Kvaliteten af avlshopperne gør forskellen

26-06-2015 12:02, af Nina Marie Villadsen

Avlshoppernes kvalitet og kombinationen med den rigtige hingst er afgørende for, om man er konkurrencedygtig og har succes som avler

Copyright Ridehesten.com
Modelfoto.

“Avlshoppernes kvalitet og kombinationen med den rigtige hingst er afgørende for, om man er konkurrencedygtig og har succes som avler”. 

Hesteavl er meget langsigtet og forbundet med store omkostninger. Det er derfor meget vigtigt at gøre sig overvejelser om målet med avlsarbejdet i egen besætning: 
“Er middel godt nok - eller skal det være særdeles godt for at være godt nok?”

Når man har gjort sig overvejelser om ambitionsniveauet, og præciseret målene på kortere og længere sigt, kan man fortsætte med overvejelser om mulighederne i det nuværende hestehold.

Kvaliteten af avlshopperne udgør forskellen! 
Den vigtigste ressource for den enkelte avler er avlshoppernes kvalitet. Avlshopper­nes kvalitet i forhold til den øvrige avlsbestand er afgørende for hvad man kan forvente sig som avler. 
Det kan være nyttigt at stille sig selv følgende spørgsmål:

“Hvad ønsker du at dine avlshopper skal give videre til afkommet?” 

Hvis de egenskaber man ikke ønsker de skal give videre, er den overvejende del, skal man måske overveje om det er “avlshopper” man har i stalden. Hoppens tidligere resultater og afstamning, samt forældrenes og andre slægtninges resultater bør selvfølgelig undersøges nøje.

Husk at manglende afstamning kan være en begrænsende faktor for hestens mulighe­der i avl og brug. Det kan tage en menneskealder at opbygge en god afstamning i 4 led. Afstamningsforholdene, og de resultater der ligger “gemt” i afstamningsgitteret, har stor betydning for mulighederne, og for hvor hurtigt målsætningen kan opnås. Specielt de 2 første led, hvor slægtskabet og dermed antallet af fælles gener er størst, har betydning for hvad man kan forvente sig. De efterfølgende led bør hovedsaglig kontrolleres for undersøgelse af stabiliteten i afstamningen og eventuelle problemer med indavl. 

Begrundelsen for de ovennævnte forhold er overførslen af egenskaber fra forældre til afkom. En hest, som den står foran os, er præget af både arveanlæg og det miljø (pasning, træning og fodring m.m.) den er opvokset i. Det er den genetisk bestemte del, der bestemmer i hvilken grad fremtidigt afkom kommer til at arve forældrenes egenskaber. Sammenhængen udtrykkes i det statistiske begreb heritabiliteten (arvelighedsgraden) for de enkelte egenskaber i avlsmålet. Arvelighedsgraden vil nærme sig 0 for egenskaber, der er meget miljøfølsomme og/eller hvis den arvelige variation er meget lille. Hvis arvelighedsgraden for en egenskab nærmer sig 1, er egenskaben robust overfor miljøpåvirkninger. Det betyder, at den overvejende del af variationen skyldes, at dyrene har forskellige gener.  Arvelighedsgraden udtrykker også, hvor stor en del af en hests fænotypiske (udseende og fremtoning m.m.) afvigel­se fra racens gennemsnit, der skyldes arv.

Tabel 1:

Høj = Over 0,5

Moderat = 0,5 - 0,2

Lav = Under 0,2

Sagt med andre ord: 
“Jo højere arvelighedsgraden er – jo mere nøjagtig kan den genetiske værdi måles på hestens udseende og fremtoning”.

Arvelighedsgraderne er forholdsvis høje for eksteriøregenskaber og noget lavere for brugsegenskaber, hvor miljøet har større indflydelse.

Tabel 2:

Afstamningen giver altså informationer om hvad man forventer sig og et grundlag at arbejde udfra. Men husk, at der skal en lovende, velbygget og talentfuld hest til en god afstamning, ellers har afstamningen ingen interesse.

Avlshoppernes afstamning bør også vurderes i forhold til de potentielle hingste, der er mulighed for at kombinerer med, indenfor en given avlsretning. 
Specielt indenfor avlsretninger med mere eller mindre “lukket stambog”, hvor udbudet af hingste ofte er begrænset, og hvor de succesfulde hingste ofte repræsenterer de samme “blodlini­er”.

Som eksempel kan hingstelisten for Dansk Oldenborg Avl fra omkring år 2000, bruges. Her havde 20 ud af i alt 66 hingste Alexander OLH 492 repræsenteret i de første 3 led. Oberst OLH 445 var repræ­senteret i afstamningen på 10 hingste, Expert OLH 484 på 10 hingste og Urprinz OLH 657 indtil videre på 9 hingste. Disse hingste er også kun undersøgt i de første 3 led. Det bliver derfor vanskeligere at kombinere hopper med disse blodlinier i afstamningen med den rigtige hingst efter kvalitetsmæssige kriterier. Sagt på en anden måde, kan det blive et spørgsmål om at finde en hingst, som hoppen ikke er i familie med. Resultatet af det bliver nemt, at den ønskede avlsfremgang udebliver. 

