Medie afviser at dække World Cup

12-04-2024 12:19

I næste uge afholdes World Cup-finalen i dressur og springning i Riyadh i Saudi-Arabien. Nu melder mediet The Horse Magazine ud, at de ikke vil dække begivenheden

Copyright Ridehesten.com
Isabell Werth er en af de ryttere, der kommer til start i World Cup-finalen i dressur. I år bliver det sammen med hesten Quantaz. Foto: Ridehesten.com/Kristine Ulsø Olsen
Nyheden fortsætter efter annoncen

Dette års World Cup-finale i dressur og springning står for døren. Fra den 16. til den 20. april afholdes den store begivenhed, og dette år er det den saudiarabiske hovedstad Riyadh, der er vært for stævnet. 

Af samme årsag har det amerikanske medie, The Horse Magazine, valgt ikke at dække begivenheden. I en pressemeddelelse skriver mediet selv,  at der har været tale om en svær beslutning, men at valget alene skyldes landets politiske linje og etiske problemstillinger forbundet med dette.

I pressemeddelelsen adresserer mediet menneskerettighedskrænkelser, politisk undertrykkelse, vold mod journalister, dyremishandling og doping som grundene til, at de fravælger at dække begivenheden: 

– Den eneste grund til, at saudierne har brugt milliarder af dollars på at købe sportsbegivenheder, er for at forsøge at forbedre deres omdømme på verdensscenen - glem de politiske fanger, undertrykkelsen af kvinder og LGBT-fællesskabet, mordet på en modig journalist i en saudiarabisk ambassade på ordre fra deres statsoverhoved, glem endda den skammelige behandling af dyr og de forfærdelige narkotikaovertrædelser fundet i deres udholdenhedsløb - lad os bare læne os tilbage foran fjernsynet og nyde den spændende sport. 

The Horse Magazine tilføjer selv, at de ved at dække begivenheden ville have været direkte involveret i Saudi-Arabiens "sports-washing".

Sports-washing er et begreb, der bruges om den praksis at bruge store sportsbegivenheder eller investeringer i sport som et middel til at forbedre et lands eller en organisations omdømme eller image på verdensscenen, selvom der stadig er alvorlige problemer eller overtrædelser af menneskerettighederne i landet. 

Nyheden fortsætter efter annoncen

De retter i samme forbindelse også en kritik af FEI, som står bag begivenheden og står for den internationale World Cup-turnering. Ifølge The Horse Magazine modtager FEI en stor økonomisk gevinst for at afholde begivenheden i Saudi-Arabien. 

Om finalestævnet i Riyadh skriver FEI selv: 

– Saudi-Arabien, berømt for sin rige hestekultur, byder stolt velkommen til FEI World Cup-finalerne 2024. Den pulserende hovedstad, Riyadh, er vært for denne prestigefyldte begivenhed, der samler ryttere, tilskuere og enestående heste fra hele verden. Med topmoderne faciliteter og varm gæstfrihed inkarnerer Riyadh Saudi-Arabiens engagement i fremragende hestesport og kulturarv. 

– Riyadh træder frem som et globalt knudepunkt, der inviterer alle til at være vidner til harmonien mellem tradition og fremskridt. 

Tidligere har også danske medier valgt at boykotte sportslige begivenheder, der blev afholdt i Mellemøsten. I 2022 var nabolandet til Saudi-Arabien, Qatar, vært for VM i fodbold. Her valgte Information at boykotte verdensmesterskabet ved ikke at dække den sportslige begivenhed. 

Kilder: The Horse Magazine, Information, FEI

Anna Pørtner

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner