Rideskolerne skal prioritere sikkerheden

05-08-2018 13:00

Marie Helene Rigård Rohleder

Helle Knudsen fra Den Hele Ekvipage driver en privat rideskole, hvor elevhestene er hendes medarbejdere, og god sikkerhed er fundamentet for en velfungerende rideskole. En indstilling som hun efterlyser hos flere rideskoler landet over

Copyright Ridehesten.com
Nyheden fortsætter efter annoncen

Livet som rideskolehest kan være hårdt. Nye ryttere på forskellige niveauer kan øge hestens stressniveau og påvirke dens ydeevne og holdbarhed. Derfor er det så vigtigt, at vi passer ekstra godt på vores rideskoleheste, lyder det fra Helle Knudsen, som til daglig driver den private rideskole “Horse In Harmony” på Djursland.

“Elevhestene er vores Creme de la Creme. Det er dem, som skal uddanne fremtidens hestefolk. Mine rideskoleheste er mine medarbejdere, og det er mit ansvar at sørge for, at de er velstimulerede og sunde,” siger Helle Knudsen.

Hun driver til daglig firmaet Den Hele Ekvipage, som også arrangerer det årlige DHE Træf. I sidste weekend fandt DHE Træf sted, som er et arrangement med faglige foredrag, demoer og konkurrencer i både trail, agility, jordarbejde, spring og dressur. TIl DHE Træf holdt Helle Knudsen et foredrag med titlen “Sikkerhed i rideskolen”.

Rideskolerne skal tage ansvar
På Horse In Harmony rideskolen består undervisningen både af teori, jordarbejde, håndtering i stalden, ridning på bane, skovtur og på skolens veludrustede agilitybane.  

“Rideskoleheste skal være skudsikre, og de skal kunne bære over med nybegyndere, som mister balancen eller hiver for hårdt i tøjlen,” siger Helle Knudsen.

Det er langt fra alle heste, som egner sig til at være i en rideskole. Derfor gør Helle Knudsen en dyd ud af at skabe et trygt og sikkert miljø for både elever og heste.

“Som rideskole er det dit ansvar at have ordentlige heste, som ikke har uønsket adfærd. Jeg oplever ofte, når jeg er ude og rådgive rideskoler, at der er heste, som man ikke kan spænde gjord på, eller heste som ikke adlyder et stopsignal, når de øvrige heste skal trave. Vi skal ikke have rideskoleheste med en masse forholdsregler, for det er ikke god sikkerhed i  rideskolen,” siger Helle Knudsen og tilføjer:

“Rideskoleheste med forholdsregler, eksempelvis heste, som reagerer ved opsadling, opstigning eller strigling, lærer nye hesteejere at det er ‘Normalt at en hest gør sådan’, hvor det netop burde fremhæves at dette IKKE er normal hesteadfærd, og på den måde lærer eleven at skelne og imødekomme en evt. farlig situation fremadrettet.”

Regler for rideskolen
Det kan være rigtig svært at få puslespillet til at gå op med den rette hest til de mange forskellige typer af elever, som der går på rideskolen. Derfor arbejder Horse In Harmony rideskolen ud fra fem klare regler:

1. Ingen forældrehjælp.

“Vi har små hold, så vi ikke har behov for forældre til at trække med ponyerne. Det er min erfaring, at enten er forældrene bange for heste, de ved ikke noget om heste, eller også så har de tidligere redet, og derfor har de en helt anden tilgang til at arbejde med heste, end vi har, hvilket forvirrer hesten og øger dens stressniveau,” siger Helle Knudsen.

2. Vi bruger samme signaler til alle rideskolehestene.

Nyheden fortsætter efter annoncen

“Elevhestene udsættes for rigelig signalforvirring i forvejen, så derfor er det vigtigt, at vi fra starten lærer eleverne kommandoerne for basis signaler som stop, fremad, tilbagetrædning, højre og venstre,” siger Helle Knudsen.

3. Eleverne må først bruge schenkler, når de kommer på et øvet hold. Som nybegynder bruger eleverne stemme og pisk.

“Vi vil have hesten til at stå stille, når vi spænder gjord. Men 5-10 cm bag gjordlejet, så skal hesten være ultra følsom og reagerer på vores schenkler. Det kan en nybegynder ikke administrere. Derfor rider vores nybegyndere med stemme og en pisk, som de må tappe med, for at øge signalet fra stemmen. Vores ponyer kan ‘fjernstyres’ af underviseren, som altid opholder sig på midten af banen og kan hjælpe elev og hest derfra,” siger Helle Knudsen.

4. På ridebanen har de et indvendigt banehegn, så elevhestene på opstartsholdene går på et 3 meter bredt spor rundt på banen.