Der er mulighed for at beregne indavlsgraden for både et enkelt individ og kombinationer imellem hingste og hopper på HesteData.

Succesfuldt valg af hingst! 
Det bedste udgangspunkt for succes er hingste, der understøtter hoppens stærke sider og i øvrigt er så korrekt som mulig.

“Husk, at to yderpunkter kun sjældent og uforudsigeligt giver en middelværdi“ 

Det betyder, at benstillingen på afkommet, efter en indfodet hoppe, ikke nødvendigvis bliver korrekt efter en hingst med fransk benstilling. Det sikreste er altid en korrekt hingst, så tæt på avlsmålet som muligt, og som brugsmæssigt ikke er vidt forskellig fra hoppen.

Kontroller altid afstamningen, den aktuelle kåringsstatus og avlsværdien på de hingste du ønsker at bruge eller vælge imellem.

Det sikre bl.a. i mod:

  • Indavl
  • Arvelige svagheder og sygdomme
  • At afkommet kan registreres og kåres i det ønskede avlsforbund
  • Afkom med overraskelser

Hvor kommer de nødvendige informationer fra?

De vigtigste informationer til udvalg af avlsdyr og rigtig kombination imellem avlsdyr kommer fra kåringer, brugsafprøvninger og konkurrencedeltagelse. Alt avlsarbejde drejer sig om udvalg af de mest egnede avlsdyr. Det medfører mulighed for konstant forbedring af racekarakteristikaer, type og brugsegenskaber m.m.. 

I takt med ændringer i hestenes brug, og nye tekniske muligheder, er der udviklet en række avlsforanstaltninger, der skal fremme sikker vurdering af hestenes formodede avlsværdi. EDB og moderne avlssystemer giver mulighed for beregning af de nødvendige statistikker og indekstal. 

Disse informationer udtrykker resultaterne og den formodede avlsværdi, så sikkert som det er muligt på et givent tidspunkt i hestens liv. Resultaterne er overskuelige og giver mulighed for at oprangere avlsdyrene efter avlsværdi. Det vigtigste ved avlsværdiberegninger er oprangeringen, det gælder ikke mindst indekstallene. Udfra dem kan man udvælge en “bruttotrup” af mulige hingsteemner og eventuelt frasortere hopper.

Stambogsføringen er den vigtigste grundlæggende avlsforanstaltning i et rationelt avlsarbejde med heste.

Stambogsføringen omfatter:

  • Følregistrering
  • Certifikatudstedelse
  • Registrering af resultater
  • Statistiske beregninger

Det giver mulighed for beregning af sikre statistikker og et sikkert grundlag for avlsværdiberegninger. Vær altid opmærksom på grundlaget for de informationer der benyttes. Vurder altid sekundære informationer og salgsmaterialer kritisk.

Resultaterne bør løbende vurderes
Man skal som tidligere nævnt være kritisk i vurderingen af egne avlshopper. Jævnlig udskiftning kan være nødvendig, idet brugernes krav til heste og ponyer ændres med tiden, med løbende justeringer i avlsmålet til følge. Hvis avlsmålet ikke tilpasses brugernes krav, og hvis der ikke løbende sker en kvalitetsmæssig forbedring i de enkelte besætninger og avlsretninger, står avlsarbejdet i “stampe”. Man må da forvente, at de nærmeste konkurrenter overtager scenen. 

Det primære er, at de nye generationer er bedre og mere egnede til den påtænkte anvendelse end de gamle. Det betyder, at avlshoppernes avlsværdi, i forhold til den aktuelle bestand, løbende må vurderes.

“Husk, at der er store chancer for at få godt afkom på gode moderdyr, og at de gode moderdyr er den afgørende forskel mellem mulig succes eller fiasko“.

Kilde: Konsulent Jørgen Finderup, SEGES

Læs også

Dansk Varmblods eksteriørkåring på Katrinelund

10-10-2019 19:51, af Thomas Bach Jensen
Avl|

Intet mindre end 46 hopper blev kåret ved Dansk Varmblods eksteriørkåring på Katrinelund i region 6 i lørdags

Succes for Følle Strandgaard ved Landeschampionat

01-10-2019 16:43, af Annika Knudsen Lorentsen
Avl|

Stutteri Følle Strandgaard havde i weekenden stor succes med deres 3 års hopper ved Landeschampionatet i Schleswig-Holstein/Hamborg, hvor de danskavlede og -ejede sportsponyer opnåede flotte resultater i championatet for tyske sportsponyer

Strålende hoppe fra Bøgegården

25-08-2019 12:44, af Annika Knudsen Lorentsen
Avl|

Årets  springhoppe ved KRAFFT Eliteskue blev den udtryksfulde hoppe Bøgegårdens Aida, som i forbindelse med dagens bedømmelse også fik tildelt sølvmedalje. To af de øvrige hopper fik også tildelt sølvmedalje, mens de øvrige tre fik tildelt bronze

Stramt design uden lir – bare kvalitet

07-10-2013 06:43, af Nina Marie Villadsen

Hvis man forventer at se en traditionel hesteejendom når man skal besøge Slutterupgaard ved Hørsholm, så kan man godt tro om igen

Lars glæder sig!

