Så ryger pelsen

02-04-2016 09:00

Kalenderen siger forår, og det gør hestene også – de fælder, til trods for vejrets udsving. Hestens skift fra vinter- til sommerpels styres dog ikke af temperaturerne, men af dagslyset   

Copyright Ridehesten.com
Det kan være rart med lidt hjælp, når pelsen klør

Til trods for svingende temperaturer er langt de fleste heste i gang med at udskifte den tykke vinterpels. Det, der for alvor sætter gang i fældningen af vinterpelsen er den tiltagende dagslængde. Når dagene bliver længere og lyset for alvor vender tilbage begynder vinterpelsen at løsne sig og hestens fælder. Den igangsættende faktor er altså lyset og ikke temperaturen, som mange ellers tror.    

Hestens pels består af hår, der alle følger en bestemt cyklus: en vækstfase, en overgangsfase og en hvilefase. I hvilefasen er håret dødt, og når det afstødes fra hårsækkene fælder hesten. Når vinterpelsen begynder at løsne sig, kan der opstå kløe i huden og hesten vil derfor gerne gnubbe og rulle sig på fold. Fældningsperioden kan strække sig op til syv uger, som dagene bliver længere og varmere.

Hesten kan komme til at se temmelig mat ud i pelsen og pelsskiftet kræver også en del ekstra energi.
Sørg derfor for, at hesten er fodret optimalt i den periode hvor den taber vinterpelsen og sætter ny sommerpels. Tilskud af Vitamin B, kan hjælpe heste i pelssætningsperioden.  

Thomas Bach Jensen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Thomas Bach Jensen