- Vi kæmper for westernridning i Danmark

13-03-2018 14:03

Marie Helene Rigård Rohleder

De havde kompetencer, mulighederne og lysten. Familien Møller driver i dag et stort westerncenter nær Roskilde med opstaldning, undervisning, clinics og avl af american quarter horses

Copyright Ridehesten.com
Natasha Møller og Assets Grand Slam til EM 2016, hvor de vandt bronze i open senior trail. Foto: privat
Nyheden fortsætter efter annoncen

For enden af en lang grusvej med buskads til din venstre side og store græsfolde til din højre side ligger Kumlegaard.

Kumlegaard er et westerncenter med dertilhørende opstaldning, privat undervisning, avl og stævner. Og i spidsen af det store foretagende står familien Møller. Mor Annette, far Poul og datteren Natasha Møller.

Rundt om den firlængede gård, som udgør kernen, ligger store aflange staldbygninger, kæmpe foldområder og en massiv 40x80 meter ridehal med lange rækker af tilskuerpladser.

Familien Møller købte Kumlegaard i 2014 og siden har de købt nabogården, hvor deres avl af american quarter horses holder til. For trekløveren er på en klar mission.

“Det er vores drøm at få westernridning lige så stor i Danmark som spring og dressur. Vi har altid haft en drøm om at få lov til at skabe, og få folk til at få øjnene op for western verdenen. Så vi kæmper en kamp for western i Danmark,” siger Natasha Møller på 25 år. Hun er cheftræner og ansvarlig for hestene på Kumlegaard. 

Copyright Ridehesten.com
Familien Møller driver westerncenteret Kumlegaard tæt på Roskilde.

Familiens fælles drøm
Før at den 6 årige Natasha havde svunget sig i sadlen for første gang, vidste familien Møller ingenting om heste. Det var Natasha, som fik gjort sine forældre ligeså vild med heste, som hun selv var.

En gnist var sprunget til de flammer, som senere hen skulle udvikle sig til en sand steppebrand ind i det vilde vesten.

Ligeså hurtigt Natasha blev bidt af hesteverdenen, ligeså hurtigt blev hun bidt af westernridning. Og så gik det stærkt. Den ene american quarter horse tog den anden, og Natasha blev blandt andet  europamester i junior trail i 2014 på sin hoppe IOnlyWannaBeWithYou.

I disciplinen trail skal hest og rytter forcere en forhindringsbane, som skal forestille nogle af de vanskeligheder, man kan komme ud for i naturen. Banen består blandt andet af en låge og bomme på jorden.

Forældrene Poul og Annette Møller var for længst blevet bidt af western, og i takt med at Natasha dyrkede sporten på et mere professionelt plan, så begyndte den lille familie at tænke stort.

“Projektet Kumlegaard har taget 5 år fra jeg startede med at undersøge, hvilke kommuner som ville have så stort et ridecenter ,til vi købte Kumlegaard, byggede til, og nu står vi her i dag og lever vores fælles drøm ud,” siger Poul Haukrog Møller, medejer og ansvarlig for forretningsudvikling, administration og økonomi.

Copyright Ridehesten.com

Vi havde kompetencerne og lysten
Det havde altid været Natashas drøm at arbejde med heste på sin egen gård. Og i takt med at hendes forældre også blev interesseret i sporten, så voksede drømmen om at drive eget westerncenter.

“Kumlegaard er et familieforetagende. Vi vidste allerede fra starten af, at hvis det skulle blive til noget, så skulle hele familien med,” siger Poul Haukrog Møller.

Op igennem Natashas teenageår testede hendes forældre om det med western og heste nu holdt stand. Natasha skulle selv op klokken alt for tidligt om morgenen, muge stalden, træne hestene og gør klar til weekendens stævner. Og hun bestod testen med bravour.

Nyheden fortsætter efter annoncen

Poul gør det klart, at der skal tre overordnede ting til før, at man kan drive et sted som Kumlegaard:

  1. Hvis man vil gøre noget på et højt internationalt niveau, så skal du have en rytter, der kan ride niveauet.
  2. Du skal have tjent nogle penge, for det kræver meget kapital.
  3. Du skal have kompetencer omkring økonomistyring, budget, kontakt med myndigheder, håndværkere, kundehåndtering og personale.

