Heste sætter rekord på Landsskuet

17-05-2016 12:10
Avl

Landsskuets rolle som Danmarks største dyrskue gælder også antallet af heste, der stilles til bedømmelse på dyrskuet i Herning den 30. juni til 2. juli. Hele 346 heste deltager i udstillingen på Landsskuet 2016, hvilket er rekord i nyere tid – og 33 heste mere end sidste år

Copyright Ridehesten.com
Fjordheste er første gang den største hesterace på Landsskuet, hvor det samlede antal udstillingsheste også sætter rekord med i alt 346 på landets største dyrskue. Foto: Frederik Andreas Jørgensen

Fremgangen fordeler sig jævnt over de i alt 25 hesteracer, der møder med nogle af landets bedste avlsheste, men flere racer skiller sig alligevel ud.
Med i alt 43 tilmeldte dyr sætter Fjordhesten ikke alene race-rekord, men er også for første gang den antalsmæssigt største race på Landsskuet; lige nøjagtigt en hestemule foran Jydske heste og Shetlandsponyerne, der traditionelt har skiftes til at fylde mest.
En markant fremgang finder man også hos Haflinger, der sætter race-rekord med 19 tilmeldte dyr. Frederiksborg, Tinker, Belgiske heste, Frieser, New Forest, Dartmoor og Dansk Sportspony har også pæne fremgange. Sidstnævnte race fejrer 40 års jubilæum i Danmark og har derfor opfordret til, at man gjorde en ekstraordinær indsats for at tilmelde dyr. 
Et jubilæum øger dog ikke nødvendigvis antallet af dyrskue-dyr. Den lille Miniaturehest fejrer således 20 års jubilæum i år, men sætter alligevel bundrekord på Landsskuet med kun seks heste – en halvering i forhold til tidligere år. En tilsvarende tilbagegang ses kun hos Islandske heste.


Travhest for første gang
Helt ny på Landsskuet er en travhest. Travheste er en gammel race, men de har ikke tidligere været udstillet på dyrskuet i Herning, hvor man i år kan møde en enkelt goldhoppe. 
Den spanske hest – Pura Raza Española (P.R.E.) – har kun én gang tidligere været med på Landsskuet, men vender efter fem års fravær tilbage med en ældre hingst.
Alle 346 heste bliver bedømt om torsdagen. Mange af hestene deltager desuden i aktiviteter og shows fredag og lørdag. Cirka 30 er for eksempel med i Landsskuets dyrskue-show fredag og lørdag, hvortil der kommer yderligere 55 heste, som kun deltager i showet. 
Samlet vil man altså kunne opleve over 400 af landets flotteste heste på Landsskuepladsen i Herning den 30. juni-2. juli.
Heste overgås i antallet af udstillede dyr kun af malke- og kødkvæg, men her kendes det endelige antal tilmeldte dyr ikke endnu, da kvægavlere har tilmeldingsfrist til Landsskuet frem til og med den 20. maj.


Se fordelingen af årets udstillingsheste på de enkelte racer i vedhæftede oversigt.

 

Thomas Bach Jensen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Thomas Bach Jensen