Pas på mavebremserne

01-08-2020 07:15

Marie Helene Rigård Rohleder

På varme sommerdage kredser bremserne rundt om hesten og forsøger at lægge deres små gule æg i hestens hårlag. Hvis hesten klør sig, kan æggene sætte sig fast i tungen og videre ned i mavesækken 

Copyright Ridehesten.com
Foto: Ridehesten.com/ Anette Boe Østergaard
Nyheden fortsætter efter annoncen

Hvis du har set nogle små gule prikker i din hests hårlag, typisk omkring mørke områder, ben og bugen, så er det højst sandsynligt mavebremser, som har brugt din hest som reddekasse for deres æg.

Mavebremsen er et fluelignende insekt på ca. 15 mm.  Efter ca. 3 ugers forløb hvor æggene sidder fast i hestens pels, så klækkes æggene, og de små larvestadier kravler rundt på huden og skaber en hudirritation.

Derfor bider hesten sig selv, og larverne optages i hestens mund. Og så kan det blive noget rigtig skidt. For de små larver kan borer sig ind i hestens slimhinder i kinden og vandrer videre ned gennem svælget og ned i mavesækken. 

Nyheden fortsætter efter annoncen

Det skriver Netdyredoktor i deres artikel om mavebremser. Læs hele artiklen her. 

Når larverne så sidder i mavesækken ved slimhinden så kan de forpuppe sig og faktisk sidde fast i maven på hesten indtil næste forår, hvor de kommer ud med hestens afføring. Og derefter klækkes til en ny bremseflue. 

Derfor er det så vigtigt, at man opdager de små gule æg i tide, og simpelthen fjerner dem. Også selvom det kan være et værre pillearbejde med negle eller eventuelt med en bøjet kniv eller lusekam. 

Christine Krogh Frausing

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Christine Krogh Frausing