Rideskolerne skal prioritere sikkerheden

05-08-2018 13:00

Marie Helene Rigård Rohleder

Helle Knudsen fra Den Hele Ekvipage driver en privat rideskole, hvor elevhestene er hendes medarbejdere, og god sikkerhed er fundamentet for en velfungerende rideskole. En indstilling som hun efterlyser hos flere rideskoler landet over

Copyright Ridehesten.com
Nyheden fortsætter efter annoncen

Livet som rideskolehest kan være hårdt. Nye ryttere på forskellige niveauer kan øge hestens stressniveau og påvirke dens ydeevne og holdbarhed. Derfor er det så vigtigt, at vi passer ekstra godt på vores rideskoleheste, lyder det fra Helle Knudsen, som til daglig driver den private rideskole “Horse In Harmony” på Djursland.

“Elevhestene er vores Creme de la Creme. Det er dem, som skal uddanne fremtidens hestefolk. Mine rideskoleheste er mine medarbejdere, og det er mit ansvar at sørge for, at de er velstimulerede og sunde,” siger Helle Knudsen.

Hun driver til daglig firmaet Den Hele Ekvipage, som også arrangerer det årlige DHE Træf. I sidste weekend fandt DHE Træf sted, som er et arrangement med faglige foredrag, demoer og konkurrencer i både trail, agility, jordarbejde, spring og dressur. TIl DHE Træf holdt Helle Knudsen et foredrag med titlen “Sikkerhed i rideskolen”.

Rideskolerne skal tage ansvar
På Horse In Harmony rideskolen består undervisningen både af teori, jordarbejde, håndtering i stalden, ridning på bane, skovtur og på skolens veludrustede agilitybane.  

“Rideskoleheste skal være skudsikre, og de skal kunne bære over med nybegyndere, som mister balancen eller hiver for hårdt i tøjlen,” siger Helle Knudsen.

Det er langt fra alle heste, som egner sig til at være i en rideskole. Derfor gør Helle Knudsen en dyd ud af at skabe et trygt og sikkert miljø for både elever og heste.

“Som rideskole er det dit ansvar at have ordentlige heste, som ikke har uønsket adfærd. Jeg oplever ofte, når jeg er ude og rådgive rideskoler, at der er heste, som man ikke kan spænde gjord på, eller heste som ikke adlyder et stopsignal, når de øvrige heste skal trave. Vi skal ikke have rideskoleheste med en masse forholdsregler, for det er ikke god sikkerhed i  rideskolen,” siger Helle Knudsen og tilføjer:

“Rideskoleheste med forholdsregler, eksempelvis heste, som reagerer ved opsadling, opstigning eller strigling, lærer nye hesteejere at det er ‘Normalt at en hest gør sådan’, hvor det netop burde fremhæves at dette IKKE er normal hesteadfærd, og på den måde lærer eleven at skelne og imødekomme en evt. farlig situation fremadrettet.”

Regler for rideskolen
Det kan være rigtig svært at få puslespillet til at gå op med den rette hest til de mange forskellige typer af elever, som der går på rideskolen. Derfor arbejder Horse In Harmony rideskolen ud fra fem klare regler:

1. Ingen forældrehjælp.

“Vi har små hold, så vi ikke har behov for forældre til at trække med ponyerne. Det er min erfaring, at enten er forældrene bange for heste, de ved ikke noget om heste, eller også så har de tidligere redet, og derfor har de en helt anden tilgang til at arbejde med heste, end vi har, hvilket forvirrer hesten og øger dens stressniveau,” siger Helle Knudsen.

2. Vi bruger samme signaler til alle rideskolehestene.

Nyheden fortsætter efter annoncen

“Elevhestene udsættes for rigelig signalforvirring i forvejen, så derfor er det vigtigt, at vi fra starten lærer eleverne kommandoerne for basis signaler som stop, fremad, tilbagetrædning, højre og venstre,” siger Helle Knudsen.

3. Eleverne må først bruge schenkler, når de kommer på et øvet hold. Som nybegynder bruger eleverne stemme og pisk.

“Vi vil have hesten til at stå stille, når vi spænder gjord. Men 5-10 cm bag gjordlejet, så skal hesten være ultra følsom og reagerer på vores schenkler. Det kan en nybegynder ikke administrere. Derfor rider vores nybegyndere med stemme og en pisk, som de må tappe med, for at øge signalet fra stemmen. Vores ponyer kan ‘fjernstyres’ af underviseren, som altid opholder sig på midten af banen og kan hjælpe elev og hest derfra,” siger Helle Knudsen.

4. På ridebanen har de et indvendigt banehegn, så elevhestene på opstartsholdene går på et 3 meter bredt spor rundt på banen.