16-03-2016 10:16, af Britt Carlsen

Den internationale springrytter Lars Bak Andersen er for tredje år i træk testrytter på springhestene i Unghestechampionatet. Han glæder sig til Herning, for han har hørt rygter om høj kvalitet blandt springhestene

Er hoppen svær at få i fol?

07-05-2015 07:37, af Nina Marie Villadsen

Desværre oplever en del avlere problemer med at få deres avlshopper drægtige på trods af en stor indsats fra både egen og dyrlægens side

Danske hopper - udenlandske hingste

18-05-2011 14:17, af Thomas Bach Jensen
Avl|
Det er ikke kun danskerne, der importerer gode avlshopper. Flere danskavlede hopper har fået en avlskarriere i udlandet, hvor de er blevet hingstemødre

Talrige tilskuere til test

06-03-2015 14:54, af Nina Marie Villadsen

Der var mødt talrige tilskuere op til dagens første afdeling af fremmedryttertesten i Katrinelund Unghestechampionat i springning i EQUSANA Arena hal B, hvor Lars Bak Andersen endnu engang beviste sin store kvalitet som testrytter af de unge springheste

Ny teknologi fungerer i praksis

10-07-2019 06:25, af Cecilia Lindahl

I et samarbejde mellem Dansk Varmblod og SEGES Heste er der udviklet en app til lineær registrering ved bedømmelserne. Sidste år blev appen testkørt, og nu bruges systemet fuldt ud ved bedømmelse af kåringshopper samt føl og 2-års

Fine springhingste i Oldenburg

19-11-2010 19:51, af Britt Carlsen
Avl|
Oldenburg forbundet afvikler i disse dage hingstekåring. Mens de dressurbetonede hingste var af lidt blandt kvalitet så var springhingstene fra Oldenburg International til gengæld særdeles velspringende

Webredaktør

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilia Lindahl

Webredaktør og nyhedsvagt

Cecilia Lindahl
26 87 57 90
cli@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Redningsaktion endte fatalt: Nu er hesten død

12-10-2019 13:45, af Cecilia Lindahl

Den 8-årige hoppe, der søndag blev hevet op af et vandhul, kom sig desværre ikke. Mandag morgen var Bella sovet ind

Tvillingeføl med mor til hoppekåring (video)

10-10-2019 14:04, af Thomas Bach Jensen
Avl|

I foråret fik Kaj Rasmussens fuldblodshoppe Red Duchess et par velskabte tvillingeføl, og i den forgangne weekend blev hoppen eksteriørkåret i Dansk Varmblod med sine hoppeføl ved siden

PONYFAR – RegningeR

07-10-2019 11:20, af Thomas Pelle Veng

Regninger er ikke til at komme uden om og da slet ikke i rideverdenen. Uanset om du staver ordet forfra eller bagfra, er resultatet lige nedtrykkende - prøv

Claus Schnoor er gået bort

08-10-2019 10:00, af Kristine Ulsø Olsen

Grundlæggeren af Stutteri Elmegården, Claus Schnoor gik i fredags bort efter kort tids sygdom 

Rustique er i sit livs form

06-10-2019 11:59, af Camilla Tiefensee Schrøder

Selvom man har en 17-årig hest, kan man stadig blive ved med at forbedre sig, fortæller Mai Tofte Olesen, som slog personlig rekord i kür ved dressurstævnet i Kristiansand i går

Pragtpræstation og et 9-tal til King Kong

11-10-2019 17:47, af Annika Knudsen Lorentsen

Dagens vinder af 2. kvalifikation i Pavo og Dansk Ride Forbunds championat i springning for 4-års heste var god i går, men endnu bedre i dag og det blev belønnet. Rytter og ejer Camilla Lund-Pedersen er overrasket og stolt af King Kongs præstation

Stildommere roser højt niveau i 5-års championat

10-10-2019 14:32, af Annika Knudsen Lorentsen

Stildommerne roser niveauet blandt de heste de har bedømt i dagens to første kvalifikationer i Pavo og Dansk Ride Forbund championat i springning, og i 5-års klassen opnåede hele 23 ekvipager en stilkarakter på minimum 8 

For Søren, sådan skulle det gøres! (video)

12-10-2019 22:01, af Annika Knudsen Lorentsen

Intet mindre end både 1. og 2. pladsen i Pavo og Dansk Ride Forbunds championat for 6-års heste i springning blev vundet af Søren Møller Rohde fra Stutteri Ask

Erik Mørk Hansen er gået bort

09-10-2019 07:17, af Thomas Bach Jensen

Den passionerede hesteavler Erik Mørk Hansen sov ind  mandag middag i en alder af 66 år efter et længere sygdomforløb

Imponerende 4-års felt med masser af hingste

11-10-2019 15:13, af Thomas Bach Jensen

Der er en stærk håndfuld avlshingste i toppen af 4-års kvalifikationen i dressur, der blev domineret af Helgstrand-ekvipagerne. 22 er nu klar til søndagens finale ved DRF Pavo championatsfinaler her på Blue Hors