“Banehegnet gør det nemt for både hest og nybegynder. En nybegynder kan ikke både koncentrere sig om at holde balancen, styre tempo og retning på hesten. Når vi bruger vores banehegn, så bestemmer vi retningen for rytteren, for hesten skal bare følge sporet. Så kan rytteren koncentrere sig om balance og tempo,” siger Helle Knudsen og tilføjer,

“Når rytterne er øvet, så skal de nok få lov til at ride volter, slangegange og så videre. Men hvad er en volte værd, hvis du ikke kan holde balancen?”

5. En velstimuleret flokadfærd hos rideskolehestene.

“Alle vores heste går i en stor flok i et langt gangsystem på vores jord. Vi har haft GPS på dem, som har vist, at de går cirka 15-25 km om dagen. Det betyder, at når vi henter hestene ind fra fold, så har de ikke en masse overskudsenergi, som de skal af med. Vores heste er rolige, fordi de har plads til at være heste,” siger Helle Knudsen.

Kursus med Ute Lehmann
Helle Knudsen har sammen med Ute Lehmann fra Horse In Harmony udarbejdet kurset “I harmoni med skolehestene”, som tilbydes til rideskoler og giver personalet redskaber til en ensartet og mindre stressfyldt håndtering af skolehestene.

“Jeg vil rigtig gerne ud til flere rideskoler og dele ud af min erfaring med at drive en harmonisk rideskole. Velfærden hos vores rideskoleheste skal prioriteres, for de er vores dyrebareste redskab. Der er dem, som uddanner fremtidens hestefolk,” siger Helle Knudsen.

Artiklen er første gang blevet offentliggjort på Everhorse.dk, som hører under Mediehuset Wiegaarden, der også ejer ridehesten.com

 

Læs også

Ny mountain trail-bane åbner i Danmark

28-08-2020 17:00, af Marie Helene Rigård Rohleder

Mountain trail handler om at træne en super skarp, manøvredygtig og modig hest gennem forskellige forhindringer, som afspejler den vilde natur. Nu åbner den første forhindringsbane på Sjælland 

Hvordan får jeg teori ind i min rideskole?

13-05-2020 12:40, af Marie Helene Rigård Rohleder

Teoriundervisning er kedeligt, forældrene betaler kun for, at børnene skal ride... Forhindringer der nok af, når det kommer til, hvorfor meget af undervisningen på en rideskole foregår til hest.
Helle Knudsen fra Den Hele Ekvipage mener, at i en rideskole skal man lære om HELE hesten og ikke kun ridning

– Pas bedre på elevhestene

01-05-2020 15:15, af Marie Helene Rigård Rohleder

Uden elevheste ingen rideskole.
Helle Knudsen driver rideskolen under Den Hele Ekvipage Horse Center på Djursland. Hun behandler sine elevheste, som de primære medarbejdere, og det betyder, at de får afspadsering, de har overarbejde, sundhedsordninger osv. for at kunne fungere optimalt i mange år (video)

PL kür: Endnu en guldmedalje til Tobias!

30-08-2021 15:01, af Trine Askjær-Jørgensen

Så blev det sidste dag til PL i Tokyo, og i dag stod den på kürfinalerne. Tobias Thorning Jørgensen red endnu en hamrende flot tur og vandt med stor sikkerhed endnu en individuel guldmedalje. Læs hvad guldvinderen selv, landstræneren og tidligere pararytter, Stinna Tange, siger om ridtene

Helgstrand køber rideklub

03-10-2015 18:14, af Niels Clemmensen

Uggerhalne Sportsrideklub, som har eksisteret i lidt over 50 år, står over for en fuldstændig forvandling efter Andreas Helgstrand har købt ejendommen. Rideklubben består, men i splinternye rammer

Tina og Charlotte på Lefdal

19-06-2008 08:25, af Rebecca Mender
- For at lykkes, gælder det om at træne, træne, træne, slog Tina og Charlotte Lund fast, da de gæstede Lefdal Rideskole i Norge onsdag aften på vej til Norway Grand Prix i Drammen.

Stolte vindere i Elevskole Cup fra Vasehus (video)

26-05-2019 16:08, af Annika Knudsen Lorentsen

Det var tæt løb blandt de seks hold der var i finalen i Elevskole Cup her ved Equitour Aalborg, men Vasehus Rideklub trak det længste strå og dermed kunne de stille sig øverst på podiet i dag

Dalum Rideskole ramt af brand - igen!

10-03-2008 07:39, af Maja Golles
I aftes blev bigballer antændt i en åben lade på Dalumgård Rideskole i Odense. En brandstifter slog således til for tredje gang inden for tre uger mod rideskolen i Odense-forstaden Dalum.

