Træning: Rigtigt baglæns

30-01-2018 08:38

Det lyder måske ikke så svært, men der er faktisk mange ting at tænke på, når man skal lave en rigtig tilbagetrædning med heste - her kan du læse, hvordan du gør det helt rigtigt

Copyright Ridehesten.com
Nyheden fortsætter efter annoncen

Tilbagetrædning er både en øvelse man viser i mange dressurprogrammer og så er det en øvelse, som det er praktisk, at du og hesten kan i det daglige, når i fx rider gennem låger eller hvis hesten begynder at gå mens du er ved at tage tæppet af den for at lægge det på barrieren.

Baglæns trav?
Selvfølgelig skridter hesten baglæns i tilbagetrædning, og så alligevel ikke helt. Skridt er nemlig en firetaktet bevægelse, mens trav er en totaktet bevægelse og galop en tretaktet bevægelse. Når hesten laver en korrekt tilbagetrædning er takten dog totaktet, hvor den flytter det ene forben og modsatte bagben samtidigt(højre forben samtidigt med venstre bagben og omvendt). Derfor er takten i tilbagetrædning den samme som i trav.

Nyheden fortsætter efter annoncen

Helt lige
Inden du begynder at lave tilbagetrædning, bør du sikre dig, at hesten er helt ligeudrettet, altså at den er lige meget fremme til begge tøjler(du kan mærke hestens mund lige meget i begge tøjler) og at den bevæger sig lige fremad og ikke skævt.
Det er nemlig en vigtig del af en helt korrekt tilbagetrædning, at hesten bevæger sig helt lige baglæns og fx ikke drejer til den ene side mens den går bagud. Derfor skal hestens skridt bagud også være helt lige lange og den må ikke slæbe hovene af sted - de skal løftes tydeligt fra jorden.

Sådan gør du
For at hesten kan være lige og lave en pæn lige tilbagetrædning er det vigtigt, at du ikke selv sidder skævt. Du skal altså tænke over at have din vægt lige fordelt hen over hesten - fokuser på at sidde lige og at træde lige meget ned i begge stigbøjler.
Start tilbagetrædningen fra en parade og selv om det måske er mest logisk bare at "trække" hesten bagud i tøjlerne, så er det altså ikke sådan man laver en rigtig tilbagetrædning! Faktisk skal du nærmest gøre det modsatte og starte med at holde dine ben ind til hestens sider og så give den en let fremaddrivende hjælp med ben og sæde. Men lige i det sekund hesten vil til at gå fremad holder du let igen i tøjlerne, så den energi du lavede ved at drive fremad i stedet bliver dirigeret bagud. 
Det lyder måske mærkeligt, men prøv engang at spørge en der kører bil, om han eller hun ikke også bruger speederen, når bilen skal bakke?

Hvor mange skridt?
For det meste står der i dressurprogrammet, hvor mange skridt tilbagetrædningen skal være på, men der kan også bare stå, at den skal være en hestelængde, og det svarer ca. til 3-4 skridt.
Det kan være en god idé at øve at lave tilbagetrædninger af forskellige længder, men bestem dig på forhånd for hvor mange skridt du vil have, så det ikke bliver hesten der bestemmer, men dig. Normalt laver man ikke tilbagetrædninger mere end højst 6  skridt bagud og mere kan være hårdt for hesten. Derfor er det ikke vigtigt, at få hesten til at gå mange skridt bagud eller mange gange samme dag, det vigtigste er, at den villigt laver tilbagetrædning, når du beder den om det og at den stopper og går fremad  igen, når du igen driver den fremad og giver lidt efter på tøjlerne. 
I Danmark rider man altid fremad med det samme efter tilbagetrædningen, men nogle steder slutter man tilbagetrædningen af med en parade, hvor hesten jo skal stå lige på alle fire ben. Skulle du også have lyst til at øve det, så gælder det om at være meget præcis med, hvornår man beder hesten om at stoppe med at gå baglæns. For at ende med at stå lige på alle fire ben skal det skridte skridt bagud kun være et halvt skridt.

Lydighedsprøve
Til dressurstævner er tilbagetrædning en  måde, hvorpå dommerne kan se, om hesten er helt lydig, og her er det vigtigt, at hesten går tilbage uden at stritte imod. Med andre ord kan du også selv kontrollere om din hest er eftergivende og lydig ved at lave tilbagetrædning - hvis den stritter imod, så kan tilbagetrædningen være en god øvelse, til at gøre hesten mere eftergivende(husk også at tage med din underviser om problemet).
Tilbagetrædning træner også andre ting, fx er hesten nød til at bøje leddene i bagbenene mere og derfor er øvelsen med til at forbedre hestens samling.

Bak nu!
Hvis det er først gang du forsøger at lave tilbagetrædning og din hest stritter imod, så er det dog ikke sikkert, at det er fordi den mangler eftergivenhed eller ikke er lydig - måske forstår den simpelthen ikke, hvad det er du beder den om. Når hesten skal lære at lave tilbagetrædning, gælder det om at være tålmodig. Nogle gange kan det være en god idé at træne det fra jorden - du har sikkert allerede prøvet at bakke hesten, fx på staldgangen eller ud af en hestetrailer. 
Man kan hjælpe hesten ved at skubbe den let på bringen eller lignende. Når du sidder på hesten, kan du evt. få din underviser eller en ven til at hjælpe fra jorden.
Et andet godt trick er i starten at træne tilbagetrædning ude ved barrieren eller kanten af ridebanen, fx hvis hesten gerne vil dreje lidt til den ene side, når den ene side, når den bakker, så kan du sørge for, at den side vender mod barrieren.

Anna Pørtner

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner