Mentaltræner/coach – Hvorfor?

13-07-2022 06:47

Lars Mars

En mentaltræner eller coach hjælper med at skabe mentale-redskaber der kan hjælpe rytteren til at navigere i forskellige situationer, på den bedste måde

Copyright Ridehesten.com
Nyheden fortsætter efter annoncen

  • Til at skabe nye mentale-kompetencer – til at vedligeholde og udvikle rytterens, og ”mennesket inde i rytterens” niveau – samt mental-styrke til at holde modstanderne bag sig, og til at tør udfordre hvis der er nogen foran.
  • Til håndtering af eventuelle udfordringer – der kan hæmme udvikling, præstation og gode oplevelser.
  • Til sparring, og til at få tømt hovedet – til at få vendt forskellige situationer, uden at det inddrager venner, familie, trænere m.m. - så rytteren ikke skal forholde sig til hvad andre tænker.
  • Overblik til at navigere i udfordrende perioder – hvor der kan være mange ting der påvirker fokus og koncentrationen, som f.eks.: I hverdagen, med arbejde/skole/uddannelse og familie - En skadet pony/hest – Motivationen - Eller andre områder der kan sætte vores mentale-tilstand på en stor prøve.  
  • Forældre og barn/rytter forholdet – mentale-kompetencer til at håndtere de mange følelser der er i ridesporten, og mellem rytter og forældre – som ofte kan påvirke fokus og kommunikationen, og den gode stemning.

Brugen af mentaltrænere/coaches er for alle – uanset niveau og alder - som ønsker at hjælpe sig selv på den bedste måde - læs mere HER.

Til at kunne få den bedste udvikling, de bedste oplevelser, samt opnå de bedste præstationer, ud fra det niveau som rytteren og ponyen/hesten har, og ønsker at opnå.

For den største del af verdenseliten inden for alt sport – er det lige så naturligt at bruge en mentaltræner/coach, som det er at bruge en træner.

Mange bruger den samme mentaltræner/coach gennem hele deres karriere, ”on and off” i perioder – på den måde bliver der opbygget gode relationer og god viden, som der kan vejledes og udvikles ud fra.

Andre bruger hjælp i en udfordrende periode, eller frem mod, og under større stævner – det er alt efter hvad der passer rytteren/udøveren bedst.   

Ridesporten indeholder mange følelser
I en koncentrationssport som ridesporten, er det virkelig hensigtsmæssigt at have stor fokus på det mentale-område – bl.a. fordi at der meget let, kan komme lidt for meget fokus på præstationen, resultaterne, dommere, og andre ryttere, samt hvad andre tænker om os. Krydret med mange følelser, og tankerne på hvordan ponyen/hesten går i dag – kan hjernen virkelig være under pres, og have stor indflydelse/påvirkning på udviklingen, præstationen samt oplevelserne.

I over 16 år har jeg hjulpet unge og voksne udøvere med at skabe forståelse for hvordan vores hjerne og krop fungere og reagere i forskellige situationer – og hvordan vi kan hjælpe den på den bedste måde. 

Jeg er stor tilhænger af en holistisk tilgang til rytteren/udøveren samt ”mennesket inde i rytteren/udøveren) – altså, at det hele hænger sammen, og har stor indflydelse på hinanden. 

F.eks. hvis du ikke får nok at spise (energi) – vil hjernen typisk fokusere på ”det der kan være svært” - alt har altså betydning for hinanden - det har de fleste mentaltrænere desværre ikke fokus på.

Mentale-kompetencer til at navigere i forskellige situationer
Og netop når vi får skabt forståelse for hvordan vi bedst muligt kan hjælpe vores hjerne og krop i forskellige situationer – kan vi meget bedre skabe ”ro på” og overblik til at tage de bedste beslutninger. 

Vores hjerne skal trænes målrettet for at den kan udvikle sig
Tænk på hjernen som en muskel - den skal trænes for at blive stærkere (bedre), som f.eks. hvis det var din krop, eller når du træner din pony/hest for at blive bedre til det du gerne vil have den/jer til.

Vi tage ofte vores hjerne for givet, og bruger ofte ikke meget tid på at udvikle den - udviklingen er ofte noget der "bare" sker i forbindelse med at vi skaber erfaringer ud fra det som vi gør.

