- Vi kæmper for westernridning i Danmark

13-03-2018 14:03, af Marie Helene Rigård Rohleder

De havde kompetencer, mulighederne og lysten. Familien Møller driver i dag et stort westerncenter nær Roskilde med opstaldning, undervisning, clinics og avl af american quarter horses

Copyright Ridehesten.com
Natasha Møller og Assets Grand Slam til EM 2016, hvor de vandt bronze i open senior trail. Foto: privat

For enden af en lang grusvej med buskads til din venstre side og store græsfolde til din højre side ligger Kumlegaard.

Kumlegaard er et westerncenter med dertilhørende opstaldning, privat undervisning, avl og stævner. Og i spidsen af det store foretagende står familien Møller. Mor Annette, far Poul og datteren Natasha Møller.

Rundt om den firlængede gård, som udgør kernen, ligger store aflange staldbygninger, kæmpe foldområder og en massiv 40x80 meter ridehal med lange rækker af tilskuerpladser.

Familien Møller købte Kumlegaard i 2014 og siden har de købt nabogården, hvor deres avl af american quarter horses holder til. For trekløveren er på en klar mission.

“Det er vores drøm at få westernridning lige så stor i Danmark som spring og dressur. Vi har altid haft en drøm om at få lov til at skabe, og få folk til at få øjnene op for western verdenen. Så vi kæmper en kamp for western i Danmark,” siger Natasha Møller på 25 år. Hun er cheftræner og ansvarlig for hestene på Kumlegaard. 

Copyright Ridehesten.com
Familien Møller driver westerncenteret Kumlegaard tæt på Roskilde.

Familiens fælles drøm
Før at den 6 årige Natasha havde svunget sig i sadlen for første gang, vidste familien Møller ingenting om heste. Det var Natasha, som fik gjort sine forældre ligeså vild med heste, som hun selv var.

En gnist var sprunget til de flammer, som senere hen skulle udvikle sig til en sand steppebrand ind i det vilde vesten.

Ligeså hurtigt Natasha blev bidt af hesteverdenen, ligeså hurtigt blev hun bidt af westernridning. Og så gik det stærkt. Den ene american quarter horse tog den anden, og Natasha blev blandt andet  europamester i junior trail i 2014 på sin hoppe IOnlyWannaBeWithYou.

I disciplinen trail skal hest og rytter forcere en forhindringsbane, som skal forestille nogle af de vanskeligheder, man kan komme ud for i naturen. Banen består blandt andet af en låge og bomme på jorden.

Forældrene Poul og Annette Møller var for længst blevet bidt af western, og i takt med at Natasha dyrkede sporten på et mere professionelt plan, så begyndte den lille familie at tænke stort.

“Projektet Kumlegaard har taget 5 år fra jeg startede med at undersøge, hvilke kommuner som ville have så stort et ridecenter ,til vi købte Kumlegaard, byggede til, og nu står vi her i dag og lever vores fælles drøm ud,” siger Poul Haukrog Møller, medejer og ansvarlig for forretningsudvikling, administration og økonomi.

Copyright Ridehesten.com

Vi havde kompetencerne og lysten
Det havde altid været Natashas drøm at arbejde med heste på sin egen gård. Og i takt med at hendes forældre også blev interesseret i sporten, så voksede drømmen om at drive eget westerncenter.

“Kumlegaard er et familieforetagende. Vi vidste allerede fra starten af, at hvis det skulle blive til noget, så skulle hele familien med,” siger Poul Haukrog Møller.

Op igennem Natashas teenageår testede hendes forældre om det med western og heste nu holdt stand. Natasha skulle selv op klokken alt for tidligt om morgenen, muge stalden, træne hestene og gør klar til weekendens stævner. Og hun bestod testen med bravour.

Poul gør det klart, at der skal tre overordnede ting til før, at man kan drive et sted som Kumlegaard:

  1. Hvis man vil gøre noget på et højt internationalt niveau, så skal du have en rytter, der kan ride niveauet.
  2. Du skal have tjent nogle penge, for det kræver meget kapital.
  3. Du skal have kompetencer omkring økonomistyring, budget, kontakt med myndigheder, håndværkere, kundehåndtering og personale.

“Vi havde faktisk kompetencerne og mulighederne. Og så havde vi fanme også lysten!” siger Poul Haukrog Møller.

Både heldig og dygtig
Poul, Annette og Natasha arbejder 7 dage om ugen hele året rundt. De forsøger at holde en fridag på skift, og ellers tager de på en uges ferie i vinterhalvåret.

På Kumlegaard står omkring 70 heste, hvor 25 af dem er familiens. Selvom Natasha er bidt af det vilde vesten, så har personer fra alle dele af hesteverdenen deres hest opstaldet på Kumlegaard. For familien er det vigtigt, at der er plads til alle.

Der er tre fuldtidsansatte og Natasha assistenttræner, Ann Linn Pedersen, på Kumlegaard. En af udfordringere for familien har været at finde godt og stabilt personale. Det har taget lang tid, og når man så endelig finder den gode medarbejder, så er det om at holde fast.

Derudover har det også været noget af et byggeprojekt at få Kumlegaard til at stå så skinnende, som det gør i dag. Men det hårde arbejde betalte sig, og de er endelig færdig med byggeprojektet. Allerede nu er der venteliste på opstaldning.

“Der er ingen her, som er født med en guldske i munden, men vi har arbejdet hårdt. Det er måske lidt udansk at sige, men vi har både været heldige og dygtige, og derfor har vi haft nogle penge på kistebunden at gøre godt med i forhold til Kumlegaard,” siger Poul Haukrog Møller, som tidligere har arbejdet i medicinalsektoren.

Med mor og far som kollega
Hele familien bor også på Kumlegaard. Annette og Poul bor i det store nybyggede stuehus, og Natasha bor i en af længerne. Det er vigtigt for alle parter, at man kan lukke døren og bare være sig selv en gang imellem.

Arbejdsfordelingen er klar: Natasha er ansvarlig for hestene. Poul er bogholder og styrer økonomien, og Annette har ansvar for personalet og kontakt til kunder.  

“Det har helt sikkert givet mig et tættere forhold til mine forældre, at vi driver Kumlegaard sammen. Størstedelen af tiden fungerer vores samarbejde rigtig godt, fordi vi har en klar arbejdsfordeling, og vi render ikke op og ned af hinanden hele tiden. Vi samarbejder bare,” siger Natasha Møller.

Om Kumlegaard:

Familien Møller købte Kumlegaard i 2014, og en nabogård blev tilkøbt ved årsskiftet 2014/2015. De to gårde er nu i fællesskab ved at blive udviklet i henhold til familiens vision; at skabe et avls, trænings og ridecenter med fokus på American Quarter Heste og westernridning i høj international klasse.

Artiklen har tidligere været bragt på everhorse.dk 

Læs også

Fri for Fordomme: Se afsnittet fra westernsporten nu

10-07-2019 12:00, af Marie Helene Rigård Rohleder

I det andet afsnit af Ridehestens nye YouTube-serie besøger vi westernsporten. Fri for Fordomme italesætter fordommene i den danske hesteverden gennem dialog i et forsøg på at blive klogere. I dag handler det om western! 

Dansk rytter med store chancer til Ungdoms VM

26-07-2018 14:17, af Kristine Ulsø Olsen

Den danske ungdoms rytter indenfor western ridning - Emilie Bendix Christensen på bare 17 år, har netop deltaget i Youth World Cup i Texas sammen med det danske landshold, mens VM er næste stop

To sider af samme rytter

01-06-2018 14:11, af Kristine Ulsø Olsen

Michaela Navrsted er passioneret rytter, og hun har valgt at satse på hele to, men meget forskellige discipliner: dressur og western– men alligevel er de to discipliner ikke så forskellige, som man måske skulle tro

Årets mestre i western

29-12-2017 16:07, af Camilla Tiefensee Schrøder

Vi kaster et blik tilbage på året der gik og nogle af de resultater, der blev opnået i 2017 som fx ved de danske mesterskaber i westernridning

Da barnedrømmen blev til virkelighed

03-03-2018 15:25, af Marie Helene Rigård Rohleder

Natasha Møller driver westerncenteret Kumlegaard sammen med sine forældre. Hun er europamester i flere westerndiscipliner, og alt i hendes liv kredser om heste, for hvad skulle hun ellers lave?

DM i westernridning

11-09-2010 09:18, af Maja Golles
I denne weekend kan tilskuere stifte nærmere bekendtskab med westernridningens forskellige discipliner, flotte udstyr og helt specielle stemning, når der afholdes DM for quarter horses i Ikast

Ca. 2000 dyr skaber ellevilde dage i Roskilde

07-06-2008 22:22, af Stine Gertsen
"Heste, grise, køer og får hører til på min bondegård.. da da da.." -Og også på Dyreskuet i Roskilde, som er Danmarks største. Elite-springning for kaniner, stejlende cirkusheste, vild westernridning, ridende hunde til hest i fri dressur og ikke mindst en falkejagt, som ikke gik helt efter planen, da falken ikke ville flyve. Dette er bare en lille del af, hvad der sker til Roskilde Dyrskue 08.

Undervisning i western på texansk

19-02-2008 11:10, af Maja Golles
Ridehallen i Ølgod har i sidste uge været præget af både amerikansk sprog og amerikansk ridning. Der har nemlig været undervisning i westernridning på ægte texansk ved instruktør Steven Biller.

Westernryttere mod bluetongue

22-10-2008 09:41, af Maja Golles
Westernridning er andet end flotte hatte og skinnende sporer. Herhjemme hjælper westernryttere landet over med at indfange kvæg, når der skal vaccineres mod bluetongue.

Fra Grand Prix heste til lokal 4-H Champion

30-09-2008 07:01, af Charlotte Linder
Mens hestene hviler ud i Parkton, North Carolina – prøver Mikala Münter Gundersen westernridning på den lokale 4-H Champion

Webredaktør

Har du en nyhed eller en god historie?

Marie Helene Rigård Rohleder

Webredaktør og nyhedsvagt

Marie Helene Rigård Rohleder

mhr@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Berider Finn Greve er gået bort

07-08-2020 07:00, af Marie Helene Rigård Rohleder

En af Danmarks mest anerkendte dressurtrænere Finn Greve er gået bort 

Fra styrt til sejr i DM i distance

09-08-2020 08:35, af Annika Knudsen Lorentsen

Vi har netop snakket med Anne Wejlemand Nielsen, som i går aftes red sejren hjem ved DM i distance hos Sportsrideklubben, med et ridt der tog lige over 10 timer. Det var en dramatisk dag for Anne, som heldigvis endte med stor lettelse og glæde

Møgelvang Ferrari til Nordentoft Equestrian

12-08-2020 11:02, af Annika Knudsen Lorentsen

Nordtoft Equestrian har investeret i den talentulde 7-årige vallak, som de håber at kunne uddanne til den internationale dressurscene, en uddannelse der sker i samarbejde med Severo Jurado Lopez

Juniorrytterne klar til EM i Ungarn

10-08-2020 09:40, af Annika Knudsen Lorentsen

I dag starter EM for juniorrytterne i Ungarn med holdkonkurrencen. De danske ryttere er klar til at forsvare det danske flag, fortæller Frederikke Gram Jacobsen, som er en af rytterne på det danske juniorhold

DRF: Opdaterede anbefalinger vedr. stævneafvikling

12-08-2020 08:58, af Annika Knudsen Lorentsen

Mange havde set frem til at forsamlingsforbuddet blev hævet fra 100 til 200, men det er desværre ikke tilfældet, og samtidig er der sket en række ændringer i forhold til måden forbuddet skal tolkes på

Søren Pedersen har brækket benet

08-08-2020 19:22, af Britt Carlsen

I denne weekend er Imke og Søren Nørgaard Pedersen vært for et stort stævne på deres smukke rideanlæg nær Wildeshausen i Tyskland. Søren kom i dag ud for et uheld på opvarmningen, og nu er han på krykker

Camilla Fliedner Ernst suveræn ved Falsterbo!

12-08-2020 13:31, af Annika Knudsen Lorentsen

En glad og tilfreds Camilla Fliedner Ernst har i dag vundet 5-års finalen ved det prestigefyldte stævne, Falsterbo Horse Show, og ikke nok med det, så sikrede hun sig også andenpladsen i 6-års finalen. Linnea Erricson-Carey har ligeledes redet flere placeringer hjem, blandt andet en andenplads i 4-års finalen

Holdsølv til juniorytterne i Ungarn

11-08-2020 14:15, af Britt Carlsen

De danske juniorryttere red holdsølvet hjem ved EM i Ungarn i dag, hvor deres nærmeste konkurrenter Tyskland tog en sikker guldmedalje, mens Danmark og Holland kæmpede om sølvmedaljen

EM i Ungarn: Tre danskere klar til Kür

13-08-2020 14:14, af Annika Knudsen Lorentsen

I dag red de dygtige danske juniorryttere deres individuelle program, og selvom det ikke blev til danske medaljer, lykkedes det Danmark at kvalificere det maksimale antal ryttere til morgendagens Kür. En præstation, som landstræner Dennis Fisker er meget stolt af

Anders Hoeck sikkert i front i juniormesterskabet

07-08-2020 20:54, af Annika Knudsen Lorentsen

Ved mesterskabsstævnet hos Ringsted Sports Rideklub har også juniorrytterne været i aktion i deres første klasse ved Agria DRF Mesterskabet 2020, og her har Anders Uve Sjøbeck Hoeck lagt sig sikkert i front