KNHS ændrer regel om kandar

14-11-2023 16:48

Trine Askjær-Jørgensen

Fra april 2024 vil det i Holland ikke længere være tilladt at ride med kandar på Z1-niveau, svarende til MB-dressur herhjemme

Copyright Ridehesten.com
Foto: Ridehesten.com/Sanne Kolind
Nyheden fortsætter efter annoncen

Det hollandske rideforbund, KNHS, ændrer per april 2024 deres udstyrsregler, således at det ikke længere vil være tilladt at ride med kandar på Z1-niveau, hvilket svarer til MB-dressur herhjemme.

"Det vigtigste årsag til denne ændring i vores udstyrsregler er, at ryttere på Z1-niveau for første gang skal vise samlede gangarter, og vi vil gerne stimulere indlæringen af korrekt samling på almindeligt trensebid. Fra niveauet derefter og op kan de, når de mestrer dette, anvende kandar til at fintune de øvelser, der forlanges", udtaler KNHS ifølge EuroDressage.

KNHS understreger dog, at det fra Z2-niveau og opefter fortsat er valgfrit, om man vil ride med kandar eller trense. Rideforbundet uddyber, at de ofte oplever, at kandaret vælges på bekostning af, at man lærer at samle hesten korrekt.

Nyheden fortsætter efter annoncen

"I den korrekte træning af en hest er det vigtigt, at der er tilstrækkeligt fokus på at lære at samle hesten korrekt samtidig med, at man bevarer harmonien. Ved kun at tillade brug af trensebid op til Z1-niveau ønsker vi at stimulere ryttere til først at være opmærksomme på samlingen som en del af træningsskalaen samt at forbedre deres egne ridefærdigheder", udtaler KNHS.

Til sammenligning er kandar i dansk regi under Dansk Ride Forbund tilladt, men valgfrit, fra sværhedsgrad 3 (MB-dressur) og opefter. Det vil sige, at man altså gerne må ride dressurens højeste klasser på trensebid til nationale stævner, hvis man foretrækker det.

I international regi under FEI er det tilladt at ride med trensebid og kandar i CDI1* og CDI2*, CDIO1*, CDIO2*, CDIJ, CDIOJ, CDIY, CDIOY, CDIU25 (i Intermediaire II-testen) og CDIYH for 7-års heste samt junior- og ungryttermesterskaber. 5- og 6-års heste skal i FEI-regi fremvises på trensebid. Værd at bemærke er det, at i alle 3-, 4- og 5-stjernede dressurklasser skal man ride med kandar, og ligeledes skal man i CDIU25 Grand Prix og Grand Prix Kür. Der er det ikke valgfrit.

Kilder: EuroDressageDansk Ride Forbund Disciplinreglement – dressurFEI Dressage Rules 2023.

Anna Pørtner

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner