Sammenhold, planlægning og grundridning

24-01-2020 12:47

Rebecca Sofie Larsen

Clinic med Rolf-Göran Bengtsson: Kender du også til følelsen af at din hest løber efter springene? Har du svært ved at finde den rigtige hest for dig? Eller bliver du bare super nervøs, når du skal til stævner? Her er samlet nogle af de vigtigste pointer fra søndagens clinic med Rolf-Göran Bengtsson

Nyheden fortsætter efter annoncen

I søndags tog min veninde og jeg turen over Storebælt for at overvære den verdenskendte springrytter Rolf-Göran Bengtsson afholde clinic på Vilhelmsborg i samarbejde med Ridersevent og en masse dygtige springryttere, herunder den danske toprytter Tina Lund. Clinic’en var delt op i tre faser; ABC Basic/grundridningen, stævneforberedelse og selve stævneridningen. I det følgende vil jeg fokusere på de mest interessante ting, som jeg tror både jeg selv og mange andre kan bruge. Mange af pointerne er dog for de fleste nok mere en opfriskning på viden de allerede har.

Som de fleste nok ved er grundridningen et vigtigt fundament for, hvilken ekvipage der kommer godt ud af det på længere sigt. Hvis ikke grundridningen er i orden vil der være mange ting som vil være svære eller umulige, hvis man ønsker at komme op i højderne eller bare gerne vil have en god og afbalanceret springning. Undervejs i clinic’en fortæller Rolf hvor vigtigt det er jævnligt at vedligeholde og træne elementer i grundridningen, for hele tiden at være i et med sin hest. Det er fx vigtigt at have hesten foran benet og træne at ride væk fra hovslaget, samt at træne temposkift og veksle mellem korte og lange tøjler, da dette er med til forebygge heste, der har tendens til at angribe springene eller løbe efter springene. Jeg har selv problemer med at Armantic gerne vil tonse afsted efter springene, og de her øvelser er altså virkelig gode til at få ham på plads og vente. Hvis ikke han lytter efter her laver vi en parade og bakker et par skridt indtil han slapper af og vi kan ride videre.  

Ud over grundridningen er et af de andre vigtige grundelementer at have en god underviser. Som Rolf selv forklarer så fint, er det vigtigt at have en underviser der kommer med relevante input og erfaring samt sætter sig 110% ind i dig og din hests behov og kompetencer. Rolf lægger også meget vægt på, at det er vigtigt at have en god træningsplan, der passer til den individuelle hest og rytter. Træningsplanen skal indeholde en klar og realistisk målsætning om, hvor rytter og hest gerne vil nå hen fremadrettet med sin ridning, og hvordan man når dertil i et realistisk perspektiv. Det er også en god ide at inddrage sin træner i træningsplanen, så han/hun hjælper dig så korrekt som muligt samt hjælper med at træne frem til eventuelle stævner. Det er også meget vigtigt at man holder fast i denne træningsplan selvom der kan komme dårlige peroder. Nogle gange kan de være man må improvisere lidt, men det er først og fremmest vigtigt at finde frem til hvor eventuelle problemer ligger henne, - er det i bestemte træningsøvelser, generelle ridning eller noget helt andet? En altafgørende faktor for en god springhest er en glad og rask springhest, så det er vigtigt at få problemerne løst hurtigst muligt, og det er vigtigt at man lærer at fornemme og aflæse den enkelte hest.

Ved clinic’en blev der også spurgt ind til hvilken hest man skal vælge, og hvad der er vigtigt at have fokus på, når man vælger hest. Hertil svarede Rolf, at det vigtigste er hestens intellekt samt dens evne og indstilling til samarbejde. Derudover skal hesten helst være modig uden at være overmodig. Det hjælper altså ikke noget at have en hest der er alt for forsigtig, men den må heller ikke være alt for modig, da den skal kunne passe på sig selv og rytteren. Det er også vigtigt at finde en hest med den rette bygning, altså den må hverken være for lang eller for kort.

Hvis man skal flytte fokus lidt væk fra hesten og hen mod rytteren, så nævner Rolf at det er vigtigt med en god fysisk form og en stærk mentalitet. Det er vigtigt at man har en god kondi, så man har kræfter til at hjælpe og støtte hesten hele vejen rundt på banen, og det er vigtigt at man ikke vejer for meget. For Rolf er det vigtigt at understrege, at man skal tage vare på sig selv og at man ikke skal presse sig selv ud i situationer man ikke er klar til at håndtere.  I forhold til nervøsitet handler det om ikke at stille for høje krav til sig selv og hesten. Hav en klar målsætning der er realistisk og til at opfylde, og hav kun fokus på dig og din hest. Til sidst nævner Rolf også, at hvis man vil nå langt i springsporten, så er det hamrende vigtigt at have et godt team bag sig.

Nyheden fortsætter efter annoncen

Efter clinic’en fik jeg også et par personlige råd med hjem. Siden vores stævne på Riders Cup tilbage i november har vi haft en del problemer med, at Armantic bliver bange for de andre heste i opvarmningen. Derfor spurte jeg Rolf til råds, og han sagde at det er svært at undgå opvarmninger med mange heste ad gangen, men jeg må bare fokusere på mig selv, og sørge for ikke at komme i kollision med andre. Han rådede mig også til at købe sådan en maske med små klapper på, hvis det ikke bliver bedre.

Alt i alt en super fin clinic med mange gode fif om afstande osv. og jeg er blevet lidt klogere på, hvordan vi løser nogle af vores små ”issues”.

Håber i kunne bruge noget af det jeg har taget med videre fra clic’en.

Kh Rebecca.

Ps. hvis i vil følge lidt med i vores hverdag kan ifølge min Instagramprofil:  @rebecca_and_armantic

Trine Askjær-Jørgensen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Trine Askjær-Jørgensen