Springstævne på Stutteri Ask aflyst pga virus

13-04-2018 13:31

Stutteri Ask har valgt at aflyse deres springklasser i dag og i morgen pga virusudbrud på Fyn. Dog afvikles morgendagens hingstefremvisning som planlagt

Copyright Ridehesten.com
Nyheden fortsætter efter annoncen

Et virusudbrud på Fyn har fået Stutteri Ask til at aflyse deres C-stævne i dag og i morgen.

Stævnet skulle afholdes sideløbende med åbent hus-arrangementet i morgen, hvor er er planlagt hingstefremvisning, og den del af arrangementet bliver der ikke ændret på.

Altså kun aflysning af springklasserne - hingstefremvisning kører som planlagt.

 

Nyheden fortsætter efter annoncen

Dalumgaard Rideklub på Fyn skriver på deres facebookside:

Dalumgård rideklub har muligvis herpesvirus og er i karantæne. Vi har mistanke til 3 heste som har feber, hævede ben og slinger i bagparten. Højgaard har været ude i eftermiddag og der er taget blod- og svaberprøver for at finde ud af eksakt hvilket type virus der er snak om. Vi forventer svar på prøverne i løbet af morgen eftermiddag (fredag d. 13.04). Derfor hold øje med jeres heste - specielt hvis de har været til dressur-stævne i weekenden. Vi holder jer opdateret her

Højgaaard Hestehospital skriver på deres facebookside:

Som flere sikkert har hørt er der mistanke om virus sygdom på Fyn. Det virus vi mistænker, hedder Herpesvirus og findes i flere forskellige varianter. Nogle der kan medføre kliniske tegn som luftvejsflåd med eller uden hoste, aborter hos hopper og slingerhed i bagparten.
Hestens herpesvirus er kendt over hele verden med udbrud typisk set, når mange heste samles, bliver stressede eller har anden sygdom der svækker immunforsvaret. Virus ligger gemt i nervevæv hos stort set alle vores heste og kan typisk bryde ud og medføre feber med næseflåd, der så kan smitte videre. Den herpesvariant der er mest kendt hos mennesker er den, der forårsager forkølelsessår, som mennesker også har gemt i sig, og som kan bryde ud og smitte videre, hvis man ikke passer på håndhygiejne. Hestens herpesvirus kan dog ikke smitte til mennesker og omvendt.
Det normale og forholdsvis harmløse forløb ved herpesvirus er feber i 2-5 dage kan beskrives som en omgang forkølelse. Der ses næseflåd og eventuelt hoste, hvorefter hestens immunforsvar så får slået virus ihjel og hesten kommer sig uden andre komplikationer. Enkelte gange ses virus typer der bryder ud, der er lidt mere aggressive og efter en febertop, kan disse medføre aborter hos drægtige hopper og slingerhed i bagparten hos voksne heste. Fælles for forløbet er, at hesten altid vil få feber, før nogle af de andre ting udvikler sig. Derfor er overvågning af hesten temperatur dagligt, gerne 2 gange daglig, den absolut bedste måde at overvåge sin hest med.
Prøveudtagelse til undersøgelse for virus tages ved at føre en tør svaber ind i begge næsehuler, samt udtage en blodprøve og begge bliver så analyseret ved hjælpe af PCR. Der bør kun tages prøver af heste med feber eller andre symptomer og det er derfor ikke til at afgøre om din hest er inficeret, hvis den ikke har nogle symptomer. Her bør man holde sig til at overvåge temperaturen dagligt.
Virus er desværre meget smitsomt via små næseflåds dråber der bliver spredt ud i luften når hesten pruster eller hoster. Derfor er det svært at styre, når først virus er i udbrud i en stald, da det dermed er en luftbåren smitte. Det er derfor klogt at undgå større forsamlinger af heste, hvor smitten kan sprede sig ved, at en enkelt hest måske kun viser svage tegn på at være syg og man ikke opdager, at den har en lavgradig feber. Feber er i dette tilfælde over 38.2 C.
Skulle din hest vise nedsat ædelyst eller opføre sig lidt mere stille end den plejer, så tag temperaturen straks og kontakt din dyrlæge, så I i fællesskab kan afgøre, hvad der er den bedste plan for den enkelte hest.
Husk at langt de fleste tilfælde af denne virussygdom ender som en harmløs forkølelse, men på grund af den store smittefare, beskytter I jeres alle sammens heste ved at følge ovenstående råd om at tage temperatur dagligt.

Trine Askjær-Jørgensen

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Trine Askjær-Jørgensen