Sårheling: Smør honning på

11-09-2014 17:03

Har din hest et kronisk sår? Et nyt svensk studie viser, at honning kan være et godt supplement eller alternativ til pencillin

Copyright Ridehesten.com
Såret her er blevet behandlet på anden vis.

Honning har i tusindvis af år været brugt i sårpleje hos mennesker og dyr. Et forskerhold fra Lund Universitet har nu publiceret et studie i honnings helende egenskaber.

De har fundet såkaldte lactic acid bacterial microbiota - også kendt som mælkesyrebakterier - der lever i biers kroppe, og som derfor også kan findes i mange forskellige slags honning. Forskerne testede mælkesyrebakterierne på tre forskellige sygdomsfremkaldende bakterier (Staphylococcus aureus, Enterococcus og Pseudomonas aeruginosa), hvoraf to er resistente overfor almindelig antibiotika.

Det viste sig, at mælkesyrebakterierne producerer en mængde fedtsyrer, organiske syrer og proteiner, der modvirker de sygdomsfremkaldende bakterier. Det mener forskerne er en del af forklaringen på honnings helende egenskaber.

- Det har betydning i udviklingslande, hvor frisk honning er tilgængeligt, men også i den vestlige verden, hvor antiotisk resistens virkelig er stigende, lyder det i rapporten.

Det er dog centralt, at honningen skal være frisk - er den for eksempel blevet pasteuriseret, dør mælkesyrebakterierne.

Læs hele studiet her.

 

Læs mere om honning til brug i sårpleje i en faglig artikel i magasinet Ridehestens aprilnummer 2012.

Trine Askjær-Jørgensen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Trine Askjær-Jørgensen