Jeanetts føl er en vaskeægte fighter med hele tre mødre

14-04-2018 12:47

Mathilde Louise Stenild Brejner

Avl|

For hobbyavler og dressurrytter Jeanett Spelmann, blev det første hjemmeavlede føls ankomst til verden til noget af en ilddåb. Hendes rugehoppe mistede nemlig moderinstinktet, så Jeanett måtte ud og finde en ammehoppe i al hast

Copyright Ridehesten.com
Nyheden fortsætter efter annoncen

Måske undrer du dig lidt over, hvordan Jeanetts føl kan have tre mødre. Det kan det, fordi det har én hoppe som biologisk mor, én hoppe, som er rugemor – og så har det én hoppe, som er ammehoppe, og som i dag er den, der drager omsorg og fungerer som mor for det lille hoppeføl Spelmanns Zpirrevip.

Til daglig er Jeanett Spelmann fra Tylstrup i Nordjylland en passioneret dressurrytter og dressurdommer. Hun rider konkurrencer på hoppen Zaba Vilsbæk, og hun er meget glad for hoppens gangarter, så derfor var det naturligt, at hun gerne ville have en efterfølger efter sin højt skattede dressurhest. Valget af hingst faldt på Revolution MF: Blue Hors Zack, og tilbage var der bare at drømme om følidyl.  

Jeanett valgte at bruge en rugehoppe til at hjælpe sit føl til verden uden at stoppe træningen af sin dressurhest. Det blev til at Jeanetts anden privat heste, Vani skulle bruges til at bære føllet.   

Efter en lang periode med utålmodig venten, går alarmen klokken 00.10 natten mellem den 4. Og 5. marts. Vani er endelig i fuld gang med at fole. Det skulle imidlertid vise sig, at hobbyavleren fik en hård debut på livet som følejer.

Med lidt hjælp over telefonen fra dyrlægen kom føllet til verden få minutter efter, at alarmen var gået. Klokken var kun 00.17, da Zpirrevip kom til verden, så fødslen gik rigtig fint, fortæller Jeanett.

”Jeg rystede over det hele, men var selvfølgelig overvældet og glad. Vani var omgående omgående i gang med at slikke føllet og efter 25 minutter kom mit lille føl på benene for første gang,” siger Jeanett.

Føllet var imidlertid lidt forvirret og blev ved med at løbe væk fra Vani og efter en halv times tid, gav Vani op, så føllet og rugehoppen endte med at stå i hver sin ende af boksen, fortæller Jeanett.

Derfor valgte hun at blande sig og hjælpe føllet over til hoppen, så det kunne få noget at drikke og spise. Hoppen begyndste igen at slikke føllet og vise det omsorg, men det havde fortsat ikke spist.

Tre timer senere havde det lille nye føl fortsat ikke spist, og Jeanett husker, hvordan hun begyndte at blive bekymret for føllet:

”Jeg valgte at ringe til min gode veninde Anette, som har mere erfaring med avl, end jeg har. Hun fløj ud af sengen og var hos blot 20 minutter senere. Sammen malkede vi Vani ud, og føllet fik en flaske, som kvikkede det meget op,” siger Jeanett, som er meget taknemmelig over sin vens støtte og hjælp i den stressende situation.

Senere på eftermiddagen måtte Jeanett igen have fat i dyrlægen. Vanis efterbyrd havde stadig ikke løsnet sig, så dyrlægen måtte fjerne den og bagefter skylle livmoderen og give Vani antibiotika.

Derefter fulgte en strabadserende dag for Jeanett, hvor hun måtte ud og malke Vani ud hver anden time for at være sikker på, at det lille føl fik næring nok. Dagen efter gik det bedre, og Jeanett nåede lige at ånde lettet op og tænke, at Vani klarede det flot at blive mor, da rugehoppen pludselig ændrer adfærd.

”Hun begyndte at blive meget aggressiv over for føllet. Bed det, sparkede efter det og jagede det rundt. Zpirrevip fik kun ro, når han spiste, og det virkede underligt nok som om, at det var et eneste, som Vani kunne holde ud,” fortæller Jeanett.

