Stævneafvikling - det kræver overblik at få puslespillet til at gå op

11-06-2018 09:18, af Helle Kristensen

Det er blot en måned siden Kallehavegaard afviklede et internationalt stævne i military. Et stævne klubben høstede stor ros for. 
I denne weekend var de "på den igen". Klubben afviklede C-stævne for heste og ponyer i spring. 
Men hvad er det der gør, at klubben ved Randers kommer i mål med at afvikle det ene store arrangement efter det andet - kun med hjælp fra frivillige hænder. 
Det prøver Ditte Bach Sørensen i denne artikel at give et svar på

Copyright Ridehesten.com
Nyheden fortsætter efter annoncen

Vi har hørt det igen og igen. Ridesporten har ændret sig. Klubberne mister medlemmer og det bliver sværere og sværere at få den stramme rideskoleøkonomi til at hænge sammen. 

Og det er ikke kun klubbernes økonomi der halter. I forbindelse med stævneafvikling er der efterhånden en del opgaver, som kræver særlige kompetencer fra de frivillige. Eksempelvis planlægning og koordinering af stævnet, frivillige med IT kompetencer, stort kørekort, håndværkerbaggrund, erfaring fra servicefag og meget andet. 

På Kallehavegaard ved Randers formår man dog stadig at afvikle stævner med stor succes. Og afviklingen af disse stævner er udelukkende baseret på frivillige hjælpere. 

For nyligt afviklede klubben det første internationale militarystævne på jysk grund i mere end 10 år. Et stævne de har høstet kæmpe ros for, både fra de startende men også fra alle der besøgte stævnet.

Selvom Kallehavegaard har mere erfaring end de fleste klubber, når det handler om at afvikle stævner, så er det også for dem en udfordring at få det store puslespil til at gå op i en højere enhed. For at finde frivillig hjælp til de mangeartede opgaver, er reelt en større udfordring, end det er at finde den rette medarbejder til en betalt stilling i erhvervslivet. 

For hvordan stiller du krav om kompetencer og engagement, når du ikke betaler for den?

"Helt grundlæggende er det jo den evige udfordring. Ikke bare for os, men for alle klubber" forklarer Ditte Bach Sørensen. Hun er en del af stævneudvalget på Kallehavegaard, og har de sidste måneder knoklet løs, for at de mange stævner, klubben afvikler hen over sommeren, skal blive en succes. 

Det er en udfordring for mange klubber at lykkedes med at skaffe frivillige til banepersonale, hjælp til cafeteria og grill, skrivere, hjælpere til sekretariatet, for ikke at nævne de mennesker der er ansvarlige for oprydning og rengøring af toiletter. 

Men der hvor rigtigt mange klubber kommer til kort, er ved selve planlægningen af stævnet. 

"Vi ser flere og flere steder at klubberne og arrangørerne hyrer hjælp ind udefra. Blot for at være istand til at indfri rytternes forventninger. Og det er en bekymrende udvikling. Personligt syntes jeg det er enormt positivt, at der er kommet mere fokus på, at rytterne skal føle sig velkomne, og vi skal yde en service. Den udvikling har været tiltrængt, men det er samtidigt vigtigt at rytterne husker, at mange timers arbejde ligger til grund for, at de kan komme med deres hest og ride en klasse." 

Copyright Ridehesten.com

Og det er ikke nok, at få ildsjæle I klubben kan løfte opgaven med planlægningen af arrangementet understreger Ditte. 

“For mig er det vigtigt at, der er en god klub ånd og at arbejdet og ansvaret ligges ud på mange i klubben. Det duer ikke, at kun få i klubben har viden om de administrative opgaver, da det gør klubben og arbejdet med at arrangere stævner sårbar. 
Det kan være nødvendigt at hyre nogle ind udefra, men jeg tror det give mest mening, hvis det sker med henblik på at lære nye op.

Mit håb er at mange klubber holder fast i, at afvikling af stævner sker med hjælp fra egne medlemmer. Vi må ikke give op! Klubberne har brug for at flest mulige penge går i klubkassen, og jeg er klar over at stævneplanlægning er en stor udfordring for mange. Men det er en udfordring der godt kan løses understreger Ditte. 

Stævneafvikling er en livsstil
"Hvis vi skal begynde at gøre det op i timer, så kan det jo slet ikke hænge sammen. Mange faktorer skal gå op i en højere enhed når man har med stævner at gøre, der skal planlægges, kordineres, kommunikeres og der ligger mange hundrede timers arbejde forud for et stævne. Timer som det aldrig vil blive muligt at betale for. 

Nyheden fortsætter efter annoncen

Ditte tilføjer "Sidste år besvarede vi alene FØR Danmarks Cuppen ca. 1100 mails."

