LIVE: Longines FEI EM Rotterdam

12:09 Efter alle nationer har haft deres første rytter til start er stillingen: Tyskland, England, Sverige, Danmark og Holland

Pas også på dit eget helbred, rytter!

27-04-2019 07:22, af Mathilde Brejner

Din hest får sikkert både vitamin- og mineralblanding, tilpasset müsli, mash og melasse til dessert – men hvad med dig selv? Husker du D-vitaminerne? 

Copyright Ridehesten.com
Hvis du mangler D-vitamin kan det være svært at finde kræfterne til at ride og passe din hest. Derfor skal du både huske vitaminerne til hesten og til dig selv.

Nyere forskning viser, at mangel på D-vitamin kan føre til problemer med manglende energi samt smerter og nedsat kraft i muskler og skelet – og det er jo ikke så fedt, når du svinger dig i sadlen og gerne skulle have kræfter til at få noget positivt ud af rideturen. Derfor bør du måske mærke efter, om du er én blandt mange danskere, som har tegn på at mangle D-vitamin.

Faktisk er det ikke mindre end 43 procent af danskerne, der mangler D-vitamin, men da symptomerne kan være mange og forskellige er det ikke altid, at vi opdager, at det er manglen på D-vitamin, som er synderen. Dansk forskning har påvist, at det er et tæt sammenhæng mellem et velfungerende immunforsvar og D-vitamin foruden et velreguleret blodtryk, et sundt skelet og stærke, smidige muskler.

I hele sommerhalvåret, når solen skinner, optager man en god portion af det D-vitamin, man har brug for, når man opholder sig udendørs på ridebanen eller strigler ude i solens stråler. Alligevel er udendørslivet i sommerhalvåret ikke altid tilstrækkeligt til, at man får dækket sig behov for D-vitamin – særligt fordi at vi her i norden er dækket af tøj i store dele af året. Derfor kan det være en god idé at overveje, om man skal tage D-vitamin som et kosttilskud.

Her kan du læse, hvad du skal være opmærksom på i forbindelse med de tegn, der kan afsløre, om du mangler D-vitamin.


Træthed: 
Det er almindeligt, at man kan være træt ovenpå rideturen, men hvis man føler sig markant energiforladt og næsten ikke orker dagens gøremål, kan det være et tegn på, at man har for lavt D-vitaminniveau i kroppen. 

Smerter i knoglerne:
Smerter, som går helt ind i skelettet, kan være tegn på, at du mangler D-vitamin. Smerterne opstår, fordi D-vitamin er afgørende for, at man kan optage calcium til knoglerne, så når niveauet er for lavt kan kroppen ikke regulere optaget.

Trætte muskler:
Dine muskler kan føles så svækkede, at du næsten ikke kan løfte en balle hø eller svinge sadlen op på ryggen af hesten uden, at det føles som en meget stor kraftanstrengelse. Smerterne opstår typisk i lægge, lår i lænd. Når musklerne er svækkede skyldes det, at D-vitamin er nødvendigt for, at vores muskler kan fungere, som de skal.

Hukommelsen er udfordret:
Måske synes du, at din mobiltelefons kalender fungerer som din eksterne hjerne, fordi du simpelthen ikke kan huske, hvornår ponyen og barnet skal vaccineres eller, hvornår der er deadline på din næste stævnetilmelding. Det kan selvfølgelig hænge sammen med, at du presser dine ”små grå” til det yderste ved at have meget travlt igennem længere tid, men det kan faktisk også være et tegn på, at du mangler D-vitamin. Manglen på det centrale vitamin er nemlig sat i forbindelse med kognitive problemer. 

Hovedet smerter:
Har du ofte eller endda kronisk hovedpine? Så kan det være tegn på, at du mangler D-vitamin. Ofte vil den kroniske hovedpine være værst i vintermånederne og lette i de lyse måneder, hvor solen skinner. 

Din manke bliver tyndere:
Imens din hests man bare bliver blankere og smukkere måned for måned, er det ligesom om, at din egen manke tynder ud og efterlader dig med en noget sørgelig hestehale under ridehjelmen. Hårtabet kan skyldes, at du mangler D-vitamin, og det bør du ikke ignorere. 

Du er humørsyg:
På en ekstra irriterende onsdag, hvor du har fodervagt og regnen pisker ned i stænger i så overvældende mængder, at den løber ned af ryggen inden for regnjakken imens gummistøvlerne sidder fast i mudderet, er det meget normalt, at du kan blive irriteret. Hvis humøret derimod hele tiden svinger, selvom det ikke er ”den tid på måneden,” så kan det faktisk hænge sammen med, at du mangler D-vitamin. Forskerne har nemlig vist en sammenhæng mellem depression og mangel på D-vitamin. Dertil kommer, at hvis du er ramt af en vinterdepression, så kan det både handle om, at du mangler lys og D-vitamin – og det er der jo ikke så meget sjovt ved. 

