Hjælper fjernelse af æggestokke på problemadfærd?

03-08-2020 07:05, af Merete Haahr

Hopper der udviser uønsket adfærd som ikke er relateret til deres reproduktionscyklus, kan med fordel få deres æggestokke fjernet. Det viser et nyt dansk studie, som har undersøgt, hvorvidt det kan være en løsning at fjerne hoppens æggestokke for problemhopper, som udviser adfærdsproblemer.

Copyright Ridehesten.com
For nogle hopper kan det være en sidste udvej at fjerne æggestokkene. Foto: Shutterstock

Uønsket adfærd for hopper er et hyppigt forekommende problem som dyrlæger støder på i deres praksis. Adfærden kan variere med alt fra at hesten ikke vil samarbejde, når den bliver håndteret fra jorden. Nogle hopper kan også stejle, bukke eller sparke når de bliver redet, eller være aggressiv overfor andre heste. I nogle tilfælde så kan kræft i æggestokkene være medvirkende til denne adfærdsændring, men i andre tilfælde er der ikke nogen synlig grund.

Hopperne var alle grundigt screenede
Hopperne, som deltog i studiet var allerede blevet screenet for smertefulde tilstande som ikke havde noget at gøre med deres brunstcyklus, og desuden var der nogle af hopperne der var diagnosticeret med kræft i æggestokkene. Dog var der nogle hopper, hvor det ikke havde været muligt at stille en diagnose som kunne forklare deres uønskede adfærd.

Sidste udvej
Fjernelse af æggestokkene blev brugt som en sidste udvej for at løse problemet for hoppen. I alle tilfælde havde det vist sig uden effekt at behandle med medicin for at stoppe den reproduktive cyklus, og der var ikke fundet nogle andre problemer uden for reproduktionssystemet som kunne udløse disse problemer. 

28 hopper studeret postoperation
Svarene er baseret på 28 hopper som alle havde fået fjernet æggestokkene. De var blevet opereret 6-24 måneder tidligere og forskerne undersøgte journalerne på de enkelte hopper.

Hoppeejeren blev bedt om at udfylde et spørgeskema og medvirke i et telefoninterview. 14 af hopperne havde kræft i æggestokkene i enten den ene eller begge æggestokke. 10 hopper havde normale æggestokke, og i fire af tilfældene var æggestokkene ikke blevet undersøgt for kræft.

Adfærdsændringerne blev vurderet på baggrund af ejernes synspunkt
Ændring i hoppernes adfærd og rideegenskaber efter operationen blev vurderet ud fra ejernes synspunkt. Nogle af hopperne, som var involveret i studiet led af kræft i æggestokkene. De andre hopper havde alle gennemgået en grundig diagnosticering, for at klarlægge årsagen til deres uønskede adfærd, forklarer Daniel Taasti Melgaard og hans kollegaer i deres rapport udgivet i journalen Animals.

80% af hoppernes rideegenskaber blev forbedret
Efterfølgende blev hoppernes rideegenskaber forbedret i 80% af tilfældende, 8 ud af 10 hopper med normale æggestokke og i 57% (8 ud af 14) af tilfældene for hopperne der led af æggestokkekræft.

Hoppernes adfærd blev også bedre, og i 40 % af de heste der havde normale æggestokke og i 43% af tilfældene hvor hopperne havde kræft. Dette resultat viser at hopper med eller uden kræft i æggestokkene i nogle tilfælde kan have gavn af at få fjernet æggestokkene for at forbedre deres adfærd og rideegenskaber.

Ingen logisk forklaring på forbedringen
Der er ikke nogen logisk forklaring til hvorfor hopper med normale æggestokke havde fordel at at få dem fjernet. Der kan ikke udelukkes at der kan have været et underliggende patologisk problem i æggestokkene. 

Til forskernes overraskelse var der ikke nogen synlig statisk forskel i rideegenskaber eller adfærd mellem de hopper der havde kræft og de hopper der ikke led af æggestokkekræft.

