Ib Kirk om herpes: Tænk jer om og vær forsigtig

27-03-2021 18:00

Marie Helene Rigård Rohleder

Katrinelund hingstestation har indført øget hygiejne og skærpede retningslinjer for udefrakommend heste i kampen for at undgå smitte med herpesvirus. Ib Kirk appellerer til øget forsigtighed og omtanke hos alle hesteejere 

Copyright Ridehesten.com
Ib Kirk på Katrinelund. Foto: Ridehesten.com/ Annette Boe Østergaard

Katrinelund er en af Danmarks førende hingstestationer, og de  tilbyder et bredt udvalg af internationale anerkendte dressur- og springhingste. 

Avlssæsonen er netop startet, og samtidig ser vi flere steder i landet med udbrud af herpesvirus. 

– Jeg er absolut bekymret for herpes. Det er så vigtigt, at alle hesteejere udviser forsigtighed og særlig omtanke, så vi undgår at sprede smitten, siger Ib Kirk. 

Herpesvirus er en luftvejsinfektion, som kan give feber, hoste, træthed og i svære tilfælde forårsage abort hos drægtige hopper. Herpesvirus har flere varianter, hvor det er den aggressive variant af herpesvirus 1, som kan give de frygtede neurologiske lammelser hos heste.

Hos Katrinelund på Mors henstiller de på det kraftigste til, at hesteejerne som kommer med hopper til hingstestationen har taget hoppens temperatur i fem dage op til.

Copyright Ridehesten.com
Ib Kirk. Foto: Ridehesten.com/ Jørgen Bak Rasmussen

Bemærk: Katrinelund har IKKE herpesvirus. 

Når hoppen ankommer, og hvis den viser tegn på snot, hoste og feber, så forbeholder personalet sig retten til at sende hoppen hjem igen. 

– Jeg er absolut bekymret for herpes. Det er så vigtigt, at alle hesteejere udviser forsigtighed og særlig omtanke, så vi undgår at sprede smitten. Vi har sektioneret vores stald, så avlshopperne står fuldstændig isoleret fra de udefrakommende heste. Vi gør alt, hvad vi kan for at undgå herpesvirus, som kan forårsage abort, fortæller Ib Kirk til ridehesten.com. 

Han henviser også til, at hesteejere og ryttere øger deres hygiejne, og eksempelvis altid kommer i rent tøj og rent fodtøj, hvis de besøger en anden stald. På Katrinelund har de stillet "fodbad" klar, så man kan skylle støvlerne inden, at man går ind i en ny stald. 

Ib Kirk oplever også, at der er flere som vælger hjemmeinseminering. 

– Jeg synes, at det er rigtig vigtigt, at vi er åbne omkring smitteudbrud. Selvom der ikke er anmeldelsespligt på herpesvirus, så mener jeg, at vi i hesteverden hjælper hinanden bedst ved at være åbne omkring smitteudbrud. Vi bliver nødt til at kunne erfaringsudveksle for at hjælpe hinanden igennem det, siger Ib Kirk. 

Som Ridehesten.com kunne fortælle i forgårs er der et voldsomt udbrud af herpesvirus 1 hos Stutteri Svalegård, som ejes af Ib Kirks svigerforældre. Her har de måtte aflive flere heste. 

Se de regionale nyheder på TV MidtVest i aften, hvor Ib Kirk udtaler sig om herpessituationen. 

Thomas Bach Jensen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Thomas Bach Jensen