Sezuan er tilbage efter 5 års pause

20-11-2022 19:34

Trine Askjær-Jørgensen

Den danskopdrættede elitehingst Sezuan, som blandt andet er tre gange UVM-vinder, har ikke været at finde på stævnebanerne de sidste fem år, men nu er han omsider vendt tilbage

Copyright Ridehesten.com
Sezuan vandt UVM i dressur som både 5-, 6- og 7-års, hvor han med tyske Dorothee Schneider i sadlen repræsenterede Danmark. Foto: Ridehesten.com/Britt Carlsen
Nyheden fortsætter efter annoncen

I foråret kom det til stor skuffelse for mange avlere frem, at den DV-kårede avlshingst Sezuan e. Blue Hors Zack/ Blue Hors Don Schufro (opdr. Linette Jæger) var blevet kastreret. Selvom Sezuan med sine 13 år ikke er synderligt gammel i avls- eller sportsregi, så har han i løbet af sin ridekarriere været en del ryttere igennem, med mere eller mindre succes.

Som 3-års var han ejet af Andreas Helgstrand og blev kåret i Dansk Varmblod, hvor han også vandt 35-dages testen. Under Helgstrand vandt Sezuan unghestechampionatet i dressur for 4-årige heste, hvorefter han blev solgt til tyske Arlette Jasper-Kohl og kom i træning hos Dorothee Schneider. Med hende i sadlen vandt han VM for ungheste som både 5-, 6- og 7-årig og fortsatte sin uddannelse, hvorfor han har gået op til Intermediaire under den kompetente, tyske dressurrytter. Schneider besluttede sig for at stoppe samarbejdet med Jasper-Kohl, og Sezuan forsvandt fra stævnebanerne. Hans sidste start var i CDI Darmstadt i september 2017 under Dorothee.

Det gik vist ikke rigtigt med Kittel
Senere overtog svenske Patrik Kittel tøjlerne, og i lang tid hed det sig, at Kittel var ved at gøre Sezuan klar til at debutere i Grand Prix, men ekvipagen blev aldrig aktuel internationalt, og hingsten blev kun vist frem under Patrik Kittel en enkelt gang i forbindelse med et show ved Dansk Varmblods Hingstekåring i 2018.

I 2019 gjorde Dansk Varmblod Sezuan til elitehingst og udnævnte ham i 2020 til Årets Hingst. Ved ceremonien, hvor hingsten skulle hyldes, var han bemærkelsesværdigt nok ikke til stede. I stedet blev en video, der var blevet optaget i februar 2020, afspillet, hvor Kittel viste nogle Grand Prix-øvelser med Sezuan. Denne videooptagelse er det sidste, offentligheden har set til hingsten.

Nyheden fortsætter efter annoncen

I maj måned i år kunne det tyske medie ZüchterForum så berette om kastrationen af Sezuan, som var foregået i al hemmelighed hos Gestüt Peterhof i Tyskland. Angiveligt fordi ejer Arlette Jasper-Kohl selv ville ride ham.

Tilbage efter fem års stævnepause
Efter en fem år lang stævnepause er hingsten nu pludselig vendt tilbage til stævnebanerne, og det endda under en ny rytter – Sascha Schulz fra Luxembourg. 

Den nye duo havde sin stævnedebut ved et mindre stævne hos Zweibrucken Statstutteri i Bliesgau, Tyskland, i går. Her red de sig til 70,702% og en sejr i Prix Sct. Georges i et felt af 22 ekvipager.

Den tyskfødte Luxembourg-rytter Sascha Schulz har redet for Arlette Kohls Gestüt Peterhof i Tyskland, som ligger placeret lige ved grænsen til Luxembourg.

Kilde: EuroDressage

Anna Pørtner

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner