Ponyfar & Patrik Kittel

03-12-2020 17:05, af Thomas Pelle Veng

Findes der ponyfædre på den anden side af Øresund højt oppe i de svenske fjelde? For at få svar på det spørgsmål ringede jeg til Dulmen i Tyskland cirka 500 kilometer vest for Berlin. Hmm, nu tænker du måske, at mit Ponyfar-kompas er gået i stykker, men hold lige læsebrillerne an i en parade og giv mig en chance for at forklare

Copyright Ridehesten.com
Nyheden fortsætter efter annoncen

Patrik Kittel, som denne måneds ponyfar hedder, er født i Stockholm og fast inventar på det svenske OL-dressurlandshold. Som så mange svenskere før ham kørte Patrik for 20 år siden en tur til Tyskland. Men i stedet for at vende Volvoen efter et besøg i BorderShop Puttgarden på den årlige pilgrimsrejse fortsatte han mod vest, og stoppede ikke før han kom til, hvad der mest af alt minder om et lille tysk slot i byen Nottuln nord for Dortmund.

Det var i Tyskland, at vores svenske kompis mødte sin kone, den australske OL-rytter Lyndal Oatley, men der var ikke tale om kærlighed ved første øjekast, for Patrik havde skyklapper på, og der gik et stykke tid, før han indså, at Lyndal ønskede mere end blot lidt horsemanship. Parret blev foldkammerater og efter nogle års rytterkærlighed gift på en hvid sandstrand på Hamilton Island, Australien. Sammen har Patrik og Lyndal datteren Emilia på knap to år.

Nedenfor følger interview med Patrik Kittel oversat fra engelsk til dansk, eftersom jeg er langt fra rengående i det svenske sprog.

Copyright Ridehesten.com

Interview:

Findes der ponyfædre i Sverige, og hvordan vil du beskrive dem, hvis der gør?

”Ja. Jeg er sikker på, at der findes tusindvis af ponyfædre hjemme i Sverige, men jeg tror ikke, at der ligefrem er skrevet en bog om dem. I min verden er en ponyfar en passioneret far, som bruger al sin fritid på sin søn eller datters sport. Barnets passion bliver hans, og han vil altid støtte op om den. Også selvom om han i det skjulte ville have fortrukket, at barnet var begyndt til tennis eller golf i stedet for. Det er væsentligt billigere, og de professionelle spillere tjener væsentligt mere end i rideverdenen.”

Tror du, at der er forskel på danske og svenske, og australske ponyfædre for den sags skyld?

”Jeg tror ikke, at der er forskel på danske og svenske ponyfædre. Vi vil alle sammen bare gerne have, at vores unger er glade. I Australien fornemmer jeg, at forventningerne til en ponyfar er lidt højere, men det ved Lyndal meget mere om end mig. Jeg tror dog, at Tristan (Tucker) havde ret, da han i den sidste Ponyfar-artikel beskrev de australske ponyfædre som farmers, der ofte selv bygger det, der er brug for, i stedet for blot at købe sig til det.”

Hvad tror du, en ponyfars største bidrag til ridesporten er?

”Penge, tid og en skulder at græde ved.”

Hvad med din egen far?

”Min far kunne slet ikke se ideen med heste, selv om det var det eneste, jeg ville. Han gik mere op i, om man kunne leve af det og foreslog op til flere gange, at jeg skiftede ponyen ud med en golfkølle. Min mor har derimod altid bakket 100% op om min ridning og syntes, at det var fantastisk, dengang jeg som 11-årig efter min allerførste ridetur kom hjem og sagde, at jeg ville til OL, når jeg blev voksen.”

Hvilke råd vil du give en helt ny ponyfar?

”Tro på dine børn og hjælp dem med at forfølge deres drømme. Vær aktiv når du er med i stalden og vis interesse for ridningen. Men vær forberedt på at det er en dyr og tidskrævende sportsgren, de har valgt."

Nyheden fortsætter efter annoncen

Har du også et råd til de mange unge ponyryttere?

”Mit råd er, at de skal følge deres hjerter og lade være med at lytte til dem, som siger, at noget ikke kan lade sig gøre, men i stedet finde glæden ved at bevise, at de tog fejl. Det er også utroligt vigtigt, at de forbliver ydmyge og holder begge ben på jorden, uanset hvor dygtige de bliver, og så skal de være villige til at kæmpe for deres drøm, for det kræver hårdt arbejde og en del ofre at nå dertil, hvor man kan leve af sin hobby.” Hvilke ofre tænker du på? ”Primært ens fritid. Som ponyrytter cyklede jeg for eksempel 11 kilometer hver vej fem til seks dage om ugen for at komme til ridning, og jeg har aldrig arbejdet så mange timer i døgnet, som jeg gør i dag, men jeg vil ikke bytte det for noget.”  

Hvad med din datter Emilia? Skal hun følger i dine og Lyndals fodspor?

"Hvis det er det, hun vil, så ja. Det bliver i hvert fald ikke Lyndal og jeg, som kommer til at stoppe hende. For cirka seks måneder siden forelskede Lyndal sig i en lillebitte pony, hun havde fundet på nettet, og før vi fik set os om, var familien Kittel på vej hjem fra Holland med en mini-pony bag i lastbilen. I begyndelsen forstod Emilia ikke helt, hvad det gik ud på, men i dag elsker hun at ride og begynder at græde, hver gang vi løfter hende ud af sadlen.”

Hvad er den mest pinlige ting, du kan huske fra dine ponyår?

”Jeg har engang som helt ung redet forkert fire gange til et stævne. Dommeren, som var virkelig sød, kom ud på banen, efter jeg havde redet forkert den fjerde gang, og fortalte mig, at hun desværre ikke kunne lade mig fortsætte. Jeg kan tydeligt huske, hvor pinligt, jeg syntes, at det var. Jeg gemte mig og græd i en hel time. Det var overhovedet ikke sjovt.

I dag laver jeg til gengæld masser af pinlige ting, bare spørg Lyndal. Men hey, jeg er jo også bare en ponyfar.”

Her slutter interviewet med Patrik Kittel. Tak fordi du holdt hesten an og lod mig forklare, hvorfor jeg trykkede landekode +49 og ikke +46, da jeg skulle tale med Patrik.

"The Winner Takes It All"

Selv om Patrik ikke lyttede til sin fars råd om at gå i Bjørn Borgs fodspor og blive tennisspiller, og det efterhånden er nogle år siden, at den svenske dressurkonge flyttede fra landet med de røde dalaheste, har han stadig blåt… og gult blod i årerne. Patrik er fortsat ny i rollen som ponyfar, men han går til opgaven med samme stædighed som Ronja Røverdatter og selvtillid som Pippi Langstrømpe. Men til trods for, at der er hele 45 minutter til den nærmeste IKEA, og han bor i Tyskland og ikke Nangijala (heldigvis for det), lader det til, at hver dag er et eventyr for den lille rytterfamilie.

Den svenska ponypappan

I min søgen efter svenske ponyfædre i det store land mod nord, stødte jeg desuden på journalisten Daniel Enestubbe. Daniel arbejder som sportsjournalist på Smålandsposten i Växjö, men endnu vigtigere så er han far til to og ponyfar til fire, og han vidste straks, hvad jeg talte om. Det lidt tilfældige møde med Daniel endte med, at han interviewede mig, og bragte en artikel om Ponyfar i det svenske ridemedie ”Ridsport”.

Mit møde med Daniel bekræftede min tese om, at der bag enhver pony (højst sandsynlig lige bag bagparten) står en forvirret ponyfar, uanset hvor i verden man befinder sig. Hvor Ponyfar-kompasset tager os hen næste gang, ved jeg endnu ikke, men måske Japan nu da vi er blevet snydt for De Olympiske Lege i Tokyo. Hvem ved.

Hilsen

Ponyfar / Thomas Pelle Veng

Copyright Ridehesten.com

Læs også

Ponyfar - Har du talt med din hest i dag?

15-12-2020 07:56, af Thomas Pelle Veng

På vegne af alle de ponyfædre jeg kender, vover jeg nu at stille et spørgsmål, som har presset sig på i alt for lang tid, men som jeg ikke tidligere har turdet stille af hensyn til min egen sikkerhed

Ponyfar - El-drevne underhylere og schenkel-volter

17-11-2020 09:17, af Thomas Pelle Veng

Har du husket at skifte til vinterdæk? Jeg gætter på, at der er 50% chance for, at svaret er nej. Hvis jeg derimod havde spurgt, om du har husket at give hestedyret et tykkere dækken på, vil jeg gætte på, at oddsene for et ja ligger et sted mellem 99,9% og “ja, selvfølgelig din klaphat”

Ponyfar & Tristan Tucker

05-11-2020 07:05, af Thomas Pelle Veng

I et forsøg på at finde ligesindede i det enorme, men ensomme ponyfar-univers, ringede jeg forleden til min nye australske mate, Tristan Tucker, og spurgte ham, om der også findes ponyfædre Down Under

Kom med indenfor hos Patrik Kittel & Lyndal Oatley

14-08-2019 13:47, af Kristine Ulsø Olsen

Dressurrytterparret Patrik Kittel og Lyndal Oatley har fået opbygget et rent hesteparadis. Kom med indenfor når de viser rundt på deres drømmested 

Patrik Kittel fører World Cup'en

19-12-2011 10:09, af Thomas Bach Jensen
Efter sin fjerdeplads i gårsdagens World Cup kvalifikation har svenske Patrik Kittel taget føringen på World Cup ranglisten

Sejr til Kittel i Mechelen

28-12-2015 08:06, af Kristine Ulsø Olsen

I søndagens CDI5 Grand Prix klasse ved stævnet i belgiske Mechelen, trak Patrik Kittel sig sejrsrigt ud klassen, på den kun 9-årige Delauney