Norsk rideskole bliver bidløs

12-12-2015 12:00, af Tonya Bille Nielsen

Lige uden for Oslo ligger et ridecenter med hele 23 rideskoleheste, som rundt regnet har et besøg på 300 elever om ugen, nu har de besluttet, at alle rideskolehestene skal gå uden bid 

Den Spanske Rideskole er kulturarv

03-12-2015 14:45, af Tonya Bille Nielsen

Den Spanske Rideskole i Wien er hermed blevet en del af UNESCO-konventionens beskyttelse af immaterielle kulturarv 

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Christine Krogh Frausing

Christine Krogh Frausing
Skribent
53 20 02 00
ckf@ridehesten.com

Skriv til os

Mest læste

Landmand søger... skikkelig skovturshest

18-10-2021 12:14, af Thomas Bach Jensen

Allan Jensen fra tv-serien "Landmand søger kærlighed", der netop er aktuel på TV2 i denne tid, har også søgt efter en god og rolig skovturshest, og nu har han fundet kærligheden på Vilhelmsborg

DV-hoppen Fiontini er solgt igen – denne gang til USA

21-10-2021 09:33, af Thomas Bach Jensen

Ved et besøg hos Patrik har den internationalt succesfulde Grand Prix-rytter Anna Buffini forelsket sig i den yderst talentfulde hoppe, og Fiontini – der var ejet i fællesskab af Stutteri EVO og Helgstrand Dressage – kan nu se en fremtid i møde i USA

Tak for dig, Bjarne – og for de første 50 år (video)

17-10-2021 17:43, af Thomas Bach Jensen

Helt uden Bjarne Nielsens viden var en hyldest for hans 50 års virke som træner sat i værk under dressurfinalerne ved Pavo og Dansk Ride Forbunds Championat for Ungheste på Blue, og det kom helt bag på den meget afholdte træner og højt respekterede dommer

Hattrick til Karen Møller Rohde i dag (video)

15-10-2021 22:20, af Annika Knudsen Lorentsen

Karen Møller Rohde har i dag vundet anden kvalifikation for både 4-, 5- og 6-års, og i den netop overståede 6-års klasse var det i sadlen på den velspringende avlshingst Cassado Ask

Hold da op! Fuldt fart på fremragende 5-års (video)

16-10-2021 20:51, af Annika Knudsen Lorentsen

Jacob Theodor Schmidt og Bøgegårdens Gladiator lagde stærkt ud i omspringningen i Pavo og Dansk Ride Forbunds championat for 5-års heste, og selvom de følgende seks omspringningsekvipager gjorde sit, så lykkedes det ingen at slå den 17-årige sønderjyde af pinden

Søren stiler efter VM med Todt Un Prince Ask (video)

21-10-2021 14:23, af Annika Knudsen Lorentsen

Todt Un Prince Ask er tilbage på startlisten efter en skadesperiode, hvor han i denne uge går nogle mindre klasser ved World Cup Herning. Hingstens faste rytter Søren Møller Rohde, chefberider på Stutteri Ask, håber på, at de bliver klar til VM her i Herning næste sommer

Welldone Dallas går på pension

18-10-2021 09:43, af Christine Krogh Frausing

Welldone Dallas går på pension, og skal fra nu nyde sit otium på Grønagergaard. Katrine fortæller om de største øjeblikke i deres karriere, og om hvad der nu skal ske

OL bør ændres mener IDRC

16-10-2021 11:28, af Christine Krogh Frausing

Det seneste OL i Tokyo har vakt interesse, og særligt måden at afvikle dressurkonkurrencerne på, mener The International Dressage Riders’ Club bør revurderes

U2 TD: Fra følauktion til championatsfinale (video)

16-10-2021 09:04, af Annika Knudsen Lorentsen

Camille Silke Pless købte tilbage i 2017 U2 TD DWB på Dansk Varmblods Elitefølsauktion og i dag kan hun glæde sig over at have præsteret rigtig flot ved finalestævnet i Pavo og Dansk Ride Forbunds championater for ungheste. Camille fortæller, at U2 TD vil gøre alt for hende, ligesom hun vil gøre alt for ham og dette makkerpar kan uden tvivl se frem til mange succesfulde resultater fremover

Sweetnes og Silje smagte sejrens sødme (video)

17-10-2021 19:41, af Thomas Bach Jensen

I 6-års finalen ved Pavo og Dansk Ride Forbunds championater for unge dressurheste på Blue Hors stod topkampen i dag mellem to sorte hopper af fremragende kvalitet. Sølvmedaljehoppen Sweetnes og Silje Bakken sejrede i finalen