Av, min ryg:
Hvis du er, som ryttere er flest, så er du ikke den arbejdssky type, som siger ”nej” til at få høet op på høloftet eller ride en hest eller 15. Det hårde fysiske arbejde kan give smerter i lænd og ryg, men hvis smerterne bliver ved uden, at du kan koble dem sammen med tunge løft, hård træning eller menstruationssmerter, så kan de faktisk hænge sammen med, at du mangler D-vitamin. Det skyldes, at D-vitamin er centralt for, at dine muskler fungerer, så hvis du mangler vitaminet, så kan du få svage muskler, som fører til rygsmerter. 

Aaaatjuuuu – igen:
Gentagne infektioner kan hænge sammen med, at du mangler D-vitamin. Forskningen peger nemlig på, at et effektivt immunforsvar er afhængigt af, at du har det niveau af D-vitamin i kroppen, som du skal have. Derfor bør du konsultere din læge, hvis du har mistanke om, at du mangler D-vitamin. 

Kilder: Sundhedsstyrelsen, netdokter.dk, sundhed.dk, Hjerteforeningen, videnskab.dk 


Gode råd til mere D-vitamin

  • Ophold dig i solen hver dag. Heraf dog maksimalt 20 minutter uden solcreme og undgå solens stråler midt på dagen mellem kl. 12-15. 
  • Tag et tilskud af D-vitamin. Du skal have mellem 35-38 mikrogram om dagen, og du må aldrig tage mere, da der i så fald kan opstå forgiftninger. Rådfør dig med din læge, hvis du er i tvivl. 
  • Du kan booste kroppens lager af D-vitamin ved at spise fede fisk som laks, ål, sild, torskerogn eller torskelever, men også æg, nødder, kød og fed mælk indeholder D-vitamin. 

 

Læs også

Webredaktør

Har du en nyhed eller en god historie?

Annika Knudsen Lorentsen

Webredaktør og nyhedsvagt

Annika Knudsen Lorentsen
25 28 60 63
akl@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

EM-guld til Danmark!

15-08-2019 16:00, af Camilla Tiefensee Schrøder
Pony|

Det danske ponydressurlandshold har netop vundet guld ved EM i Strzegom. Det er et historisk og helt exceptionelt resultat, men det var heller ikke uden spænding undervejs, fortæller holdleder Rigmor Kristensen

Vi har givet Maria chancen for livet

15-08-2019 09:14, af Cecilia Lindahl

Den 8. maj nedkom den tidligere S-springhoppe Destiny's Child med det hoppeføl, som avlerne havde ønsket sig. Et helt perfekt og plettet knapstrupperføl, men noget manglede. Føllet var født med underudviklede øjne

Foreløbig dansk top-3 ved EM i ponydressur

16-08-2019 16:33, af Camilla Tiefensee Schrøder
Pony|

De danske ponydressurryttere har med flotte procenter indtaget de tre øverste placeringer på resultatlisten efter den første halvdel af det individuelle mesterskab i dag ved EM i Strzegom i dag

Landsstævne druknet i regn (video)

10-08-2019 20:39, af Camilla Tiefensee Schrøder

Dagens sidste klasser måtte aflyses, da et kæmpe skybrud fik sat en stopper for landsstævnet i ponyspringning hos Helsinge Rideklub. – Jeg har aldrig set noget lignende, lyder det fra den daglige leder

Guld og sølv til Danmark!

17-08-2019 14:19, af Cecilia Lindahl

Danmark tager endnu engang medaljer ved europamesterskaberne i ponydressur. Alexander Yde Helgstrand kan efter et exceptionelt flot ridt hænge guldmedaljen om halsen, og Liva Guldager Nielsen snupper sølvmedaljen

Kom med indenfor hos Patrik Kittel & Lyndal Oatley

14-08-2019 13:47, af Kristine Ulsø Olsen

Dressurrytterparret Patrik Kittel og Lyndal Oatley har fået opbygget et rent hesteparadis. Kom med indenfor når de viser rundt på deres drømmested 

Ponyerne er klar til EM i Polen

14-08-2019 09:52, af Kristine Ulsø Olsen
Pony|

 Europas dygtigste ponyryttere er i denne uge til EM i polske Strzegom for at dyste om medaljer og i dag skal dressurrytterne ride første del af holdkonkurrencen 

Nybagt mor vandt i Verden

10-08-2019 16:18, af Camilla Tiefensee Schrøder

Dressurrytteren Katrine Kraglund har denne weekend vundet kvalifikationen til Bundeschampionatet for 5-årsheste i Verden. For fem måneder siden blev hun mor, så hun og groomen har nok at se til med både unghest og baby ved det internationale stævne

Dressurrytterne er på medaljekurs

14-08-2019 18:02, af Kristine Ulsø Olsen
Pony|

To af de danske dressurryttere har i dag været i ilden ved EM for ponyer. De har redet op til deres aller bedste således at holdet pt. ligger til sølv, mens Liva Addy Guldager Nielsen har lagt sig helt i spidsen af konkurrencen

Danmark har 3 ryttere med i A-finalen

16-08-2019 21:21, af Cecilia Lindahl

Det danske ponyspringhold slutter på en flot sjetteplads ved EM i Strzegom med sammenlagt 24 fejl. Tre ryttere er med videre blandt de 30 dygtigste ryttere til den individuelle A-finale på søndag