Heste dør på stribe af herpesvirus til stævne i Spanien (video)

28-02-2021 14:57

Marie Helene Rigård Rohleder

De danske springryttere ved stævnet i Valencia, Spanien, gennemlever deres livs værste mareridt. Kirsten Rie Truelsen og hendes familie kæmper for deres ni heste efter, at stævnet er blevet ramt af herpesvirus 1. Stævnearrangørerne har ikke taget truslen alvorligt, og der er først i går, at de gav lov til at adskille de raske heste fra de syge (Opdateret med billeder)

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock
Nyheden fortsætter efter annoncen

– Vi er fanget i Valencia, og der er heste, som dør på stribe af herpesvirus.
Det er helt forfærdeligt, det her. Det er ryttere, som skriger, fordi deres heste vælter og ikke kan stå på benenen. Til jer som er på vej til stævne i Spanien: STOP!

Sådan lyder opråbet fra Kirsten Rie Truelsen, som er med familien til det internationale springstævne i Valencia i Spanien med sine døtre Karina Leiche, Benedikte Rie Truelsen og Anne-Kristine Rie Truelsen. 

Copyright Ridehesten.com
En af familien Truelsens springheste som er syg med herpesvirus 1. Foto: privat

– Det er så grimt. Fuldstændig forfærdeligt. I kan slet ikke forestille jer, hvordan det er. Vi står op om morgenen og græder, mens vi kæmper for at holde vores heste i live, fortæller Kirsten Rie Truelsen til ridehesten.com over telefonen. 

Familien Truelsen ankom til Spanien d. 8 februar med 9 heste. I dag står 4 af hestene med feber og drop og kæmper for deres liv. 

Vi står op om morgenen og græder, mens vi kæmper for at holde vores heste i live, siger Kirsten Rie Truelsen.

Hun har lagt en video på Facebook, hvor hun fortæller om den helt forfærdelige sitatuon, som der er ved stævnet i Valencia efter, at der udbrudte den aggressive herpesvirus 1. 

Se videoen her. 

Kirsten Rie Truelsen fortæller, at der allerede var heste, som viste symptomer på herpesvirus 1, da de ankom til stævnet d. 8 februar. Alligevel er det først for en uge siden, at offentligheden får kendskab til sygdomudbruddet. Læs mere her. 

Nyheden fortsætter efter annoncen

MEN det mest forrykte er, at det først er igår, at stævnearrangørerne og de spanske myndigheder giver lov til, at adskille de syge heste fra de raske. Lige præcis isolation af de syge heste er det allervigtigste for at forebygge herpesvirus, som er yderst smitsom. 

Copyright Ridehesten.com
En springhest fra en udenlandsk rytter. Hesten blev aflivet i nat på grund af herpesvirus. Foto:privat

Indtil i går har alle hestene til stævnet i Valencia stået i det samme store staldafsnit med plads til 400 heste, fortæller Kirsten Rie Truelsen. Hun skynder, at der er cirka 40 heste, som er uden symptomer ud af de i alt 149 heste, som er til stævnet. Flere heste er blevet kørt væk til nærtliggende hestehospitaler, men de er også fuldt belagt nu, fortæller Kirsten Rie Truelsen. 

Der er også massiv mangel på udstyr i form af seler til at hænge hestene op i, hvis de er så voldsomt ramt i deres nervesystem af herpesvirus, at de ikke kan stå på benene. Derfor har familien Truelsen været i Bauhaus og købe udstyr til flere af rytterne. 

– Vi har råbt og kæmpet for at få lov til at flytte vores heste væk fra de syge heste. Men stævnearrangørerne, FEI og de spanske myndigheder har overhovedet ikke været til at samarbejde med, siger Kirsten Rie Truelsen. 

Den første uge med sygdomsudbruddet var der kun to dyrlæger til de 140 heste. Nu er der heldigvis kommet fire ekstra dyrlæger, som løber rundt og kæmper for at redde så mange heste som muligt. Derudover har Kirsten Rie Truelsen også fået god hjælp og vejledning fra dyrlæge Mette Uldahl fra Dansk Ride Forbund. 

Copyright Ridehesten.com
En af familien Truelsens springheste som er syg med herpesvirus 1. Foto: privat

Det er uklart, hvor mange heste der er døde eller blevet aflivet på grund af herpesvirus ved stævnet. Læs mere om sagen i det hollandske hestemedie her. 

– Vi aner ikke, hvor mange heste vi kommer hjem med. Vi kan være strandet hernede i flere måneder. Det her er virkelig et opråb om at tage den her forfærdelige sygdom alvorligt, og lad være med at køre til stævne i Spanien. Pas på jeres heste, siger Kirsten Rie Truelsen. 

Læs mere om hvad herpesvirus er for en sygdom her. 

Ridehesten følger sagen. Hold dig opdateret på ridehesten.com.

Christine Krogh Frausing

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Christine Krogh Frausing