“Banehegnet gør det nemt for både hest og nybegynder. En nybegynder kan ikke både koncentrere sig om at holde balancen, styre tempo og retning på hesten. Når vi bruger vores banehegn, så bestemmer vi retningen for rytteren, for hesten skal bare følge sporet. Så kan rytteren koncentrere sig om balance og tempo,” siger Helle Knudsen og tilføjer,

“Når rytterne er øvet, så skal de nok få lov til at ride volter, slangegange og så videre. Men hvad er en volte værd, hvis du ikke kan holde balancen?”

5. En velstimuleret flokadfærd hos rideskolehestene.

“Alle vores heste går i en stor flok i et langt gangsystem på vores jord. Vi har haft GPS på dem, som har vist, at de går cirka 15-25 km om dagen. Det betyder, at når vi henter hestene ind fra fold, så har de ikke en masse overskudsenergi, som de skal af med. Vores heste er rolige, fordi de har plads til at være heste,” siger Helle Knudsen.

Kursus med Ute Lehmann
Helle Knudsen har sammen med Ute Lehmann fra Horse In Harmony udarbejdet kurset “I harmoni med skolehestene”, som tilbydes til rideskoler og giver personalet redskaber til en ensartet og mindre stressfyldt håndtering af skolehestene.

“Jeg vil rigtig gerne ud til flere rideskoler og dele ud af min erfaring med at drive en harmonisk rideskole. Velfærden hos vores rideskoleheste skal prioriteres, for de er vores dyrebareste redskab. Der er dem, som uddanner fremtidens hestefolk,” siger Helle Knudsen.

Artiklen er første gang blevet offentliggjort på Everhorse.dk, som hører under Mediehuset Wiegaarden, der også ejer ridehesten.com

 

Læs også

Ny mountain trail-bane åbner i Danmark

28-08-2020 17:00, af Marie Helene Rigård Rohleder

Mountain trail handler om at træne en super skarp, manøvredygtig og modig hest gennem forskellige forhindringer, som afspejler den vilde natur. Nu åbner den første forhindringsbane på Sjælland 

Hvordan får jeg teori ind i min rideskole?

13-05-2020 12:40, af Marie Helene Rigård Rohleder

Teoriundervisning er kedeligt, forældrene betaler kun for, at børnene skal ride... Forhindringer der nok af, når det kommer til, hvorfor meget af undervisningen på en rideskole foregår til hest.
Helle Knudsen fra Den Hele Ekvipage mener, at i en rideskole skal man lære om HELE hesten og ikke kun ridning

– Pas bedre på elevhestene

01-05-2020 15:15, af Marie Helene Rigård Rohleder

Uden elevheste ingen rideskole.
Helle Knudsen driver rideskolen under Den Hele Ekvipage Horse Center på Djursland. Hun behandler sine elevheste, som de primære medarbejdere, og det betyder, at de får afspadsering, de har overarbejde, sundhedsordninger osv. for at kunne fungere optimalt i mange år (video)

Hegnet skal være i orden

14-04-2020 07:46, af Kristine Ulsø Olsen

Foråret er over os og det betyder og stor grad også mere foldtid til hestene. Et godt kvalitetshegn er vigtigt for både hestenes og din egen sikkerhed, og så øger en god fold hestenes trivsel

Sydbank SommerCamp lærer børn og unge om sikkerhed

25-08-2018 16:16, af Marie Helene Rigård Rohleder

I denne weekend er 24 børn og unge samlet hos Helgstrand Dressage til Sydbank SommerCamp. Programmet byder blandt andet på leg med Børneulykkesfonden, dyrlægebesøg og undervisning af Søren og Victoria Vallentin

Canadiske heste befriet fra sneen.

26-12-2008 18:02, af Charlotte Linder
To heste er nu endelig blevet befriet fra deres snefængsel og er kommet i sikkerhed efter en uges kamp mod elementerne i ufremkommelige, sneklædte bjerge.

Se med fra Den Spanske Rideskole i Wien

07-01-2021 18:39, af Kristine Ulsø Olsen

Den 1. januar blev der for første gang nogensinde sendt en hel times dokumentar fra Den Spanske Rideskole i Wien, hvor man fik et eksklusivt indblik i showet "De hvide hingstes ballet"

Nyt legeområde ved World Cup Herning

11-10-2019 12:55, af Annika Knudsen Lorentsen

I næste uge går det løs til dette års World Cup Herning, og i år byder programmet foruden verdensklasse ridning blandt andet også på sjove aktiviteter for de mindste, det bliver med sikkerhed en fantastisk publikumsoplevelse - har I sikret jer en billet?

Nyt tiltag for elevskoler og elevryttere

12-10-2017 07:45, af Cecilia Lindahl

Ny Elevskole Cup skal gøre det nemmere for elevskoleryttere at ride konkurrence mod ryttere fra andre klubber

Pararytter Camilla Christensen sparket ned

26-07-2020 11:00, af Marie Helene Rigård Rohleder

Den danske paradressurrytter Camilla Christensen blev i går sparket ned af en hest ude på folden. Hun opfordrer nu alle til at tage sikkerheden omkring hesten alvorligt, for der kan altid ske noget uforudsigeligt 

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Annika Knudsen Lorentsen

Annika Knudsen Lorentsen
25 28 60 63
akl@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Her er starttiderne til Grand Prix Special

26-07-2021 16:08, af Thomas Bach Jensen

I morgen tirsdag skal holdkonkurrencen i dressur ved OL i Tokyo afgøres. Endnu engang åbner Severo Jurado Lopez ballet kl. 10.00, og de danske ryttere har starttider kl. 10.50 og kl. 12.25, mens der endnu mangler tider på sidste gruppe, som først afgøres i pausen

Zinglersen har afvist millioner for Bohemian

27-07-2021 11:50, af Thomas Bach Jensen

Eva og Lars Zinglersen er ejerne af vallakken Bohemian, som Cathrine Dufour lige nu er en varm OL-medaljekandidat med. Familien Zinglersen har måttet takket nej til flotte bud på deres verdenshest - for de vil beholde den hos Cathrine Dufour

OL: Peter har et godt udgangspunkt inden terrænet

30-07-2021 09:03, af Annika Knudsen Lorentsen

OL i military er i gang, og vi har allieret os med Jakob Binder Struck, som kommer med kommentarer i løbet af konkurrencen. Vi følger danske Peter Flarup tæt, og han har i dag leveret et godt dressurprogram

Så er startlisten til küren klar

28-07-2021 06:13, af Kristine Ulsø Olsen

Så har alle finale-deltagerene ved igennem endnu et vetjek og det betyder at startlisten for dagens kür-finale nu er klar, hvor alle tre danske dressurryttere skal ride for sidste gang i Tokyo. Küren bliver dog uden amerikanske Adrienne Lyle, som har trukket sig

Danmark nummer 4, 7 og 11 i OL-finalen

28-07-2021 13:47, af Kristine Ulsø Olsen

Igen i dag har vi allieret hos med dressurdommer Susanne Baarup Christensen og med friske billeder af den internationale fotograf Dirk Caremans. Nu skal rytterne ride kür hvorefter de individuelle medaljer skal fordeles – følg med her

Konkurrencen om holdmedaljer - Carina fandt et gear mere

27-07-2021 10:21, af Kristine Ulsø Olsen

Her beretter vi i løbet af i dag tirsdag den 27. juli 2021 om Grand Prix Special-klassen ved OL 2021 i Tokyo, hvor der skal rides om holdmedaljer. Vi opdaterer jævnligt med nye kommentarer fra den internationale dressurdommer Susanne Baarup Christensen og med friske billeder af den internationale fotograf Dirk Caremans

Schweizisk OL-hest er aflivet efter terrænet

01-08-2021 13:33, af Annika Knudsen Lorentsen

Den 14-årige Jet Set, som var til start ved OL i Tokyo med schweiziske Robin Godel, er blevet aflivet efter terrænspringningen, hvor det desværre gik galt for den schweiziske OL-debutants hest

Andreas Schou: – Darc sprang helt fantastisk

01-08-2021 14:54, af Annika Knudsen Lorentsen

Springrytterne har i dag redet opvarmning i Tokyo, og danske Andreas Schou havde en god træning i sadlen på Darc De Lux, som føles tilpas og klar på opgaven

Så er Peter Flarups starttid i dressur offentliggjort

29-07-2021 08:42, af Annika Knudsen Lorentsen

Fascination er kommet fint igennem vejttjek, og derfor er Peter Flarup klar til at ride ind i arenaen i Tokyo, hvor han skal ride sin dressur i morgen kl. 10.36 dansk tid. Det er muligt at se military ved OL på streamingtjenesten Discovery+, og når Peter skal ride i morgen vises det på Eurosport 2

Flarup: Det var selvfølgelig ikke det vi håbede på

01-08-2021 07:07, af Annika Knudsen Lorentsen

I nat, dansk tid, kæmpede Peter Flarup sig igennem den krævende terrænbane ved OL, og desværre indløb der undervejs nogle fejl. Nu sætter Peter ord på det ridt han havde med Fascination, og så ser han frem mod ridebanespringningen i morgen. Storbritannien var overlegne, og fører nu både den individuelle konkurrence, og holdkonkurrencen