Patrik Kittel valgt til FEIs dressurudvalg

17-11-2019 17:26, af Cecilia Lindahl

Svenske Patrik Kittel er nu en del af dressurudvalget i FEI, hvor han vil fokusere på at skabe et positivt image for sporten

Kittel sejrer i Aachens første klasse

04-07-2012 16:30, af Thomas Bach Jensen
CHIO Aachen | Med den danske guldmedaljehoppe UNO Donna Unique tog svenske Patrik Kittel i eftermiddag sejren i Prix St. Georges ved verdens mest prestigefyldte stævne CHIO Aachen i Tyskland

Patrik Kittels superhest Delatio til Danmark

22-01-2019 15:13, af Thomas Bach Jensen

Patrik Kittels sorte De Niro-søn Delatio er netop på vej til sit nye hjem hos Fisker Dressage Academy i Danmark, hvor dens nye ejer, malaysiske Qabil Ambak, træner og har sine dressurheste 

 

Sezuan på Grand Prix-kurs (video)

14-11-2019 13:24, af Thomas Bach Jensen

Gestüt Peterhof og Patrik Kittel løfter nu endelig sløret for, at den svenske toprytters træning med elitehingsten Sezuan har båret frugt, og parret er nu på Grand Prix-kurs

Nyhedsansvarlig

Har du en nyhed eller en god historie?

Marie Helene Rigård Rohleder

Webredaktør og nyhedsvagt

Marie Helene Rigård Rohleder
29 92 98 22
mhr@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Ponyfamilie og danmarksmester på to år

17-01-2021 10:50, af Marie Helene Rigård Rohleder

I Sorø bor en familie som på lidt over to år er gået fra ikke at have noget med heste at gøre til at eje tre dressurponyer, tilbringe minimum tre timer i stalden hver dag, og blive en af de yngste danmarksmester i ponydressur nogensinde

– Min voldelige kæreste tvang mig til at sælge hesten

16-01-2021 14:00, af Marie Helene Rigård Rohleder

Marias partner var psykisk og fysisk voldelig mod hende og tvang hende til at sælge sin elskede PRE-hest Malí, da han ville have Maria for sig selv. Men hun gav ikke op og kæmpede en lang og sej kamp for at få sit liv og sin bedste ven tilbage

Helgstrand opkøber OL-vinder Ludger Beerbaum Stables

17-01-2021 18:25, af Marie Helene Rigård Rohleder

Helgstrand Dressage gør nu et storstilet forsøg på at erobre det internationale marked for springheste med et nyt opkøb og samarbejde med den tyske firdobbelte OL-vinder i springning Ludger Beerbaum

De er udtaget til Dansk Varmblods Hingstekåring

16-01-2021 17:56, af Thomas Bach Jensen
Avl|

I Jylland, på Sjælland og Fyn har Dansk Varmblods dommere besigtiget hingste på 37 forskellige lokationer, hvilket har resulteret i, at 62 hingste er udtaget til kåringen på Vilhelmsborg

Atterupgaard venter otte føl - heraf to sæt tvillinger

18-01-2021 21:33, af Thomas Bach Jensen
Avl|

På det danske stutteri Atterupgaard, der er internationalt anerkendte for deres avl af dressurheste af høj kvalitet, ventes der i år otte føl, og heraf to sæt tvillinger fra to skylninger af befrugtede æg fra elitehoppen Miranda

Bruttogrupperne for senior- og U25-ryttere er klar

13-01-2021 13:46, af Kristine Ulsø Olsen

Landstræner Natalie zu Sayn-Wittgenstein og holdleder Anne-Mette Binder har nu udtaget de ryttere, der skal udgøre bruttogrupperne for senior- og U25-ryttere i 2021

Tina Lund fylder 40 år

14-01-2021 19:52, af Marie Helene Rigård Rohleder

Den internationale springrytter Tina Lund fylder 40 år i dag. Hun er flere gange danmarksmester og har opnået topplaceringer ved internationale stævner

Lidt men godt ventes hos Straight Horse

14-01-2021 18:32, af Thomas Bach Jensen
Avl|

Hos Eva Götzsche og Mogens Pedesen, der driver stutteriet Straight Horse i Allerød, har det været et spændende og frugtbart reproduktionsår, selv om de kun venter fire føl i år. De har nemlig sat lidt i banken – eller rettere lagt nogle befrugtede æg i fryseren

Ugens mest sete salgshest: Skovgaardens Lamborghini

15-01-2021 19:00, af Marie Helene Rigård Rohleder

Miriam og Helena som ejer Skovgaardens Lamborghini er blevet nødt til at sige stop for henvendelser, da de allerede har over 20, som står og tripper for at få lov at komme og prøve deres hest.
Skovgaardens Lamborghini er Ugens mest sete salgshest på ridehesten.com 

Heste kommunikerer med ørerne

14-01-2021 10:14, af Merete Haahr

Heste har langt flere sanser end mange mennesker forestiller sig, og forskning har vist, at heste kommunikerer med hinanden ved at bevæge øjne og ører