Hun tager derfor meget bekymret hen på sit arbejde som sekretær på Rebild Efterskole efter et par dage, der udelukkende har stået på føl –og hoppepleje. Hele tiden har hun Vani og Zpirrevip i tankerne, og hun holder også øje med dem på et overvågningskamera:

Nyheden fortsætter efter annoncen

”Der kunne jeg ellers sidde og se på, hvordan Vani hele tiden blev mere og mere voldsom over for føllet. Hun angreb føllet, kastede det igennem boksen og gav det et alvorligt bidmærke. Jeg kunne ikke mere og ringede til dyrlægen og min veninde, som begge skyndte sig hjem til mig,” siger Jeanett.

Dyrlægen kunne ikke konstatere, at der var noget galt med Vani, men selv under den bedøvelse, dyrlægen havde lagt for at undersøge hende, sparkede hoppen ud efter føllet. Dyrlægen sagde, at de var nødt til at gøre noget, for ellers ville det være et spørgsmål om tid, før Vani ville slå føllet ihjel, fortæller Jeanett:

”Jeg var fuldstændig sønderknust, fordi jeg var rædselsslagen for at miste mit føl, men jeg var også utrolig ked af at se Vani have det så skidt. Vani er jo min hest, og jeg elsker hende, så det var utrolig hårdt at se hende så stresset. Jeg var rent ud sagt desperat,” fortæller Jeanett.

Herefter prøver dyrlægen at simulere en fødsel for anden gang, så Vani kan få nogle af de gavnlige hormoner i kroppen, der kunne hjælpe hende til at knytte sig til føllet, men intet hjælper. Dyrlægen ender med at konstatere, at Vani har fået en slags fødselsdepression, fortæller Jeanett.

Derfor begynder Jeanett at ringe rundt for at søge efter en ammehoppe, og sandelig om heldet ikke er med Jeanett. Hos Stutteri Nexen er der en hoppe, som netop har mistet sit føl, og stutteriejerne er så venlige, at de lader Jeanett låne deres hoppe lige med det samme:

”Jeg var simpelthen så rørt over deres gestus. De havde lige mistet et føl selv, og så havde de alligevel overskud til at tænke på mig,” siger Jeanett, som fløj afsted med traileren for at hente ammehoppen med det samme.

Også Jeanetts naboer, som hun ellers ikke kendte så godt før episoden, trådte til og tog kontakt til et par, de kendte, som havde stor erfaring med at sætte ammehopper sammen med flaskeføl.

Da klokken blev 21.30 var alle samlet hjemme hos Jeanett, så missionen med at få hoppe og føl bragt sammen kunne gå i gang:

”Da vi ankom kl. 21.30 var jeg helt ved siden af mig selv. Jeg var så fysisk udmattet, mine nerver hang i en tynd tråd og tårerne løb ned af kinderne. Jeg havde ikke sovet andet end 20 min hist og her igennem flere dage,” fortæller Jeanett.

Derfor valgte parret, der havde erfaring med at arbejde med ammehopper og føl, at sende Jeanett ind i huset, så hun kunne komme lidt til hægterne. Imens arbejdede de sammen med Jeanetts dyrlæge om at få projektet til at lykkedes.

Zpirrevip var så sej, og røg direkte til yveret, hvor mælken løb i stride strømme fra hoppen, fik jeg efterfølgende fortalt. Føllet skulle hentes ind til hoppen hver 2-3 time, indtil hoppen forhåbentlig tog føllet til sig.

”Første fodring var 01.15 om natten, og vi bedøvede ammehoppen Dunja og gav hende bind for øjnene og en bremse på næsen. Hun sparkede ud et par gange, men slappede ganske hurtigt af og begyndte at gøre plads til, at føllet kunne komme til at die,” siger Jeanett.