De 1100 mails er blot ét eksempel ud af mange opgaver, som man sjældent tænker over skal løses når klubben afholder stævner.  Men det er disse opgaver, der langt hen ad vejen er alfa og omega for at et stævne overhovedet kan afvikles. 

"Jeg læste en artikel for noget tid siden der forklarede at hestepiger blev gode ledere. Det tror jeg er helt rigtigt. Og jeg tror, vi i langt højere grad skal blive bedre til, at reklamere for den kompetenceudvikling der opnåes ved eksempelvis at tage ansvar for at afvikle et stævne, stå for koordinering og vagtplaner ift. bespisning, eller varetage en administrativ opgave i forbindelse med et stævne. 

Hvis vi formår dette, og formår at spotte talenter i klubben der formår at tage del I planlægning af stævner, og tilbyde dem et “spejl” i form af en mere rutineret koordinator, så tror jeg også vi får skabt et bedre grundlag for det frivillige engagement. 

Personlig udvikling følger med et større ansvar
Gennem de sidste mange år har jeg haft en fantastisk rollemodel og “spejl” i Ane.  Ane formåede hele tiden at udvikle ikke bare sig selv, men også vi andre, således at hele vores hold og vores arbejdsgang omkring arrangementer og stævneafvikling, konstant er blevet styrket. Det er den tilgang vi arbejdere videre efter. 

(Ane Lundemose var en kendt ildsjæl i store dele af ridesporten og udviste stort engagement. Ikke bare på hendes elskede Kallehavegaard, men også under Dansk Varmblods Hingstekåringer, til Baltic Cup og arrangementer på Vilhelmsborg. Hun døde i 2016 efter længere tids sygdom.) 

Copyright Ridehesten.com

Man kan nok godt sammenligne planlægningen af stævner med en rytters ønske om hele tiden at udvikle sig med hesten, og prøve kræfter med nye udfordringer.   
Bjarne Nielsen udtalte på et tidspunkt at ridning bør handle om personlig udvikling. Han har ret. Når du rider handler det om at blive bedre som rytter. Men jeg tror også, at vi skal blive bedre til at italesætte at opgaven med planlægning af stævner og aktiviteter kan være et led i en personlig og jobrelateret udvikling. I samme grad som praktikophold og studiejobs." 

-For mig, og for mange andre af de “frivillige kollegaer”, er stævneplanlægningen og afviklingen nok gået hen og blevet en livsstil. Ligesom ridning for mange er en livsstil. Det tror jeg er årsagen til, at vi på Kallehavegaard bliver ved, og stadig kan følge med udviklingen og afholde de større stævner. 

Vi afsluttede det internationale Military stævne d. 20. maj og dagen efter, ja der sad vi og fandt officials med mere til de tre kommende stævner.”
- Helt raske er vi vist ikke siger Ditte og griner.

Ditte Bach Sørensen har en diplom i ledelse såvel som en masteruddannelse i ledelse.

Ditte har været medlem af diverse sportsudvalg on/off siden hun var 16 år. 

Til daglig er Ditte leder i omsorgsområdet under Randers kommune. Her har hun ansvaret for ca. 750 medarbejdere. 

Artiklen blev første gang udgivet på everhorse.dk.

Læs også

DRF: Midlertidige retningslinjer for stævner ophæves

11-11-2020 10:15, af Marie Helene Rigård Rohleder

De midlertidige retningslinjer fra DRF for stævneafvikling under COVID-19 er ophævet pr. dags dato. Dansk Ride Forbund håber, at det kan give flere af klubber mod på at afvikle stævner i årets sidste måneder

DRF: Opdaterede anbefalinger vedr. stævneafvikling

12-08-2020 08:58, af Annika Knudsen Lorentsen

Mange havde set frem til at forsamlingsforbuddet blev hævet fra 100 til 200, men det er desværre ikke tilfældet, og samtidig er der sket en række ændringer i forhold til måden forbuddet skal tolkes på

DRF's anbefalinger til stævneafvikling/-deltagelse

09-06-2020 12:25, af Thomas Bach Jensen

Det meste af ridesports-Danmark har ventet med længsel på, at der igen skulle blive åbnet for stævner, og nu er det så en realitet. Dog er det nødvendigt at tage en række forholdsregler – både som arrangør og deltager – så vi alle i fællesskab bidrager til at mindske smitten med COVID-19 mest muligt og kan blive ved med at afvikle stævner

14 dages springstævne hos Schou

08-12-2014 10:59, af Britt Carlsen

I forsommeren afvikler Absolute Horses to ugers springning, dels et internationalt 2-stjernet springstævne og dels det store stævne med Danmarksmesterskaber

Spændingsfyldt six-bar hos Riders Cup (Video)

