– Ikke for mange dage i sandkassen

31-10-2023 16:47

Trine Askjær-Jørgensen

Selina Solberg Vittinghus kommer her med sit bud på, hvad man skal være opmærksom på i forhold til at undgå overbelastning og skader hos dressurheste. I det nye magasinet Ridehesten kan du desuden læse et portræt af den dygtige, norske dressurrytter

Copyright Ridehesten.com
Selina Solberg Vittinghus. Foto: Ridehesten.com/Kristine Ulsø Olsen
Nyheden fortsætter efter annoncen

Overbelastning og skader hos sportsheste er reelle udfordring for alle ryttere, og det kan være svært at vurdere, hvad man skal være opmærksom på eller gøre for at undgå dem.

Den norske dressurrytter, Selina Solberg Vittinghus, der er en af landets mest succesfulde unghesteryttere og til dagligt uddanner heste fra rå til Grand Prix-dressur hos Stutteri Atterupgaard i Jystrup på Midtsjælland, kommer her med sine bud.

– Det vigtigste er selvfølgelig, at man ikke bare rider rundt og slider en masse på dem. Man skal være klog med sit management, indleder Selina og understreger, hvor vigtigt det er med varieret træning.

– Jeg starter allerede, når hestene er tre, med at ride i skoven på dem. De skal ikke have for mange dage i "sandkassen", og vi rider heller ikke ret meget på dem, når de er unge. De går alle sammen på store folde med deres venner. Vi tror på, det er vejen frem til en sund hest. Når det så er sagt, kan de jo træde i et hul og vrikke om på folden. Det kan også ske for os, selvom jeg ikke synes, vi døjer ret meget med skader, siger Selina.

Copyright Ridehesten.com
Selina understreger, at det skal være sjovt at være ridehest. Her ses hun med den 3-årige, kårede dansk varmblodshingst Atterupgaards Bernachi e. Bon Courage/ Caprimond E.H. Foto: Ridehesten.com/Kristine Ulsø Olsen
Nyheden fortsætter efter annoncen

På Atterupgaard har de stor glæde af dyrlæge Michael Sinding, der gennem sit tidligere ægteskab til Kristine Munch Sinding, som driver stutteriet, stadig er en stor del af, hvad der foregår på stedet.

– Michael er jo både rytter og dyrlæge, og vi snakker meget om ridningen og managementet, så det ikke bliver for meget og for ensformig træning for hestene. Det er en kæphest for både mig og ham pga. den fysiske og mentale sundhed. Hestene skal jo helst synes, det er sjovt at gå til ridning i mange år, understreger Selina.

Fra hestene på Atterupgaard er tre år og lidt mere end ryttervante kommer de med på skovtur med de ældre heste og vænner sig til det: – De bliver gladere og sundere af det, siger Selina og fortsætter: – Longering gør vi så lidt som muligt, fordi det bliver også nemt meget ensformigt at løbe rundt i ring med hovedet nede.

I det nye magasinet Ridehesten 2023, der udkommer i morgen, kan du læse en profilartikel om Selina Solberg Vittinghus, der snart kan fejre 15-års jubilæum hos Stutteri Atterupgaard.

Copyright Ridehesten.com
Der er selvfølgelig nødt til at trænes noget i "sandkassen", men det er vigtigt med afvekslende træning, så hesten holdes glad og energisk. Foto: Ridehesten.com/Kristine Ulsø Olsen
Trine Askjær-Jørgensen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Trine Askjær-Jørgensen