Sådan træner du den uenergiske springhest

22-04-2019 09:29

Slås du med at få den uenergiske springhest til at gå fremad? eller  har du i stedet en springhest, der er lidt for heftig, når der er spring på banen? Så kan du lige nu få en række gode råd til at løse uddannelsesproblemerne

Copyright Ridehesten.com
Nyheden fortsætter efter annoncen

Man skal opmuntre sådanne heste til igen at få lyst til at gå fremad. Konsekvent dressurarbejde er også i dette tilfælde det, der skal tages fat på, men vel at mærke lige så længe, det tager hesten at svare prompte på samtlige hjælpere. Nogle af de vigtigste midler i dette arbejde er løsgørende øvelser : halve og hele parader samt overgange og øgninger.

Man skal i videst muligt omfang undgå at bruge skarpe sporer og pisk, da det kun resulterer i, at hesten bliver yderligere afstumpet i sine reaktioner. Bliver disse hjælpemidler brugt i den daglige træning, har rytteren ikke flere reserver at kunne sætte ind med, hvis der opstår en vanskelig situation. At ride i terrænet, at galopere bagved en anden førerhest og måske endda ride jagter er andre tiltag, som kunne forøge hesten lyst til at gå fremad og til at vække den.

Heftige heste                                                                                                                                                                   Heste, som bliver heftige før eller efter springet, har enten dårlige erfaringer bag sig med hensyn til at springe eller har haft en utilstrækkelig grunduddannelse.

I begge tilfælde kan man ikke komme uden om at forbedre det grundlæggende dressurmæssige arbejde. Først og fremmest skal hesten igen svare ærligt for hjælperne, og rytteren skal nå dertil, at det bliver muligt at komme til at drive hesten frem. Dette arbejde, der skal forbedre hestens ridelighed, skal hver dag gennemføres på springbanen, så hesten hele tiden bliver konfronteret med spring, uden at de skal springes.

Nyheden fortsætter efter annoncen

Først, når der er opnået en forbedring i hestens måde at forholde sig på, kan rytteren igen gå i gang med at springe, men først fra trav for at sikre, at hesten bevarer roen i tilridningen. Hvis hesten vedbliver med at være afslappet i tilridningen, kan man gå over til at springe fra galop. Målet er, at hesten lader sig drive fremad og samtidig venter på sin rytter.

Det har fx vist sig at være en god hjælp under korrektionsarbejdet at opbygge nogle spring så de danner en stjerne, som kan springes fra alle sider. Hvis man rider på en cirkel rundt om stjernen, så har rytteren til hver en tid en forhindring inden for rækkevidde. På den måde kan rytteren i en given situation udnytte, hvis der opstår et gunstigt moment, hvor hesten kan rides roligt og afslappet hen til forhindringen.

Rytteren skal forberede sig på, at dette korrektionsarbejde tager tid. Ofte vil der forekomme tilbagefald, så snart hesten igen skal springe en hel bane, også selv om problemet syntes løst under træningen. Her er det særligt vigtigt at udvise tålmodighed og at bevare roen.

Få flere gode råd til, hvordan du løser hestens uddannelsesproblemer i bogen Den klassiske grunduddannelse af rytter og hest, bind 2. Køb bogen HER.

Trine Askjær-Jørgensen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Trine Askjær-Jørgensen