Tidligere forskning har beskrevet effekten af at fjerne æggestokkene som en forbedring af adfærden set i forhold til hoppens brunst cyklus, men denne undersøgelse viser, at det øjensynligt ikke har en sammenhæng med hoppens brunst. En anden teori går ud på at nogle hopper har fordel af at få fjernet æggestokkene, på samme måde som hingste får reduceret hormondrevet uønsket adfærd ved at få testiklerne fjernet.

For to af hopperne i studiet var fjernelse af æggestokkene sidste udvej inden aflivning, selvom ingen af dem havde nogle kliniske tegn på sygdom.

Operationen blev foretaget som en sidste udvej inden aflivning, men ingen af dem udviste bedring på baggrund af indgrebet. Den ene hoppe blev aflivet, og ved en efterfølgende obduktion fandt man frem til at hoppen havde en hjernesvulst.

Vigtigt med grundig diagnosticering
Forskerne understreger nødvendigheden af at foretage en grundig diagnosticering for at udelukke andre sygdomme, før man foretager en operation der fjerner de normale æggestokke i hopper med adfærdsproblemer. På trods af den signifikante forbedring som blev vist i dette studie, så er der brug for yderligere forskning, der kan bekræfte om hopperne med uønsket adfærd, som ikke hænger sammen med brunstcyklussen eller smertefulde tilstande, vil have fordel af at få fjernet æggestokkene for at ændre deres adfærd og forbedre deres rideegenskaber.

Studiet blev foretaget af Daniel Taasti Melgaard og Martin Søndergård Thøfner, som begge arbejder på Hørsholm hesteklinik, Trine Stokbro Korsgaard, som arbejder hos DyrDoktor i Sønderborg, og Morten Rønn Petersen og Hanne Gervi Pedersen fra Københavns Universitet. 

Læs også

Springhopperne indtager Vilhelmsborg

16-08-2012 13:13, af Thomas Bach Jensen
Avl|
Ikke mindre end 80 springbetonede hopper er tilmeldt sadelkåring på Vilhelmsborg i morgen, og det gør kåringen til den største kåring for springbetonede hopper, der nogensinde er afviklet i Dansk Varmblods regi

P.S.I. heste solgt for millioner

07-12-2015 09:22, af Thomas Bach Jensen

I går var Paul Schockemöhle og Ulrich Kasselmann værter for den 36. P.S.I. Auktion i Ankum, hvor der blev solgt unge rideheste for 130 mio dkk.

Reception med ridehesteauktion

17-07-2008 08:29, af Thomas Bach Jensen
På lørdag den 19. juli slår Rødding Ridecenter dørene op efter berider Tommy Lundbys overtagelse. Arrangementet byder blandt på auktion af seks til otte unge rideheste.

Husk de fynske skuer

14-04-2016 16:02, af Britt Carlsen
Avl|

Der kan nu tilmeldes til bedømmelse af 2-års hopper på Stutteri Ask i maj og til det Fynske Dyrskue i juni

Resultat af årets sidste sadelkåring

29-11-2013 22:24, af Thomas Bach Jensen
Avl|

Frederiksværk Rideklub emmede af god stemning ved årets sidste stationsafprøvning for Dansk Varmblods hopper. Under ledelse af berider Karin Nissen blev 10 hopper kåret og afprøvet fredag den 29. november

17 hopper bestod stationsprøven

20-11-2014 12:06, af Thomas Bach Jensen

Den 18. november afsluttedes Dansk Varmblods stationsafprøvning hold 4 på Vilhelmsborg, hvor alle 17 hopper bestod prøven og blev kåret

WebTV: Mavesår hos heste

14-02-2009 13:26, af Grethe Næsby
Mavesår er blevet et mere tydeligt problem hos flere rideheste. Men hvad skyldes det, og hvordan kan det opdages?

Webredaktør

Har du en nyhed eller en god historie?

