Solstrålehistorien Magic Manipu

19-12-2023 19:47

Trine Askjær-Jørgensen

Ponyen Magic Manipu må efterhånden kunne kaldes en levende legende. Hun har haft en sportskarriere længere end de fleste og taget seks ryttere til toppen med utallige DM-sejre mv. til følge. Sine 26 år til trods elsker hun stadig at gå stævner, og nu har hendes datter også indtaget mesterskaberne med succes

Copyright Ridehesten.com
Iben Olkjær Olsen og Magic Manipu til DM i Middelfart 2010. Foto: Ridehesten.com/Sara Clement
Nyheden fortsætter efter annoncen

Den sorte ponyhoppe Magic Manipu er født i 1997 og er altså nu 26 år gammel. Gennem årene har hun gået omkring 200 starter, hvoraf flertallet er i dressur, men i starten af hendes karriere blev hun også startet lidt i springning. Hun har rykket sig helt fra D-stævneniveau til internationale stævner, har gået nordisk mesterskab to gange, utallige DM'er med mange sejre til følge og et utal af lands- og distriktstævner. Af de mange starter har hun været placeret intet mindre end 168 gange. Manipu må uden tvivl kunne kaldes for en levende legende, for hvor mange andre ponyer har haft så lang og succesfuld en karriere, som endda endnu ikke er slut?

– Hun er egentlig blevet pensioneret af flere omgange, men har ikke været til at holde hjemme, for hun elsker simpelthen at gå stævner. Så hver gang vi er kørt afsted med nogle andre, har hun stået der og hængt med mulen, fortæller Lena Schaldemose, der har ejet Manipu siden 2002, hvor hoppen var fem år gammel.

Først red Lenas datter Katharina Viktoria Spenner hoppen fra 2004-2005 og vandt DM på Morsø Rideklub i 2005. Herefter overtog lillesøster Alexandra Viola Schaldemose Manipu og startede stævner på hende et års tid også med en DM-sejr til følge.

– Grunden til, at Manipu stoppede med at springe, var faktisk, at hun brækkede griffelbenet til et springstævne i en lillebitte klasse på Skåde Rideklub. 2005 var et værre ulykkes år, fordi Alexandra brækkede også ryggen til et springstævne på en anden pony. Så da hun overtog Manipu, var de begge i genoptræning, erindrer Lena.

Efter Alexandra blev Manipu i 2007 lejet ud til Iben Olkjær Olsen, som Lena Schaldemose har undervist, fra hun var seks år gammel. Sammen med Manipu opnåede hun enorm succes på stævnebanerne, der blandt andet betød to DM-sejre, DM-holdguld og vinder af nordisk mesterskab både individuelt og for hold to gange samt en international start i Odense 2011.

– Vi er så taknemmelige for, at Vibsen (Vibeke Degn Anderen) og Rigmor (Kristensen) troede på projektet og gav Manipu og Iben chancen for at ride NM for kategori II og internationalt for kategori I, siger Lena Schaldemose.

Pensioneret af flere omgange
Efter at have gået under Iben med succes en årrække blev Manipu så faktisk pensioneret i 2012 i en alder af 15 år og fik i 2014 et føl. Fire år senere var hun dog igen at finde på stævnebanerne.

– Maja Emilie Leth havde en anden pony og skulle lære at ride programmer, så det brugte vi Manipu til, men så blev hun så glad for at komme i gang igen, at Maja fik lov at tage hende med til stævner, husker Lena.

Med Maja Emilie Leth i sadlen blev det igen til to DM-sejre i 2016 og 2017, hvorefter Lenas søn Miguel Schaldemose Larsen overtog hoppen.

– Miguel begyndte at ride, og jeg vidste ikke, hvor meget han ville ride, men han lærte faktisk at ride på Manipu, og så red han Stilcup på hende i 2020 og DM i 2021. Han vandt nærmest alt, der var at vinde på hende lige undtagen DM, hvor nerver desværre spillede ham et pus, fortæller Lena.

Derefter blev den aldrende hoppe igen pensioneret, for i år endnu engang at vende tilbage til stævnebanerne.

Nyheden fortsætter efter annoncen

– Det var slet ikke meningen, at hun skulle gå flere stævner. Hun har egentlig bare gået lidt undervisning herhjemme, hvor små børn kommer og lærer at ride på hende. Men vi kunne bare se på hende, at hun var ked af kun at være hjemme. Hun gik helt ind i sig selv. Hun troede, at hun skulle med, og når hun så ikke skulle det, blev hun så skuffet og ked af det. Så vi kunne ikke bære at lade hende blive hjemme, forklarer Lena Schaldemose.