“Vi havde faktisk kompetencerne og mulighederne. Og så havde vi fanme også lysten!” siger Poul Haukrog Møller.

Både heldig og dygtig
Poul, Annette og Natasha arbejder 7 dage om ugen hele året rundt. De forsøger at holde en fridag på skift, og ellers tager de på en uges ferie i vinterhalvåret.

På Kumlegaard står omkring 70 heste, hvor 25 af dem er familiens. Selvom Natasha er bidt af det vilde vesten, så har personer fra alle dele af hesteverdenen deres hest opstaldet på Kumlegaard. For familien er det vigtigt, at der er plads til alle.

Der er tre fuldtidsansatte og Natasha assistenttræner, Ann Linn Pedersen, på Kumlegaard. En af udfordringere for familien har været at finde godt og stabilt personale. Det har taget lang tid, og når man så endelig finder den gode medarbejder, så er det om at holde fast.

Derudover har det også været noget af et byggeprojekt at få Kumlegaard til at stå så skinnende, som det gør i dag. Men det hårde arbejde betalte sig, og de er endelig færdig med byggeprojektet. Allerede nu er der venteliste på opstaldning.

“Der er ingen her, som er født med en guldske i munden, men vi har arbejdet hårdt. Det er måske lidt udansk at sige, men vi har både været heldige og dygtige, og derfor har vi haft nogle penge på kistebunden at gøre godt med i forhold til Kumlegaard,” siger Poul Haukrog Møller, som tidligere har arbejdet i medicinalsektoren.

Med mor og far som kollega
Hele familien bor også på Kumlegaard. Annette og Poul bor i det store nybyggede stuehus, og Natasha bor i en af længerne. Det er vigtigt for alle parter, at man kan lukke døren og bare være sig selv en gang imellem.

Arbejdsfordelingen er klar: Natasha er ansvarlig for hestene. Poul er bogholder og styrer økonomien, og Annette har ansvar for personalet og kontakt til kunder.  

“Det har helt sikkert givet mig et tættere forhold til mine forældre, at vi driver Kumlegaard sammen. Størstedelen af tiden fungerer vores samarbejde rigtig godt, fordi vi har en klar arbejdsfordeling, og vi render ikke op og ned af hinanden hele tiden. Vi samarbejder bare,” siger Natasha Møller.

Om Kumlegaard:

Familien Møller købte Kumlegaard i 2014, og en nabogård blev tilkøbt ved årsskiftet 2014/2015. De to gårde er nu i fællesskab ved at blive udviklet i henhold til familiens vision; at skabe et avls, trænings og ridecenter med fokus på American Quarter Heste og westernridning i høj international klasse.

Artiklen har tidligere været bragt på everhorse.dk 

Læs også

Cowboy, kvæg og det vilde western i Ridehesten (video)

05-05-2021 15:15, af Marie Helene Rigård Rohleder

Har du en ko, der er sluppet ud af indhegningen, eller har landmanden brug for at få fanget 50 skotske højlandskvæg? Så ring til Natural Western Riders, og oplev cowboys og heste i aktion

Årets mestre i westernridning

28-12-2020 15:00, af Marie Helene Rigård Rohleder

År 2020 er ved at rinde ud, og derfor præsenterer Ridehesten.com årets mestre i forskellige ridesportsdiscipliner. Indenfor westernridning har valgt at fokusere på Danish Quarter Horse Associations danmarksmesterskab

Fri for Fordomme: Se afsnittet fra westernsporten nu

10-07-2019 12:00, af Marie Helene Rigård Rohleder

I det andet afsnit af Ridehestens nye YouTube-serie besøger vi westernsporten. Fri for Fordomme italesætter fordommene i den danske hesteverden gennem dialog i et forsøg på at blive klogere. I dag handler det om western! 

DM i western-ridning

03-09-2008 08:06, af Maja Golles
12.-14. september er der i Vivild på Djursland DM i westernridning.

Westernridning vinder frem

21-03-2008 11:08, af Maja Golles
Westernridning er en lidt usædvanlig ridesport, men den vinder så småt frem herhjemme. Kodeordene er show, stil og sjov. Se her tv-indslag omhandlende sportsgrenen.