06-08-2016 22:07, af Ann-Sofie Skovlund Eriksen

Riders Cup forstår sig både på at lave et stævne hvor hele familien er velkommen og hyggelige aftener med underholdning i topklasse - lørdag aften bød på six-bar challenge med seks forskellige ryttere

Dansk dominans i Grand Prix Special

09-01-2016 20:37, af Kristine Ulsø Olsen

De to unge dressurryttere, Cathrine Dufour og Daniel Bachmann Andersen var ved dagens Grand Prix Special i Drachten, helt i toppen, med placeringerne som nummer to og tre ved det trestjernede CDI stævne

Stærke children-resultater

28-10-2012 16:45, af Nina Marie Villadsen
Hele fem placeringer i childrenklasserne blev det til for de danske ryttere ved weekendens stævne i Moorsele, Belgien

C-stævne i Silkeborg

28-01-2012 23:18, af Lærke Eifler
Årets første sne gav ikke problemer ved weekendens stævne på Funderholme.

World Cup i military til Frankrig

28-05-2008 09:31, af Maja Golles
Årets World Cup finale i military bliver afholdt i franske Deauville i dagene 18.-21. september.

Christian Jansen vinder igen igen

23-01-2020 20:31, af Annika Knudsen Lorentsen

I dag vandt Christian Jansen og Madea 135 cm klassen ved det internationale stævne på Vilhelmsborg, og vinde det har netop denne ekvipage efterhånden stor erfaring med. 140 cm-klassen blev vundet af irske Shane Carey

Webredaktør

Har du en nyhed eller en god historie?

Annika Knudsen Lorentsen

Webredaktør og nyhedsvagt

Annika Knudsen Lorentsen
25 28 60 63
akl@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Jonathan spændte stigbøjlerne op (video)

19-11-2020 19:11, af Thomas Bach Jensen

Den danske springrytter Jonathan Hvalsøe Saul, der er i beriderlære hos Böckmann Pferde i Tyskland, måtte for nylig spænde bøjlerne godt op, da han skulle ride staldens ponyhingst til sportstest

Tre dressurhingste omkring 900 point

22-11-2020 14:43, af Thomas Bach Jensen

Ved den afsluttende prøve ved Dansk Varmblods 35-dages test på Tørring Ridecenter har dommerne i dag bedømt 15 dressurhingste. Holdet blevet toppet af tre hingste, der opnåede omkring 900 point

Jørgen Ravn fylder 70 år i dag

24-11-2020 14:02, af Thomas Bach Jensen

En af dansk ridehesteavls helt store profiler, den succesfulde opdrætter Jørgen Ravn, kan i dag fejre sin 70-års fødselsdag

Dansk rytter testet positiv i doping – foder under mistanke

24-11-2020 16:36, af Britt Carlsen

FEI har meddelt Dansk Ride Forbund, at militaryrytter Maibrit Laustsens hest Lillifee Ajk er testet positiv i en dopingtest foretaget ved UVM i Frankrig – foder er under mistanke

Over 2 millioner for dyreste hingst i Oldenburg

22-11-2020 21:08, af Annika Knudsen Lorentsen

Auktionen i forbindelse med kåringen i Oldenburger Pferdezuchtverband i Vechta er netop afsluttet, og dyreste hammerslag faldt på en dressurpræmiehingst e. For Dance, som blev solgt for over 2 millioner danske kroner

Danske hingste i top ved Oldenburger-kåring

21-11-2020 18:47, af Annika Knudsen Lorentsen
Avl|

Der var dansk succes ved hingstekåringen i Oldenburg i Tyskland, hvor fløjhingsten er danskejet, mens en af præmiehingstene er både danskejet og avlet

Brandslanger reddede islænder op af mudder

21-11-2020 08:37, af Annika Knudsen Lorentsen

Midt på ugen lykkedes det brandvæsnet på Falster at redde en islænder op af et mudderhul, som hesten sad ubehjælpeligt fast i

Hingsten Ferrari OLD er flyttet til sine nye tyske ejere

20-11-2020 17:32, af Annika Knudsen Lorentsen

Den 8-årige hingst Ferrari OLD har forladt Helgstrand Dressage, og går nu en spændende fremtid i møde hos den tyske dressurstald Gestüt Ammerland

Auktionsføl vandt 35-dages testen (video)

22-11-2020 11:33, af Thomas Bach Jensen

Otte springhingste har i dag gået den afsluttende prøve ved Dansk Varmblods 35-dages test på Tørring Ridecenter. Vinderen af prøven i springning blev hingsten Cordento II DWB

Talentfuld walisisk rytter har mistet livet

21-11-2020 06:45, af Merete Haahr

En lovende ung 16-årig rytter som havde verden for sine fødder, tog sit eget liv efter et mindre skænderi med sin mor. En tragisk slutning på et alt for kort liv, og en død, som har fået pigens mor til at starte en indsamling