Hestens Værns pris til Helen Munksø

25-01-2015 13:30

Distancerytter Helen Munksø modtog torsdag en medalje og plakette for godt Horsemanship fra Hestens Værn. Hun modtog prisen for sit horsmanship, der er så forbilledligt, at hun har fået en konkurrencestrategi opkaldt efter sig. Prisen blev overrakt hos Dansk Ride Forbund, hvor Helen arbejder som udviklingskonsulent

Copyright Ridehesten.com
Helen Munksø og Ghita Zangger Madsen fra Hestens Værn.

En Helen
”En Helen" er det uofficielle navn på en ganske særlig præstation indenfor distanceridning. En præstation som kræver, at man kender sin hest utrolig godt, passer på den, lytter til den og aldrig presser den til at gå hurtigere, end den kan klare. Så at sige rider man "sit eget ridt" og bekymrer sig ikke om, hvor hurtigt eller langsomt man rider i forhold til konkurrenterne. Man følger i stedet den plan, som man har lagt hjemmefra ud fra hvor god form, man ved, hesten er i. "En Helen" er aldrig forudset af rytteren, som udfører den. Et sted i løbet af ridtet venter nemlig en overraskelse. Det er der, hvor man finder ud af, at en del af de hurtigere ekvipager er udgået af den ene eller anden grund, og at man derved har en chance for at vinde en placering, på trods af at ens mål kun har været at komme sikkert i gennem ridtet.

"En Helen" er selvfølgelig opkaldt efter Helen Munksø, som altid rider roligt og forsvarligt på sine heste. Til DM i 2013, som foregik i Mols Bjerge, fik Helen en sølvmedalje ved at ride pænt og passe på sin hest. Hun var langt efter de andre ryttere, men deres heste kunne ikke holde til det høje tempo og udgik. Derved var Helen kun den anden rytter, som klarede alle 120 km og havde en frisk hest bagefter. Det er netop den type ridning, som er "rigtig" distanceridning.

Sådan beskriver ungrytter Merethe Neland ”en Helen”.

Og det har Hestens Værn bidt mærke i.

- Jeg synes især godt om det, at Helen har en ride-/konkurrence-strategi opkaldt efter sig.  Det er for os forbilledligt, at hun rider efter, hvad hesten kan præstere på dagen, uagtet at alle andre vælger et højere tempo, og at der er et mesterskab på spil. Helen er en rollemodel for ryttere i alle discipliner, siger Ghita Zangger Madsen, sekretariatsleder i Hestens Værn.

Omsorg for både fir- og tobenede
Det er ikke kun hesten, som Helen drager omsorg for. I indstillingen til Hestens Værn skriver Anne Phaff Ussing-Rosenkilde:  - Hermed tillader jeg mig at foreslå distancerytter Helen Munksø til en anerkendelse fra Hestens Værn for sin uselviske optræden ved Nordisk-Baltisk Mesterskab i Norge, hvor hun red efter hjælp til to nødstedte danske ryttere, og derfor var indstillet på at udgå af konkurrencen. På trods af dette, samt de meget vanskelige forhold på stejle, stenede bjergstier med dybe mudderhuller, lykkedes det Helen at komme til næste vetgate med sin hest i god behold. Helen var indstillet på at udgå af ridtet, men da hesten bestod dyrlægetjekket med flyvende faner, og det øvrige danske hold bakkede hende op, besluttede hun at fortsætte og endte med at gennemføre det meget krævende CEI**- ridt inden for tidsgrænsen samt få sin hest godkendt i afsluttende hestekontrol – stadig ”parat til at gå end distance mere”. Derved levede Helen til fulde op til distanceridningens motto ”At fuldføre er at vinde”.

Kilde: Dansk Ride Forbund

Christine Krogh Frausing

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Christine Krogh Frausing