Kvit smøgerne rytter: Blodpropper rammer yngre

13-06-2019 12:08, af Mathilde Brejner

Ny forskning viser, at tre ud af fire danskere mellem 30 og 50 år, som får en akut blodprop i hjertet, er rygere. Derfor er der alle gode grunde til at stoppe med de farlige cigaretter

Copyright Ridehesten.com
Helt ny forskning viser nu, at blodpropper ikke kun rammer ældre rygere. Også mennesker i deres bedste alder, der ryger, rammes af blodpropper.

I hele landet ser man det som en udbredt fænomen. Ryttere, nok går op i at holde sig i god form og holde hesten i god form, men som afslutter enhver ridetur med, ”jeg skal lige have en smøg.”

Nu viser ny forskning, at din farlige vane med en skridt-af-cigaret ikke blot øger risikoen for, at du udvikler hjerte-karsygdomme, KOL og kræft, når du kommer op i årene. Rygere mellem 30 og 50 år risikerer nemlig allerede at blive ramt af blodpropper, når de i øvrigt er i deres bedste alder.

Forskningen slår nu fast, at tre ud af fire af de omtrent tusinde danskere, der får en blodprop i hjertet i alderen 30 til 50 år, er tobaksrygere.

Det er overlæge Michael Mæng fra Aarhus Universitetshospital, der står bag forskergruppen. For Michael Mæng har det været overraskende, at blodpropper blandt unge hænger så tæt sammen med rygning.

–Hvis man fjerner rygning som risikofaktor, så vil antallet af blodpropper i den her aldersgruppe formentlig falde med langt over 50 procent, siger Michael Mæng til DR Nyheder.

Når man rammes af en blodprop, hænger det sammen med, at giftstoffer i tobakken går i blodbanen, hvor de langsomt forkalker årene, som gradvist bliver mindre. Tobakken gør på samme tid blodet mere tyktflydende og der kommer hjerterytmeforstyrrelser og fedtophobninger i hjertet. Det hele er med til at øge risikoen for blodpropper i hjertet.

Blodprop rammer i de bedste år
Overlæge Michael Mæng fortæller, at forskningen viser, at mennesker under 50-års alderen stort set aldrig udvikler blodpropper i hjertet, hvis de i øvrigt har holdt sig fra cigaretterne. Nu ser han gerne, at forskningsresultaterne betyder, at der skrues yderligere op for de forebyggende indsatser, så flere unge dropper at begynde at ryge.

Eksempelvis peger eksperterne på, at man kan gøre det dyrere og mere vanskeligt for de unge at begynde at ryge. Mange unge har den fejlopfattelse, at rygningen kommer til at koste dem nogle år, når de alligevel er så gamle, at de har nået plejehjemsalderen. Den opfattelse er desværre helt forkert, siger Charlotta Pisinger, professor i tobaksforebyggelse.

–Virkeligheden er, at overdødeligheden er størst, når man er midt i livet, og livet er bedst. Det er der, man bliver ramt af noget så alvorligt som en blodprop i hjertet, siger Charlotta Pisinger til DR Nyheder.

Regulativer fra Christiansborg?
I den netop overståede valgkamp har netop rygning været en smoking gun, hvor de fleste politiske partier har været enige om, at noget måtte der gøres for at forhindre, at flere unge begynder at ryge.

Mange af de politiske partier er enige om, at man bør hæve prisen på en pakke cigaretter, men imidlertid er de politiske partier ikke enige om, hvad en pakke cigaretter skal koste.

Enhedslisten, SF, Konservative og Venstre vil hæve prisen til 60 kroner per pakke. Alternativet peger på en prishævning, så en pakke cigaretter kommer til at koste 65-70 kroner og højeste bud kommer fra De Radikale, som mener, at en pakke cigaretter skal koste 90 kroner fremadrettet.

Også Socialdemokratiet ønsker at hæve prisen på cigaretter, men er fortsat ikke kommet med et konkret bud på, hvad de mener, en pakke cigaretter skal koste.

Laveste bud kommer fra Dansk Folkeparti, der gerne ser, at prisen udvikler sig i takt med løn – og prisudviklingen, så en pakke cigaretter fremadrettet skal koste 48 kroner. Liberal Alliance og Nye Borgerlige ønsker ikke at ændre på cigaretpriserne.

