

Da vagthavende dyrlæge kom over til hesten efter få sekunder, var der ingen tvivl om de ville bedøve hoppen med det samme, så hun ikke skulle lide. Kort efter kom FEI's dyrlæge dog hen, og siger i følge Ann Carton, helt koldt: "Nej, det må vi ikke, jeg skal have en blodprøve til dopingkontrol først".

Når der sker en sådan ulykke ved internationale stævner, tager man en blodprøve for at sikre, at der ikke er noget i blodet på hesten, som har forårsaget ulykken. Der er dog intet i FEI's regelsæt der siger, at en hest ikke må smertedækkes. 

Nyheden fortsætter efter annoncen

Ann Carton var skuffet over FEI's dyrlæge, men hun var bestemt også skuffet over FEI's steward og dommer, der bare lod det ske. Hun fortæller at have spurgt mindst 6 eller 7 gange, om hesten ikke måtte få noget smertestillende, men svaret var, at de skulle vente på at dyrlægen kom tilbage med sit udstyr, så prøven kunne blive taget. Det tog ca 15 minutter for dyrlægen at hente sin taske med udstyret i, og omkring 25 minutter, før hesten blev smertedækket.

FEI med en undskyldning

– Der er sket en misforståelse omkring vores regelsæt, og det skal bestemt ikke ske igen, fortæller en talsmand for FEI. 

FEI vil nu undersøge sagen, og lover at melde ud til alle officials omkring regler i situationer som denne. Samtidigt beder de offentligheden have forståelse for, at officials ofte skal tage beslutninger i pressede situationer, og at det ikke er en let opgave.

Kilde: Horse & Houn

 

Trine Askjær-Jørgensen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Trine Askjær-Jørgensen