Ryttere frygter bilister

21-11-2023 19:02

Charlotte Kusk Berwald

En ud af tre ryttere føler sig enten sjældent eller aldrig trygge i trafikken, viser en stor undersøgelse

Copyright Ridehesten.com
Kun ved at passe på hinanden når vi alle sikkert hjem. Foto: Ridehesten.com/Annette Boe Østergaard
Nyheden fortsætter efter annoncen

Den tredjedel af rytterne, der enten aldrig eller kun sjældent føler sig trygge i trafikken, har desværre al mulig god grund til utrygheden. En stor undersøgelse, foretaget af Xtreme Insight på vegne af Agria Dyreforsikring, har vist at kun hver anden bilist tager hensyn til ryttere. To ud af tre heste er blevet skræmt af et forbipasserende køretøj, og dette resulterer hvert år i ulykker.

– Derfor ønsker vi at sætte fokus på hestes, rytteres og andre trafikanters sikkerhed, når de mødes i trafikken. Alle trafikanter har et medansvar for trafiksikkerheden, og med øget viden og bevidsthed om udfordringerne er det muligt at øge trafiksikkerheden for alle trafikanter, fortæller Tine Stabell, der er administrerende direktør i Agria Dyreforsikring.

Nyheden fortsætter efter annoncen

Manglende viden blandt medtrafikanter
Den manglende hensynstagen til ridende trafikanter, skyldes ofte uvidenhed. Dette resulterer i at biler passerer hestene for tæt, ligesom de har for meget fart på. Blot ved at reducere hastigheden og holde afstand, kan mange ulykker undgås. 

Sådan kan du hjælpe med til at øge trafiksikkerheden
Blot ved at følge nogle få gode råd, kan du være med til at give heste en bedre oplevelse i mødet med trafik. Det handler først og fremmest om at vise hensyn. Heste er store dyr og kan blive svære for rytteren at styre, hvis de bliver bange for en bil, hurtige bevægelser eller høje lyde.

  • Sæt farten betydelige ned når du ser en hest i trafikken. Også en hest der går bag et hegn, kan blive skræmt og løbe ud på vejen uden varsel.
  • Hvis du ikke kan komme forbi, så bliv bagved i hesten i god afstand indtil du kan passere. Hold godt øje med rytterens signaler. Hvis rytteren giver dig signal til at sænke farten, eller stoppe op, så respekter det. Dette kan skyldes at hesten er bange for noget og derfor kan springe ud på vejen uden varsel.
  • Hvis flere heste skal krydse vejen, så lad alle passere vejen. Hvis flokken af ryttere står på hver sin side af vejen, kan det medføre uro blandt hestene og dette kan føre til en farlig situation, både for ryttere, heste og bilister.
  • Hvis du kører med en last der larmer eller rasler meget, så vær ekstra forsigtig når du passerer, da dette kan skræmme hesten.
  • Undlad at bruge hornet. Dette skræmmer hesten og øger risikoen for ulykker.

Hvis du kører på cykel er der også meget du kan gøre for, at øge trafiksikkerheden for heste og deres ryttere

  • Cykler er næsten lydløse. Derfor vil hest og rytter oftest først opdage dig når du er helt tæt på. Lyden af trillende cykler kan lyde som insekter, hvilket kan gøre heste urolige.
  • Gør opmærksom på at du kommer, gør det i god tid så både hest og rytter kan forberede sig på at blive overhalet.
  • Sæt farten ned når du overhaler heste. Kør langsomt forbi i god afstand.
Thomas Bach Jensen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Thomas Bach Jensen