Line Hass deler ud af sine erfaringer

30-04-2019 16:12

Line Hass

Dressur skal være harmonisk og med samspil mellem hest og rytter. Udfordringer skal løses ved at analysere sig frem til tekniske løsninger. Læs med og få tips til din egen træning fra Line

Copyright Ridehesten.com
Nyheden fortsætter efter annoncen

Kære Læsere

 Min rolle som dressurunderviser er i høj grad baseret på mine egne erfaringer som dressurrytter. At jeg har mærket tingene på egen krop, og selv har været igennem en lang læringsproces som rytter - og stadig er det! Som professionel har jeg redet mange forskellige heste, og det har givet mig en mere bredspektret værktøjskasse, som jeg kan bruge, når jeg underviser. Jeg uddanner også egne heste i mit eget tempo, hvilket giver mig mulighed for eksperimentering og fordybelse, som jeg også tager med mig i min undervisning. Ingen heste eller ryttere er ens, og derfor er det vigtigt med en stor værktøjskasse, når man arbejder med uddannelse af hest og rytter.

Jeg har dog ét mål, som jeg ønsker, skal præge både min undervisning og min egen ridning: Dressur skal være harmonisk og med samspil mellem hest og rytter. Og udfordringer skal løses ved at analysere sig frem til tekniske løsninger. Det er helt klart nemmere sagt end gjort, men det er, hvad jeg stræber efter.

Som underviser finder jeg stor glæde i at forbedre dette samspil mellem hest og rytter, og jeg har en vigtig opgave i at bryde tingene ned og gøre det enkelt og håndgribeligt for rytteren at uddanne hesten.

Her er to af mine tips til træningen:

Nyheden fortsætter efter annoncen

Tip 1: Klem ikke med knæene, mens du rider: Ved en træningssamling med Nathalie fik jeg gentaget vigtigheden af ikke at klemme med knæene. At klemme med knæene gør ikke noget godt, og det forhindrer sædet i at arbejde korrekt. Mærk efter, mens du rider, om du klemmer med knæene. I stedet skal baglårene ligge naturligt og lukke tæt til sadlen, så knæene er åbne. Mærk hvordan din numse placeres bedre i sadlen. Dette er igen et godt eksempel på, at selvbalance og kropskontrol er vigtigt og har indflydelse på rytterens indvirken.

Tip 2: Placer schenklen optimalt: Som underviser er jeg meget opmærksom på, om rytteren placerer sin schenkel optimalt i forhold til, hvor rytteren ønsker at indvirke. Schenklens placering har nemlig stor indflydelse på, hvor på hesten man korrigerer og dermed på, hvordan hesten korrigeres. Det virker banalt, men mange ryttere er ikke bevidste om, hvor deres schenkler ligger, mens de rider. Og de tænker ikke over, om schenklen placeres optimalt i forhold til, hvor på hesten man ønsker at indvirke. Rytteren kan med fordel placere sin schenkel lidt længere bagud, når bagbenet korrigeres, mens schenklen med fordel placeres længere fremme, hvis skulderen eller forparten skal korrigeres. Når schenklen ligger sit naturlige sted, så indvirker rytteren i særlig grad ved hestens mavemuskler, som netop aktiverer overlinjen og kan give runding i hele hesten. Dette er også et eksempel på, at kropsbevidsthed og kropskontrol er smadder vigtigt.

 Rigtig god fornøjelse!

 Jeg driver Dressurundervisning.dk, som du kan følge på facebook og instagram og få tips og inspiration til din daglige træning.

 Mvh. Line Hermann Hass

Trine Askjær-Jørgensen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Trine Askjær-Jørgensen