Copyright Ridehesten.com
Foto: Privat: Lille Zpirrevip fik heldigvis en ny mor i ammehoppen fra Stutteri Nexus

I løbet af natten lykkedes det at fjerne bremsen og bedøvelsen, så mens dagen gryede, kunne hoppen og føllet knytte et bånd. Og den dag i dag er båndet stadig ikke brudt.

"Jeg er så glad og taknemmelig for den hjælp og omsorg, jeg har mødt i hele den her omgang. Jeg har modtaget hjælp fra mennesker, jeg næsten ikke kendte på forhånd, og jeg ved slet ikke, hvordan jeg skulle have klaret det hele uden deres hjælp, fortæller Jeanett.

Jeanett er heldigvis ikke blevet mere skræmt af sine oplevelser som hobbyavler end, at hun gerne gør det igen. Bare ikke med den samme hoppe. 

Artiklen er tidligere bragt på everhorse.dk 

Læs også

Hoppeføl endte med at have 3 mødre

26-04-2020 11:59, af Annika Knudsen Lorentsen
Avl|

For 2 år siden kom et fint hoppeføl til verden hos Jeanett Spelmann på bronzemedaljehoppen Zaba Vilsbæk, men det var ikke hoppen selv der skulle fole, da man havde valgt at lave embryotransfer og dermed få føl via en rugemor - og føllet endte så også med at få brug for en ammehoppe, læs hele den specielle historie her

Revolution godt på vej mod ny championatssejr

12-10-2019 15:11, af Thomas Bach Jensen

Intet er sikkert før finalen ved Pavo og Dansk Ride Forbunds championater på Blue Hors er redet i morgen søndag, men i dag viste hingsten Revolution sikre takter under Andreas Helgstrand og indkasserede hele to 10-taller

Så går det løs i Bernstorffsparken

17-05-2012 13:02, af Signe Wiese
I dag er den første af i alt fire travle stævnedage i Bernstorffsparken ved København, hvor der afvikles First Horse Grand Prix - internationalt springstævne

Priser ved svensk ryttergalla 2009

27-11-2009 10:00, af Thomas Bach Jensen
Det svenske Ryttergalla arrangeres af Hagenburg AB og Lisen Bratt Fredricson samt det svenske rideforbund i samarbejde med Stockholm International Horse Show og fandt for første gang sted i Ericsson Globe

Smukke dressurføl til fremtiden (video)

11-08-2020 07:34, af Annika Knudsen Lorentsen

Dansk Varmblods online følauktion, der afvikles i samarbejde med Blue Hors, udbyder en kollektion af både spring- og dressurføl af særdeles høj kvalitet. I denne præsentation ser vi nærmere på tre interessante hingsteføl til fremtidens dressurbaner

DRF: Nej til international ridning i Herning

11-07-2013 10:47, af Signe Wiese

I det nyeste nummer af magasinet Ridehesten præsenterer Dansk Varmblods sekretariatschef, Casper Cassøe, et nyt koncept for hingstekåringen i Herning, der bl.a. byder på internationalt dressur- og springstævne. Men Dansk Ride Forbund har i første omgang valgt at sætte en stopper for idéen

Catch Me If You Can's halvbror solgt for 68.000 EUR

10-08-2020 07:59, af Annika Knudsen Lorentsen

Paul Schockemöhle har sikret sig halvbroren til hans tidligere tophest Catch Me If You Can, føllet blev købt på Flanders Foal Auction for en sum på 68.000 euro

De første vindere ved Christmas Show

21-11-2012 16:44, af Signe Wiese
Christmas Show Warm Up | Simon Yde og Jeff Paw Nielsen blev de første vindere ved dette års Christmas Show Warm Up

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Annika Knudsen Lorentsen

Annika Knudsen Lorentsen
25 28 60 63
akl@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Heste dør på stribe af herpesvirus til stævne i Spanien (video)

