Hvad er en god militaryhest?

20-12-2021 19:00

Marie Helene Rigård Rohleder

De sidste 30 år har Anne-Dorthe Møller redet military, og med både deltagelse ved UVM og flere danmarksmesterskaber i bagagen har hun et skarpt øje for at spotte den gode militaryhest. Hun er også vinder af Dansk Ride Forbunds rangliste for military for senior. Nu hvor året går på hæld, får I i denne artikelserie mulighed for at blive lidt klogere på vinderne af DRF's rangliste fra 2020

Copyright Ridehesten.com
Anne-Dorthe og Polar Fox til DM i military i 2020, hvor de vandt sølv. Foto: Ridehesten.com/Maria Lerche Mortensen
Nyheden fortsætter efter annoncen

Violin, krokodille og bondegård. Som udgangspunkt har de tre ord ikke noget tilfælles, bortset fra at militaryrytter Anne-Dorthe Møller har sprunget over dem alle sammen.

Terrænbanen i military kan være et kunstværk i sig selv, og selvom du ikke selv rider military, er det svært ikke at lade sig fascinere af en ekvipage i tordnende galop, som flyver hen over en forhindring formet som et hus.

– Jeg har redet military i 30 år, og da jeg på et tidspunkt stoppede af økonomiske årsager og valgte at købe mig en fin springhest, så endte jeg alligevel med at snige mig ud på terrænbanen efter springundervisning og tage et par forhindringer. Jeg kan simpelthen ikke undvære det kick og adrenalinsus, som terrænspringning giver mig, siger Anne-Dorthe Møller Espensen på 42 år.

Hun bor til daglig med sin mand, hestetandplejer Glenn Espensen, og deres to børn, en hund, et par staldkatte og 14 heste på en gård i Aalborg. I 2020 vandt Anne-Dorthe med sin tophest Polar Fox Dansk Ride Forbunds rangliste for military for senior.

Copyright Ridehesten.com
Anne-Dorthe Møller. Foto: Ridehesten.com/ Marie Rohleder
Nyheden fortsætter efter annoncen

Hvad kigger jeg efter i en militaryhest?
Militarysporten i Danmark er stadig ikke så stor, og det betyder, at det er et begrænset antal avlere, som direkte avler militaryheste. Derfor plejer Anne-Dorthe at kigge til blandt andet Tyskland, Sverige og Frankrig.

– En god militaryhest skal uden tøven springe ud i ukendt farvand med sin rytter. Bogstaveligt talt. Det kræver 100% tillid fra begge parter, og det er den ultimativt vigtigste egenskab hos en militaryhest. Hesten skal have viljen og lysten til at bringe jer sikkert over på den anden side af forhindringen, fordi den stoler på, at du ikke udsætter den for noget, som den ikke kan klare, siger Anne-Dorthe Møller.

Copyright Ridehesten.com
Anne-Dorthe sammen med føllet Kong Arthur e. Janeiro Platinum og hoppen Caylee. Foto: Ridehesten.com/ Marie Rohleder

Det kræver en forsigtig hest, for når det går løs i terrænet, rammer man ikke den rigtige afstand hver gang. Det stiller krav til hesten om selv at manøvrere og sætte hovene korrekt.

– Jeg vil gerne have en vis andel fuldblod i mine heste. Fuldblodet giver en ukuelig udholdenhed og arbejdsvilje, når vi først finder melodien sammen. Derudover ser jeg efter en stor hest med stor og rummelig galop. Den skal også have en middel trav, men den store galop er alfa og omega for mig. Hesten behøver ikke have en fejlfri springteknik, men viljen til at nå over på den anden side uden fejl skal være på plads. Så kan jeg komme rigtig langt med den hest, siger Anne-Dorthe Møller.

Tryk HER og læs hele Ridehestens portræt af Anne-Dorthe Møller samt flere artikler om DRF's ranglistevindere 2020. 

Trine Askjær-Jørgensen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Trine Askjær-Jørgensen