Med hendes seneste rytter, Steffanie Victoria Horsted Dyrlund, var historien også, at den unge pige skulle lære nogle ridetekniske ting, og igen livede Manipu helt op af at blive redet seriøst og kom således med ud til stævner endnu engang. Her i sit 27. leveår er Magic Manipu altså stadig aktiv i sporten og tog så sent som i august 2023 endnu en DM-titel, idet hun og Steffanie vandt finalen i Agria DRF-mesterskabet for kategori III.

– Hun er så glad og elsker bare at gå stævner. Hun bliver selvfølgelig skåneredet; højest ridning to dage i træk og så skridt den tredje dag. Hun får masser af afveksling og bliver ikke redet på fuld skrue. Man skal også huske på, at kategori III-ponyer, kun går LA4 på topniveau til stævner, så det slider jo ikke nær så meget på dem, som det gør på en Grand Prix-hest, fortæller Lena om hoppen, der stadig er totalt "fit for fight".

Udlejning med stor succes
Lena Schaldemose holder til ved Odder, hvor hun har flere ældre ponyer, der har gået i sporten, stående i stalden. For som hun selv siger, så nænner hun ikke at sælge dem, så de bliver lejet ud i stedet for, og det fungerer rigtig godt. Magic Manipu har hun som bekendt ejet, siden hoppen var fem år, og når ikke hendes egne børn har redet hende, så har hun bare været lejet ud til andre ryttere.

– Jeg har ikke villet af med hende, selvom der godt nok har været stor interesse, også fra udlandet, for at købe hende, men hun var og er ikke til salg, siger Lena og fortsætter: – Det fungerer bare rigtig godt at leje ud. Sporten her kræver jo mange penge, og det er ikke alle, der har de penge. Så det her er en måde, hvorpå jeg kan beholde ponyen, og rytterne og deres familier har glæde af den. Jeg synes, det er fedt at give nogle mennesker, som ikke har råd til at gå ud at købe nogle rigtig dyre ponyer, chancen for at være med. Det hænger nok meget sammen med, at da jeg selv red, havde jeg ikke nogle forældre, der bakkede mig op, så jeg måtte klare mig selv. Derfor synes jeg bare, det er fedt at kunne give igen, for der findes så mange talenter derude, som bare ikke har økonomien til at købe det hestemateriale, der skal til.

Hele tiden har Lena haft et specifikt krav i forbindelse med udlån: Hesten bliver på stedet.

– For mig er det vigtigt, at ponyen bliver stående det samme sted. Den har den samme boks, den går på den samme fold, med det samme udstyr, den får det samme foder, der er de samme mennesker omkring den osv. Hele managementet forbliver uændret, det er sådan set kun rytteren, der bliver skiftet, og det tror jeg bidrager til, at hestene bliver så gamle, som de gør, fordi de har ikke den stress, der kan være ved at flytte og det hele, forklarer Lena Schaldemose.

Fakta
Magic Manipus stævnestarter med forskellige ryttere gennem tiden:

2004-2005: Katharina Viktoria Spenner – vandt DM-guld 1x

2006: Alexandra Viola Schaldemose – vandt DM-guld 1x

2008-2012: Iben Olkjær Olsen – vandt DM-guld individuelt 2x samt DM-holdguld og NM-guld individuelt og for hold 2x

2016-2017: Maja Emilie Leth – vandt DM-guld 2x

2018-2021: Miguel Schaldemose Larsen – nr. 4 i Horseworld Cup Stilcup 2020 og nr. 4 til DM i 2021

2023: Steffanie Victoria Horsted Dyrlund –  vandt DM og Horseworld Cup i år

Fold up

Datter følger i mors fodspor
Magic Manipu har udover sin lange ridekarriere fået to føl hos Lena Schaldemose, hvoraf det ene, den røde hoppe Magic Moment e. Highway N, er kommet til at gå under hendes søn Miguel med stor succes. Det lå dog slet ikke i kortene, at Miguel skulle ride Magic Moment, fordi hoppen var noget så frisk som ung, og han var ikke ret gammel eller stor.

– Han var faktisk lidt bange for den, og det var egentlig meningen, at den skulle lejes ud, men så så Søren Vallentin ham på den en dag og sagde, at den skulle vi ikke leje ud, for den skulle han nok komme til at ride på, og så var det som om, at da Søren havde sagt de magiske ord, så turde Miguel godt, og så er det gået slag i slag siden da, fortæller Lena.

Så Miguel, der har redet moren Manipu med stor succes fra 2018-2021, har siden 2020 redet datteren med ligeledes fremragende resultater. I år er de blevet samlet nr. 8 til Agria DRF-mesterskabet for kategori II-ponyer, nr. 4 individuelt til nordisk mesterskab og senest i november nr. 2 til Ecco Cup-finalen på Blue Hors.

Astrid Ø. Sørensen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Astrid Ø. Sørensen