Men rent faktisk kan vi få et endnu større udbytte, hvis vi får hjælp af en metaltræner/coach til at træne den. De fleste bruger jo også en ridetræner til at få vejledning og hjælp, til at kunne dygtiggøre sig med ponyen/hesten.

Vi kan træne og træne – men hvis vores mentale-kompetencer ikke følger med udviklingen, eller hvis de driller os lidt  - så er der stor risiko for at vi ikke får et optimalt udbytte.

Processen
Vi lever i en præstations-kultur og en konstant søgen på anerkendelse – dette sætter GLÆDEN  under et stort pres.

Og kan resultere i at der er mest fokus på det der kan være svært – det vi ”frygter” - det knap så gode - og/eller eventuelle fejl – dette stresser hjernen og sætter den i ”alarmberedskab”.

Der er bestemt intet galt i at have målsætninger og ambitioner – men der er desværre bare rigtig mange der kun fokusere på resultaterne og glemmer at nyde processen – som f.eks. træningen, nørderi, udviklingen og glæden frem mod målet.

Nyheden fortsætter efter annoncen

Uanset om du er topprofessionel, et talent, eller motionist der ønsker at få det bedste ud af din ridning – så er der rigtig god hjælp at hente ved at bruge en mentaltræner/coach, som kan hjælpe og vejlede med de bedste mentale-værktøjer/redskaber ud fra dine behov.

Træner
En mentaltræner/coach er ikke din træner, og skal ikke/behøves ikke, at have speciale i din sport. En mentaltræner/coach skal kunne vejlede og coache dig ud fra det mentale-område, ikke ud fra det teknisk-sportslige.

Find den rigtige mentaltræner/coach for dig
Der er rigtig mange udbydere på markedet – som alle sammen vil rytteren det bedste - så brug lidt tid på at finde den som du har tillid til, og har den erfaring som du har behov for, samt god kemi med.

Gennem årene er der efter min mening kommet alt for mange mentaltrænere/coaches på markedet - der ”bare” har taget et kursus – og ikke har den helt store erfaring fra egen krop, i at presse sig selv, eller at kunne håndtere forskellige situationer, i pressede situationer – når det virkelig gælder, og der lige kræves den ekstra mentale-marginal.

Der er stor forskel på at coache sportsfolk ud fra et ”kursus”, og til at kende detaljer og situationer fra egen krop.    

Spørg altid mentaltræneren/coachen om deres CV – hvilke mentale erfaringer og kompetencer har de selv, fra deres sport?

Rytter og Forældre - læs mere HER
Der er rigtig mange følelser involveret i ridesporten – og ryttere og forældre kan virkelig komme på en stor prøve, både til træning samt inden, under og efter stævne.

Jeg høre ofte ryttere der ”skælder deres forældre ud”, eller har et ”knap så pænt sprog” – samt forældre der truer rytteren/barnet med: ”Skal du ride mere i dag!”, eller ”Skal vi køre hjem nu!”.  Eller forældre der er mega nervøse på rytterens/barnets samt egne vegne.

Dette er en fælles frustrationer, bl.a. fordi at begge parter ønsker så meget, at det skal gå godt – så det kan være svært at håndtere det.

Der er rigtig mange fordele ved at rytter og forældre bruger en mentaltræner/coach – så de sammen kan få synliggjort hvordan de kan hjælpe hinanden på den bedste måde, i stedet for at ramme de ”knap så gode situationer”. Det skal være dejligt at tage til sport og stævner, ikke en dårlig oplevelse.

Er det pinligt – at udvikle sig?
Jeg oplever ofte at sportsudøvere ikke ønsker at vise at de bruger en mentaltræner/coach – måske fordi at de føler at det er ”pinligt” eller at det er ”svaghedstegn”, at vise at man ikke selv kan klare situationen. MEN det er jo netop sejt, at man gør noget ekstra for at få det bedste udbytte, og de bedste oplevelser med sin sport.

Du kan også læse meget mere om mine forslag til optimering af rytteren:

På min blog på Ridehesten.com HER
Eller på min hjemmeside: WWW.RYTTEROPTIMERING.DK  

RIGTIG GOD FORNØJELSE MED DIN MELTALE-OPTIMERING – OG EVT. AT BRUGE EN MENTALTRÆNER/COACH

Med sportslig hilsen

Lars mars  

Mental- og fysisk træner samt optimering

Anna Pørtner

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner