Melina mistede sin hest i trafikulykke – nu kæmper hun for sikre ridestier

05-04-2018 13:11

Mathilde Louise Stenild Brejner

Søndag den 7. januar 2018 tog Melina Dahl ud på den daglige ridetur langs Klampenborgvej til Dyrehaven, præcis som hun plejede. Hvad hun ikke vidste, da hun red hjemmefra, var, at hun netop i dag ville miste sin hest i et trafikuheld

Copyright Ridehesten.com
Foto: Privat: Øverst: Melina Dahl mistede sin islandske hest Aragon i en tragisk trafikulykke på Klampenborgvej i januar 2018. Nu ønsker hun brændende at forbedre de trafikale forhold langs Klampenborgvej.
Nyheden fortsætter efter annoncen

Melina Dahl, som til dagligt arbejder som hestedyrlæge, og hendes islandske hest Aragon plejede at ride på en fast rute langs Klampenborgvej til Dyrehaven hver eneste dag. Derfor kendte hesten vejen godt, og som altid var Melina og Aragon netop ved at krydse et fodgængeroverfelt for at komme over Klampenborgvej, fortæller Melina Dahl.

Aragon sprang ud foran bilen
Melina ved ikke, hvad det var, der skræmte Aragon, men netop da de er ved at være over forgængeroverfeltet, bliver Aragon bange over noget i krattet langs vejkanten. Han drejer hurtigt rundt og kaster sig tilbage på Klampenborgvej, hvor der netop i samme øjeblik kommer en bil kørende. Aragon rammer bilen, og bliver kastet til jorden to meter længere fremme. Melina får et så voldsomt stød, at hun flyver over på cykelstien, hendes sadelgjord knækker, og hun bliver slået bevidstløs.

Da hun efter få minutter kommer til bevidsthed, er hendes første tanke, hvor hendes hest er, og hvordan han har det. I første omgang føler hun sig lettet over at konstatere, at han lever og kæmper for at komme på benene. Der går imidlertid ikke længe, før alvoren står bøjet i neon.  Aragon har fået flået sig hoved op, han bløder kraftigt og er voldsomt halt. 

Melina er omtåget efter ulykken, og det viser sig, at hun har brækket armen og fået en slem hjernerystelse. Menneskerne i bilen slap heldigvis uden skader, men bilen var totalskadet, så det kunne være gået grueligt galt også for billisten, fortæller Melina. Efter ulykken kommer der en ambulance og henter Melina, og hendes mor kommer og henter Aragon hjem.

Forfærdeligt at miste sin hest
Halvanden dag efter ulykken, må Aragon desværre aflives. Han kan ikke holde balancen, han vælter omkuld i sin boks, og han er blevet lam i bagpartiet. Selvom Melinas erhverv som hestedyrlæge betyder, at hun er vant til at håndtere liv og død blandt vores firbenede venner, så har det alligevel været en forfærdelig oplevelse at miste hendes ven, makker og hest, Aragon, i en trafikulykke.

Det er tilladt at køre 60 km i timen på Klampenborgvej, og Melina Dahl bebrejder ikke billisten noget. Hun mener, at det er trafiksikkerheden, den er gal med på Klampenborgvej, og det er hun og en samling andre ryttere nu i fuld gang med at gøre noget ved.

”Trafikuheldet skete ene og alene på grund af trafiksikkerhed. Det er farligt at ride langs med Klampenborgvej, fordi ridestien ligger lige ud til en stærkt trafikeret vej, hvor der kører lastbiler, biler og busser samtidig med, at oversigtforholdene er dårlige,” siger Melina Dahl.

Copyright Ridehesten.com
Foto: Privat: Melina Dahl med sin Aragon, før han mistede livet i en trafikulykke.

Også bekymring blandt forældre
Hun fortæller, at hun har været i dialog med den lokale rideklub Ordrupdal, hvorfra børn og unge rider på den samme farlige strækning, når de skal i skoven med deres heste. Melina fortæller, at hun har fået flere historier fra bekymrede hesteejere på Ordrupdal, som har oplevet, at det har været sågar rigtig tæt på at gå galt med kombinationen af heste og biler på Klampenborgvej.

Det er imidlertid ikke noget nyt, at Melina Dahl er kritisk over for den farlige strækning langs Klampenborgvej. Allerede tilbage i 2012 havde hun første gang fat i Naturstyrelsen for at forhøre sig om mulighederne for, at der blev sat et hegn op, som adskiller vej og ridesti, så hestene ikke kan springe ud på vejen. Hun fik et nej.

Nyheden fortsætter efter annoncen

Så tog Melina fat i Lyngby Kommune, hvor hun også fik et nej. Til sidst tog hun fat i Gentofte Kommune, hvor svaret var det samme. For Melina har det haft store personlige konsekvenser, at kommunerne og Naturstyrelsen ikke tidligere ville gå ind i en dialog omkring rideforholdene på den hyppigt brugte ridesti langs Klampenborgvej:

”Nogen skal dø, før der bliver åbnet op for en mulighed for, at ændre på forholdene,” siger Melina Dahl.

Melina søger fonde
I den tragiske ulykke i januar, var det Melinas hest, som måtte lade livet, men det kunne principielt være gået meget værre. Melina kunne have mistet livet, og det samme kunne billisten, hvis hestens krop havde trykket forruden ind.

Og det stopper ikke ved det, mener Melina, som også vurderer, at en skræmt, løs hest kan løbe ud på vejbanen og ramme billister, cyklister og fodgængere. Hun mener også, at det potentielt kan gå galt på strækningen lige før Røde Port, hvor der kører mange lastbiler samtidig med, at oversigten er dårlig, og ridestien grænser lige op til vejen:

”Hvis en hest springer til siden og rammer en lastbil på Klampenborgvej lige før Røde Port, betyder det den visse død for de implicerede parter, ” siger Melina Dahl.

Hun mener, at løsningen ligger i, at der skal sættes et hegn op, som adskiller ridesti fra vej. Hvis en hest bliver skræmt og løber, vil den ikke springe ud på vejen, men derimod vende om og løbe hjem langs hegnet.

Copyright Ridehesten.com
Foto: Privat: Til dagligt er Melina Dahl hestedyrlæge, og den voldsomme ulykke har heldigvis ikke sat et punktum for Melinas ridning og glæde for heste.

På stående fod har Melina Dahl og en større samling andre ryttere holdt møde med de tre instanser, der kan forbedre de trafikale sikkerhedsforhold for områdets mange ryttere: Lyngby Kommune, Gentofte Kommune og Naturstyrelsen. Og hvor svaret tidligere var et rent ”nej”, er det nu ændret til et ”måske” til en sikrere ridesti.

Finanserne til projektet, skal de interesserede imidlertid selv rejse. Derfor er Melina og andre netop nu i gang med at søge A.P. Møller Fonden om penge til projektet. Senere vil de søge Nordea Fonden. Derudover er Melina i gang med at samle underskrifter fra alle dem, der gerne ser, at de trafikale forhold bliver forbedret til glæde for alle de ryttere, som dagligt sætter liv og lemmer på spil langs Klampenborgvejen.

Personligt holder Melina Dahl fast i ridningen, selvom hun naturligvis er rystet oven på den voldsomme oplevelse. 

Artiklen er tidligere bragt på everhorse.dk 

Anna Pørtner

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner