Vegansk læder kan være fremtidens seletøj

16-07-2021 09:48

Merete Haahr

Takket være ny teknologi er det muligt at fremstille vegansk seletøj produceret af svampebaseret læder

Copyright Ridehesten.com
Vegansk læder kan være fremtidens seletøj Foto: VTT Finland
Nyheden fortsætter efter annoncen

Læder og syntetisk læderproduktion har negative konsekvenser for miljøet på grund af den ressourcekrævende proces og de farlige kemikalier, der bruges under produktionen.

Nu er forskere begyndt at bruge mycelium, som er et biologisk råmateriale baseret på fermenterede svampe, som læder, og det kan produceres bæredygtigt. Indtil nu har det været en udfordring at øge produktionen og mængden af materialet. 

Nu har forskere fra The VTT Technical Research Centre of Finland, fundet frem til en patenteret teknik, der gør, at man kan producere mycelium læder i i almindelige bioreaktorer. Det har den fordel, at den flydende fermentering i bioreaktoren er let at opgradere til kommercielt brug og en lignende fermenteringsteknologi er allerede udbredt inden for mad, kemikalie og medicinindustrien.

Måden man laver læderfilmen på,  gør, at man kan producere store stykker mycelium læder. Fordelen ved denne produktionsmetode er, at kvaliteten bliver ensartet,  priserne er konkurrencedygtige priser, og der er et minimalt spild ved fraklip.

Copyright Ridehesten.com
Vegansk læder kan være fremtidens seletøj. Foto: VTT Finland
Nyheden fortsætter efter annoncen

Denne nye proces gør det muligt at overvinde de tidligere begrænsninger, der har været på grund af materialets størrelse. De første produkter i denne materiale kan bruges til tilbehør, sko og tøj, men det kan i fremtiden også bruges til sadler og seletøj.

Forskerene siger, at materialet har et rigtigt læderudseende og en god fornemmelse, når man rører det, samtidig med at det er lige så stærkt som læder lavet af dyr. Materialet kan også farves og dekoreres med mønstre, og så indeholder det ikke nogle skadelige stoffer. 

Firmaet arbejder nu på at forbedre styrken af læderet og vil bidrage til en øget tilgængelighed af et alternativ til læder på markedet.

Se mere i videoen herunder eller læs mere HER. 

Thomas Bach Jensen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Thomas Bach Jensen