28-02-2021 14:57, af Marie Helene Rigård Rohleder

De danske springryttere ved stævnet i Valencia, Spanien, gennemlever deres livs værste mareridt. Kirsten Rie Truelsen og hendes familie kæmper for deres ni heste efter, at stævnet er blevet ramt af herpesvirus 1. Stævnearrangørerne har ikke taget truslen alvorligt, og der er først i går, at de gav lov til at adskille de raske heste fra de syge (Opdateret med billeder)

Sophie Schwarck: Virussen slog min hest ihjel (video)

02-03-2021 10:27, af Annika Knudsen Lorentsen

Sophie Schwarck Asmussen mistede i søndags en af sine heste under herpesvirusudbruddet på stævnepladsen i Valencia, og hendes to andre heste er også ramt af virussen, og kæmper for deres liv. Sophie beskriver forløbet som forfærdeligt, uvirkeligt og fuldstændig ude af kontrol, og så fortæller hun, at på trods af, at hendes heste alle er vaccineret mod virussen, så lader det til, at de ingen beskyttelse har haft

Dyrlæger går imod ændring af købeloven – den danske hesteverden er rystet

25-02-2021 16:00, af Marie Helene Rigård Rohleder

Købelovens forbrugerafsnit har i utallige sager skabt store økonomiske problemer for de danske avlere, når de har solgt heste til private. Nu giver et nyt EU-direktiv mulighed for at undtage handel med levende dyr fra købelovens forbrugerafsnit. Det bakker SEGES Heste og Landsudvalget for Heste fuldt op omkring, men Den Danske Dyrlægeforening går imod en årelang kamp for at ændre købeloven

Dansk føl solgt til USA få dage gammel

23-02-2021 11:09, af Annika Knudsen Lorentsen
Avl|

South-West Jolene er navnet på det føl, som kom til verden hos Laisbo Hors'es den 12. februar. Det er stadig tidligt på året, men flere små føl er allerede født, og det charmerende hoppeføl er et af de føl, som har fået en god start på livet på trods af vinterkulde 

Udendørs stævner er tilladt igen

27-02-2021 09:22, af Marie Helene Rigård Rohleder

Hvis du overholder forsamlingsforbuddet på 25 personer, så er det igen muligt at afholde udendørs stævner og afvikle undervisning udendørs. Læs de nye retningslinjer her 

Landets bedste springryttere må igen ride stævner

23-02-2021 14:44, af Annika Knudsen Lorentsen

Rideforbundet meddeler nu, at det kan lade sig gøre for landets bedste springryttere igen at ride stævne, da de i følge kulturministeriets bekendtgørelse er undtaget forsamlingsforbuddet. Det gælder dog i første omgang kun springryttere, som har rytterkategorisering 6 og som er minimum 22 år

Internationalt stævne i Spanien ramt af virus

23-02-2021 09:31, af Annika Knudsen Lorentsen

Søndag måtte arrangørerne af det internationale stævne i Valencia aflyse flere klasser, efter at flere heste var blevet syge med hvad der menes at være et udbrud af herpesvirus 1

Når palominoavl handler om mere end bare farven

24-02-2021 09:15, af Astrid Sørensen

Familien du Plessis de Richelieu avler palominoheste, men det er ikke kun den gyldne farve, der er vigtig. Visionen er også at avle ridelige og velgående heste, der kan begå sig i sporten på højt niveau

Familien Truelsen: Vi beder for vores hestes liv

02-03-2021 15:10, af Marie Helene Rigård Rohleder

Kirsten Rie Truelsen og hendes familie kæmper for at redde deres ni heste, som de tog med til springstævne i Valencia, Spanien. Stævnet er ramt af en ekstrem aggressiv variant af herpesvirus 1 og flere heste er døde 

Auktion over 12 topheste fra Stutteri Skikkild

01-03-2021 09:21, af Thomas Bach Jensen

I december 2020 mistede rideverdenen en dygtig avler. Med en livslang avlerkarriere, stor passion for ridesporten og heste, der har spredt sig over hele verden, var Peter ”Skikkild” Jensen en institution i hesteverdenen. Nu sælges 12 topheste fra Stutteri Skikkild på netauktion hos Campen Auktioner