Ny forskning: Heste reagerer på dine følelser

14-01-2020 08:43

Merete Haahr

Heste suger vores følelser til sig, og de reagerer meget stærkt og hurtigt på dem. En gruppe fritgående hopper, der ikke tidligere har haft megen kontakt med mennesker, udviste henholdsvis stress eller  afslapning, som reaktion på ”vrede” og ”glade” ansigtsudtryk og lyde

Copyright Ridehesten.com
Nyheden fortsætter efter annoncen

– Det er måden du siger det på, og de ansigtsudtryk du viser, som betyder noget hestene. Glem alt om ord og sprog: heste lægger mærke til dine følelser med deres øjne og ører, fortæller Lea Lansade, fra det franske heste og Ride forskningsinstitut i Tours i Frankrig

– De følelser, som vi mennesker udtrykker, påvirker hestene, uanset om det er rettet mod hestene eller ej. 

Eksperimentet: Stærke reaktioner

I et nyligt studie testede Lea Lansade og hendes kollegaer Miletan Trosch hestenes evne til at forbinde menneskers stemmer og følelsesmæssige ansigtsudtryk. De viste hver af forsøgshestene nogle korte videoklip uden lyd af en kvinde, som hestene ikke kende. I den ene video havde kvinden en vredt ansigtsudtryk, og i den anden video viste kvinden et positivt og glædesfuldt ansigtsudtryk. På samme tid afspillede forskerne et lydklip af en kvinde, som lavede vrede eller glade lyde uden ord, udtryk som "GRR" og "aah". Forsøgshestene, 34 Walisiske hopper, havde kun haft meget lidt omgang med mennesker i form af det mest basale pasning. På trods af denne meget begrænsede omgang og på trods af, at de blev udsat for følelser fra mennesker, de ikke kendte, så udviste hestene meget stærke reaktioner til de følelser, der blev udvist i eksperimentet. Hoppernes puls steg dramatisk og deres adfærd viste tegn på stress, og de havde en anspændt og opmærksom kropsholdning, når de hørte de vrede lyde sammenlignet med de gange de hørte de glade lyde. Når lydene fra en venligtsindet person blev afspillet, blev hestene mere ”fredfyldte”, de blev afslappede i deres kropsholdning og pulsen faldt. 

Hestene stirrede på forviklingen

Nyheden fortsætter efter annoncen

Videoklippene med menneskelige ansigtsudtryk, som ikke passede med lydklippede forundrede hestene. Ifølge Lea Lansade, så brugte hestene megen tid på at se på det billede, der ikke passede, fordi det var i modsætning til deres forventninger, forklarer hun. Det er noget, vi ofte ser i heste, og det er ikke kun i dette studie, at de reagerer på ting, som de ikke forventer, fortæller hun. I dette studie forventede hestene at se et smilende ansigtsudtryk, når de hørte lyden aah, men når det ikke skete, og de blev mødt af et vredt ansigtsudtryk, blev de overraskede og ville observere scenen mere nøje. 

Vær opmærksom på hestenes høje følsomhed

Hestenes høje følsomhed til menneskers følelser har ledt forskerene til at opfordre hestefolk til at være påpasselige, når man giver udtryk for sine følelser. Hestene lægger mærke til det vi gør, og de reagerer på det, fortæller Lea Lansade. Det mest overraskende i dette studie var, at hestene lyttede til meget korte lyde, af kun et par sekunders varighed. Alligevel gav det en øjeblikkelig stærk følelsesmæssig respons i hestene med ændret hjerterytme og anspændt kropsholdning.

Hestene reagerede uanset, om de blev vist videoklip, som ikke havde noget at gøre med lydene. Derfor er det sandsynligt, at heste reagerer på menneskelige følelser, også selvom følelserne ikke er rettet mod dem, mener Lea Lansade. 

Hvis man skændes og diskuterer foran en hest, vil det smitte af på hesten, også selvom skænderiet ikke har noget med hesten at gøre. Omvendt hvis man griner og er glad, så vil det også påvirke hesten, som oplever det. Og disse følelser kan have konsekvenser for, hvordan hestene opfatter os, siger Lea Lansade. Spørgsmålet er om denne følelsesmæssige sensitivitet er gensidig, om mennesker reagerer lige så stærkt på hestenes følelser. Det må vi hellere undersøge nærmere, slutter Lea Lansade. 

Trine Askjær-Jørgensen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Trine Askjær-Jørgensen