Tvillingefødsel endte tragisk

26-03-2021 17:43

Marie Helene Rigård Rohleder

Avl

Tina Skovby fra Djursland havde glædet sig til at få føl på sin avlshoppe Østegaards Lambada. I sidste uge folede hoppen tre uger for tidligt, og til Tinas store overraskelse lå der et sæt tvillingeføl i boksen 

Copyright Ridehesten.com
Tinas tvillingeføl. Foto: privat
Nyheden fortsætter efter annoncen

Mandag i sidste uge stod den 9-årige Østergaards Lambada e. Fassbinder med vokspropper. Problemet var bare, at den først var sat til at fole tre uge senere. 

Østergaards Lambada har tidligere fået 1 føl, og den var i fol med Sonny Boy. Avler og ejer Tina Skovby fra Stald Skovby har selv avlet over 20 føl, og hun glædet sig til at få endnu et lille liv i stalden. 

– Jeg vågner af instinkt natten til onsdag (d. 17/3) af lyden af en hoppe, som slikker sit føl. Det var Lambada, som jeg kunne høre gennem videoovervågningen. Jeg skyndte mig i stalden, og så at der lå to føl i boksen, hvor den ene stadig havde fosterhinde om næsen, siger Tina Skovby. 

Hun ringede straks til vagtdyrlægen, som desværre ikke var særlig samarbejdsvillig og først kom ud i stalden flere timer senere. 

–Føllenen ligger ned og prøver at komme op at stå, men det kan de ikke uden vores hjælp. Vi giver dem mælk på flaske en gang i timen det første døgn. Vi kæmper virkelig, men det er benhårdt, siger Tina Skovby.  

Copyright Ridehesten.com
Tinas tvillingeføl. Foto: privat
Nyheden fortsætter efter annoncen

Torsdag morgen (d.18/3) ringer hun til Ansager Dyrehospital, som anbefaler hende at få de to hingsteføl røntgenfotograferet for at tjekke om forknæ og haser er underudviklet. 

Røntgenbillederne viste desværre stærkt underudviklede forknæ og haser hos begge føl, og der var ikke noget at gøre.

Copyright Ridehesten.com
Røntgenbilleder af det ene føls has. Foto: privat

– Det var rigtig hårdt og meget trist, men dyrlægens anbefaling var klar. Der var ingen tvivl om, at føllene var bedst tjent med at blive aflivet, så jeg tog den tunge beslutning, fortæller Tina Skovby. 

Copyright Ridehesten.com
Røntgenbilleder af det ene føls forknæ. Bemærk den mangleden knoglevækst. Foto: privat

Hoppen, Østergaards Lambada, har heldigvis taget det pænt, og den fik blot lidt beroligende til køreturen hjem fra Ansager. 

Tina valgte ikke at tilbyde hoppen som ammehoppe, da den kun har et øje, og derfor vil det være ekstra omstændigt at introducere et føl udefra. Derudover har Tina et arbejde, som består af både dags- og nattevagter, så hun vurderede, at hun ikke kunne stå til rådighed i det omfang, som det kræver, når man tilbyder sin hest som ammehoppe. 

 Det var meget trist, men dyrlægens anbefaling var klar: Der var ingen tvivl om, at føllene var bedst tjent med at blive aflivet, så jeg tog den tunge beslutning, siger Tina Skovby. 

Thomas Bach Jensen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Thomas Bach Jensen