Vil du hjælpe en ung med at lade cigaretterne ligge på hylden? Så kan du starte med at finde inspiration i Sundhedsstyrelsens succesfulde kampagne But Why HER

Læs også

Webredaktør

Har du en nyhed eller en god historie?

Marie Helene Rigård Rohleder

Webredaktør og nyhedsvagt

Marie Helene Rigård Rohleder

mhr@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Møgelvang Ferrari til Nordentoft Equestrian

12-08-2020 11:02, af Annika Knudsen Lorentsen

Nordtoft Equestrian har investeret i den talentulde 7-årige vallak, som de håber at kunne uddanne til den internationale dressurscene, en uddannelse der sker i samarbejde med Severo Jurado Lopez

Fra styrt til sejr i DM i distance

09-08-2020 08:35, af Annika Knudsen Lorentsen

Vi har netop snakket med Anne Wejlemand Nielsen, som i går aftes red sejren hjem ved DM i distance hos Sportsrideklubben, med et ridt der tog lige over 10 timer. Det var en dramatisk dag for Anne, som heldigvis endte med stor lettelse og glæde

Juniorrytterne klar til EM i Ungarn

10-08-2020 09:40, af Annika Knudsen Lorentsen

I dag starter EM for juniorrytterne i Ungarn med holdkonkurrencen. De danske ryttere er klar til at forsvare det danske flag, fortæller Frederikke Gram Jacobsen, som er en af rytterne på det danske juniorhold

EM i Ungarn: Tre danskere klar til Kür

13-08-2020 14:14, af Annika Knudsen Lorentsen

I dag red de dygtige danske juniorryttere deres individuelle program, og selvom det ikke blev til danske medaljer, lykkedes det Danmark at kvalificere det maksimale antal ryttere til morgendagens Kür. En præstation, som landstræner Dennis Fisker er meget stolt af

DRF: Opdaterede anbefalinger vedr. stævneafvikling

12-08-2020 08:58, af Annika Knudsen Lorentsen

Mange havde set frem til at forsamlingsforbuddet blev hævet fra 100 til 200, men det er desværre ikke tilfældet, og samtidig er der sket en række ændringer i forhold til måden forbuddet skal tolkes på

Søren Pedersen har brækket benet

08-08-2020 19:22, af Britt Carlsen

I denne weekend er Imke og Søren Nørgaard Pedersen vært for et stort stævne på deres smukke rideanlæg nær Wildeshausen i Tyskland. Søren kom i dag ud for et uheld på opvarmningen, og nu er han på krykker

Camilla Fliedner Ernst suveræn ved Falsterbo!

12-08-2020 13:31, af Annika Knudsen Lorentsen

En glad og tilfreds Camilla Fliedner Ernst har i dag vundet 5-års finalen ved det prestigefyldte stævne, Falsterbo Horse Show, og ikke nok med det, så sikrede hun sig også andenpladsen i 6-års finalen. Linnea Erricson-Carey har ligeledes redet flere placeringer hjem, blandt andet en andenplads i 4-års finalen

Ponyfar - På jagt med Severo Jurado Lopez

13-08-2020 08:02, af Thomas Pelle Veng

I min evige jagt på historien om den sjældne, men stolte og muligvis udrydningstruede race, har jeg valgt at vende kikkerten mod syd. Findes denne smukke race overhovedet uden for Danmarks grænser? Og hvis det er tilfældet, hvordan adskiller den sig så fra sin halvskallede og topmavede artsfælle her i Danmark?

Holdsølv til juniorytterne i Ungarn

11-08-2020 14:15, af Britt Carlsen

De danske juniorryttere red holdsølvet hjem ved EM i Ungarn i dag, hvor deres nærmeste konkurrenter Tyskland tog en sikker guldmedalje, mens Danmark og Holland kæmpede om sølvmedaljen

Berider Finn Greve er gået bort

07-08-2020 07:00, af Marie Helene Rigård Rohleder

En af Danmarks mest anerkendte dressurtrænere Finn Greve er gået bort