Højsæson for hudinfektioner

07-09-2022 06:20

Christine Krogh Frausing
Skribent

Kalenderen siger efterår. Dagene bliver kortere og temperaturen daler, hesten er mere på stald, og der går ikke længe for dækkensæsonen starter. Men når hesten pakkes ind i et dækken, øges risikoen for infektioner i huden

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock
Nyheden fortsætter efter annoncen

Bliver hesten for varm under dækkenet eller er fugtig og ikke helt tør, inden den pakkes ind, kan det give anledning til hudinfektioner. På hestens hud findes der en helt naturlig forekomst af bakterier og svampe, der normalt ikke generer hesten, da hudens immunforsvar holder mikrofloraen ude. Om efteråret og vinteren, hvor hesten ofte er mere fugtig og beskidt, gennembrydes hudens immunforsvar dog lettere, og en hudinfektion kan opstå.

Hudbetændelse

Nyheden fortsætter efter annoncen

Dermatofilose er en hudbetændelse, som forårsages af bakterien dermatofiphilosis congolensis, en bakterie som mange heste i forvejen har på huden. Dermatofilose ses ofte når dækkensæsonen går i gang og skyldes en irritation i hestens hud, som oftest forårsaget af fugtig pels og hud under dækkenet, høj luftfugtighed i stalden samt høje temperaturer under hestens dækken. En infektion med dermatofilose skaber meget karakteristiske forandringer i hestens hud og hår – der observeres små sår/hævelser i hestens hud. Løfter man op i hårene på de inficerede områder, følger både sår og hår med, og efterlader en lyserød hudoverflade, der ofte væsker. Karakteristisk ved denne hudlidelse er også, at hårene nærmest klistrer samen. Selvom lidelsen lyder ubehagelig for hesten, vil der sjældent være klør.

Bliv klogere på dermatofilose og dets behandling i oktober-nummeret af magasinet Ridehesten fra 2016. Find magasinet som E-Magasin her.

Trine Askjær-Jørgensen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Trine Askjær-Jørgensen