Thomas Bach Jensen

Webredaktør og nyhedsvagt

Thomas Bach Jensen
20 33 86 83
tbj@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Thomas Dolleris Larsen er sovet ind

24-09-2020 15:11, af Thomas Bach Jensen

Berider Thomas Dolleris Larsen, der for fire måneder siden fik en hjerneblødning, er i nat sovet stille ind i sin nærmeste families nærvær

Kingsland sælger aktiemajoritet på 51 %

22-09-2020 12:05, af Annika Knudsen Lorentsen

Det verdensomspændende brand Kingsland Equestrian har solgt aktiemajoriteten på 51 %, og de fortæller, at de glæder sig til i fremtiden at have Helgstrand Dressage som samarbejdspartner, for det er netop Helgstrand som har købt majoriteten i firmaet

Heste kan hjælpe unge med at forstå sig selv

23-09-2020 19:34, af Annika Knudsen Lorentsen

Undersøgelser antyder, at heste kan have en positiv virkning i forhold til at få børn og unge til at forstå sig sel. Ligesom heste kan være med til at skabe et positivt førstehåndsindtryk af et terapiforløb

Sådan undgår du muk

23-09-2020 09:57, af Annika Knudsen Lorentsen

De fugtige omgivelser, der ofte er kendetegnet for efterårets folde, er perfekte for muk og dermatofilose. Sygdomme, som man skal holde ekstra øje med, hvis hesten skal holdes rask og glad. Agria Dyreforsikrings dyrlæge kommer her med en række gode råd til til, hvordan du hjælper din hest med at undgå muk og dermatofilose

Forsamlingsforbud: Hvad betyder det for stævnerne?

18-09-2020 16:37, af Annika Knudsen Lorentsen

Forsamlingsforbuddet er sænket til 50 personer, og det får heldigvis ikke betydning for en stor andel af stævnearrangører, men der er desværre nogle stævner der bliver ramt, og som er nødt til at foretage justeringer i deres planlagte stævner, meddeler Dansk Ride Forbund

Auktion: Solgte føl opnåede flot gennemsnitspris

19-09-2020 20:11, af Annika Knudsen Lorentsen

Følauktion Nord blev i dag afsluttet, og i alt lykkedes det at sælge 8 føl til en gennemsnitspris på 34.800 kr, og Ulrik Kristensen fra auktionsudvalget fortæller, at det har været lærerigt at afvikle auktionen online, og at de er godt tilfredse med resultatet

14-årig mister livet i tragisk rideulykke

23-09-2020 11:17, af Merete Haahr

Rideverdenen er i chok og sorg efter at en ung canadisk pige, Zara Buren, i går mistede livet efter en tragisk rideulykke – Himlen har fået en engel og et lys er blevet slukket

Belgisk pige inspireret af Danielle Goldsteins fjer

19-09-2020 18:33, af Annika Knudsen Lorentsen

– Du skal turde være den du er, siger den 10-årige belgiske pige Febe Abeels, som ligesom den internationale toprytter Danielle Goldstein pryder sit hård med farverige fjer, fordi hun ønsker at vise, at hun tør være sig selv

Susanne Barnow klar med 5 heste til championatsfinale

22-09-2020 13:23, af Annika Knudsen Lorentsen

Susanne Barnow kan sammmen med sin partner Steffen Kristensen glæde sig over, at det i år er lykkedes at kvalificere fem ud af fem mulige heste til Pavo og Dansk Ride Forbunds championater for ungheste i dressur, og Susanne fortæller, at de er stolte og taknemmelige for, at deres lille team kan tage til Blue Hors med fem heste de selv ejer

24 dressurtalenter klar til championatsfinale (video)

20-09-2020 15:35, af Annika Knudsen Lorentsen

Så er det afgjort hvilke 24 5-års dressurheste der skal deltage ved Pavo og Dansk Ride Forbunds championat for ungheste, og i dagens mellemrunde, hvor 18 heste gik videre, vandt Blue Hors Londoner med Christian Tudela Ruiz i sadlen