Jorst: Nu skal vi puste ud

16-03-2023 13:02

Charlotte Kusk Berwald

Nu nærmer vintersæsonen i USA sig efterhånden sin afslutning. Det var ellers planen at dansk-amerikanske Charlotte Jorst ville flyve sine heste til Europa, men hun har nu besluttet sig for at de skal blive i USA

Copyright Ridehesten.com
Charlotte Jorst. Foto: Ridehesten.com/Kristine Ulsø Olsen
Nyheden fortsætter efter annoncen

Med en placering som nummer et på verdensranglisten for CDI1* har Charlotte Jorst haft en givende sæson i Wellington i USA hvor hun har hevet den ene topplacering hjem efter den anden. 

Nintendos sidste dans
Charlotte er kendt for sit store smil, både når hun står på jorden såvel som når man finder hende på ryggen af en hest, hendes naturlige element. Her føler hun sig allermest hjemme. 
– For mig handler det først og fremmest om kærligheden til hestene. Jeg rider fordi jeg elsker det og det vigtigste for mig er at passe på hestene. Jeg har en ung hest gående derhjemme og når jeg sammenligner med det niveau jeg ser de jævnaldrene heste er på, kan jeg godt blive lidt usikker. Er det ikke på tide? Skal der ikke snart til at ske noget mere? Så er det vigtigt at slå koldt vand i blodet og lige minde sig selv om at man aldrig skal have mere travlt end godt er. Heste har brug for tid. Masser af tid. Det tror jeg giver den bedste mulighed for en holdbar hest, der er frisk og glad gennem hele sin karriere, fortæller Charlotte til Ridehesten. Hendes ældste hest, Kastel's Nintendo e. Negro/ Monaco, går i en alder af imponerende tyve år på pension fra dressur på Grand Prix niveau. Charlotte fortæller at han stadigvæk er frisk og elsker sit arbejde, men det nu føles som det rigtige tidspunkt så han kan få et godt og langt liv som pensionist. 
– Efter det sidste stævne var han ekstra livet op i flere dage. Der er ingen tvivl om at han elsker det og vil komme til at savne livet som stævnehest, men nu er det nødt til at være. Især hvis jeg skal passe godt på ham, hvilket jo er det vigtigste af alt, fortæller Charlotte. For tiden er hun i fuld gang med at planlægge Nintendos afskedsceremoni og her kommer følelserne tæt på. Det føles dog også som det rigtige tidspunkt lige nu, selvom det er svært.

Nyheden fortsætter efter annoncen

Hestene skal først og fremmest være glade
Den oprindelige plan efter sæsonen i Wellington var ellers at flyve hestene til Tyskland for at ride stævner i Europa denne sommer, men disse planer er nu blevet droppet igen. Både Charlotte og hestene trænger til en pause og til at fokusere på næste trin. 
– Jeg vil gerne blive startklar i Grand Prix med Zhaplin (Zhaplin Langholt e. Zonik/Stedinger opdr. Bente Graasbøll & Ole Magnus, red.) og derfor har vi brug for tid til at fokusere. Hvis vi både skal træne og ride en masse stævner, bliver det hurtigt alt for meget og det får man ikke en glad hest af. Når man nu har fløjet sine heste til Tyskland så føler man at man er nødt til at få en hel masse ud af sin ulejlighed og det tror jeg ikke på hverken hestene eller jeg får noget godt ud af i år, fortæller Charlotte. 

Livet i Nevada
Hjemme på farmen i Reno er der bedre tid til at slappe af, føle efter og stille og roligt arbejde videre. Hestene kan komme en masse på fold og ud på ture i naturen. Det giver fornyet energi til både hestene, såvel som deres rytter.
– Min familie bor i Reno og vi elsker at tage på outings, hvilket giver hestene nogle dejlige pauser. Så træner vi et par dage og så har hestene et par rolige dage. Det trænger vi vist til efter den gode sæson i Wellington, fortæller Charlotte.
Det store mål for sommeren er at hun og Zhaplin bliver klar til Grand Prix, så roen skal bruges til at finpudse de sidste detaljer før ekvipagen rider op ad midterlinjen for første gang på højeste niveau. For tiden er det changementsserierne der arbejdes med. Altid kun korte perioder, så det ikke bliver for meget af det gode. Hun håber at hun og Zhaplin er klar til at debutere i Grand Prix i maj. Om det er en national eller international klasse betyder ikke det store og hvis det først sker i løbet af sommeren er det okay. Det skal gøres ordentligt.

Drømmer om Pan American Games 
Med en plads som nummer et på verdensranglisten for CDI1*/CDIO1* er det nu på tide at drømme nye drømme. Charlotte Jorst er et menneske, der nyder at være på vej mod den næste destination. Ikke blot for at nyde at komme gennem målstregen, men mere bare fordi det hele tiden at være på vej er det, der driver hende. 
– Hvis man kun kan være lykkelig når man er nået i mål, bliver livet en trist affære, fortæller hun. Derfor har hun allerede nu sat sig et nyt mål, som hun håber vil lykkes. Samtidig er det ikke enden på alt, hvis ikke det bliver som hun drømmer om, for det er primært rejsen, der motiverer hende til at klø på hver eneste dag. Dette er noget hun lærte gennem sin karriere som erhvervskvinde og har taget med sig over i sit nye liv, hvor det primære fokus er hestene.  
– Jeg vil meget gerne repræsentere USA til Pan American Games til efteråret med Federle e. Fuerstenball Old/ Farewell III da hun er den, der er lettest at rejse med. Hun tager alting med ophøjet ro og det er jo noget af det vigtigste. Så det er mit næste mål og jeg glæder mig til at arbejde mig frem mod det, slutter Charlotte Jorst.

Trine Askjær-Jørgensen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Trine Askjær-Jørgensen