Små ponyer skaber liv og glæde

14-01-2023 09:27

Trine Askjær-Jørgensen

Besøgsponyerne Ida og Chicharito går uden tøven ind i husene og direkte ind i beboernes hjerter. Sarah Bach Hartmann, der ejer dem, havde egentlig slet ikke set det komme, at hun skulle køre land og rige rundt med de to små ponyer, men det giver bare så meget mening for hende at gøre folk glade på den måde – og ponyerne elsker det

Copyright Ridehesten.com
Fra venstre er det Ida, Sarah Bach Hartmann og Chicharito. Foto: Ridehesten.com/Kristine Bojsen

Vi er sat i stævne på Bygmarken i Hedensted, for her skal undertegnede sammen med en fotograf være vidne til to, små ponyers besøg på et bofællesskab for udviklingshæmmede. 33-årige Sarah Bach Hartmann arbejder på stedet og har i dagens anledning fået lov at tage på besøg med sine ponyer, så vi kan se, hvordan det går for sig. Hun har nemlig efterhånden gjort en forretning ud af det.

 Den lille ært klarede ærterne
Sarah er egentlig havnet, hvor hun er i dag, ved noget af et tilfælde – men alligevel giver det bare så meget mening for hende.

Sammen med en veninde ifolede hun de to shetlandsponyer Ida og Alba, hvoraf den ene ikke kom i fol. Sarah og veninden snakkede ikke sammen i den lange periode, Ida var i fol, men da der omsider lå et lille føl ude i boksen hos hoppen, fik Sarah besked.

– Han var dødsens syg, og jeg kom ud for at hjælpe, og vi prøvede ihærdigt at få ham til at die hos sin mor, men han ville bare ikke. Det var helt umuligt, fortæller Sarah og fortsætter: – Det endte med, at vi fik en vagtdyrlæge ud, som sagde, at han enten skulle indlægges eller aflives.

Veninden var i vildrede, men Sarah var ikke i tvivl. Hun kunne ikke få sig selv til at aflive et føl, de selv havde ønsket at sætte i verden – selvom hun på det tidspunkt godt vidste, at det formentlig ville blive dyrt at få føllet til at overleve. Hun måtte bare prøve.

– Jeg sagde til min veninde: ”Jamen det er fint, du giver mig de to hopper og føllet og papirerne på dem i dag, så er de mine”, og derefter kørte jeg dem på Højgaard...

Gilpa

Se alle abonnementtyper her

Allerede abonnent? – Log ind her

 

Du finder artiklen i magasinet Ridehesten januar 2023 s. 100-106.

Mille Albinus Hjermitslev

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Mille Albinus Hjermitslev