Westernryttere mod bluetongue

22-10-2008 09:41, af Maja Golles
Westernridning er andet end flotte hatte og skinnende sporer. Herhjemme hjælper westernryttere landet over med at indfange kvæg, når der skal vaccineres mod bluetongue.

Fra Grand Prix heste til lokal 4-H Champion

30-09-2008 07:01, af Charlotte Linder
Mens hestene hviler ud i Parkton, North Carolina – prøver Mikala Münter Gundersen westernridning på den lokale 4-H Champion

Hvad er westernridning?

19-03-2018 13:50, af Marie Helene Rigård Rohleder

Westernridning er meget mere end cowboyhatte, glimtende sadler og flokke af kvæg. Vi giver dig her et indblik i westernridning

Hvorfor bliver hesten halt?

03-03-2021 17:18, af Marie Helene Rigård Rohleder

Agria Dyreforsikring har kigget nærmere på de mest almindelige diagnoser knyttet til, hvad hesten bruges til. Her bekræftes det endnu en gang, at halthed fra led og sener er de mest almindelige skader, både hos heste der bruges til spring, dressur, military og westernridning. Koldblodshestene klarer sig derimod noget bedre

Toppen af dansk western samlet til DM

13-09-2017 16:47, af Camilla Tiefensee Schrøder

Sidste weekend blev vinderne fundet DKQHA's danmarksmesterskaber i westernridning, som blev afholdt på Tuse Creek Ranch ved Holbæk.

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Annika Knudsen Lorentsen

Annika Knudsen Lorentsen
25 28 60 63
akl@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Teltstald væltede i Sverige under NM i military! (Video)

23-09-2021 20:23, af Christine Krogh Frausing

I dag er ryttere ankommet til stævnepladsen i Hermanstorp, men desværre fik stævnet en ærgelig start, da en hel teltstald væltede. Sidste hest forlod teltstalden et kort øjeblik inden den styrtede sammen

Karen Rohde slutter af med tredje fejlfrie runde ved UVM

23-09-2021 16:28, af Annika Knudsen Lorentsen

UVM Zangersheide: Så er de første klasser ved årets UVM på Zangersheide begyndt. Alle danske heste gik fint igennem dyrlægetjekket i går og er derfor klar til start i dag. Følg med i nyheden her, hvor vi løbende vil opdatere omkring danskernes resultater

Dressurhingsten Suarez er solgt og kastreret

20-09-2021 13:46, af Thomas Bach Jensen

Den 6-årige Sezuan-søn Suarez fra Helgstrand Dressage er efter en succesfuld UVM-deltagelse med berider Mette Sejbjerg Jensen solgt til dressurrytter Signe Kirk Kristiansen

Little Rock er her ikke mere

21-09-2021 15:47, af Annika Knudsen Lorentsen

Little Rock, som for år tilbage gik World Cup og Nations Cups med Carsten Ganderup, og som de senere år har været aktiv i sporten med ungrytter Kamilla Ladefoged Rasmussen, er blevet aflivet i en alder af 20 år

Dansk avler 7'er på WBFSH's rangliste for dressuravlere

21-09-2021 09:56, af Annika Knudsen Lorentsen

Den bedste danskavlede hest på den nyligt opgjorte rangliste fra World Breeding Federation of Sport Horses over dressuravlere er Dansk Varmblodshoppen Heiline's Danciera, som er avlet af danske Stald Heiline. Avlerne er placeret på en fornem 7. plads for deres præstation som avlere af hoppen, der blandt andet har gået OL med Carina Cassøe Krüth i år

Anne-Marie Hosbond ansat ved Stutteri EVO

23-09-2021 11:23, af Christine Krogh Frausing

Anne-Marie Hosbond er blevet ansat hos Stutteri EVO, hvor hun starter pr. 1/10. Det betyder også at HosDam ophører, men at Kenneth Damgaard kører en forretning videre på gården

Katrine With har solgt Hjorths Rapsody In Blue

25-09-2021 15:03, af Annika Knudsen Lorentsen

Den danske U25-rytter Kathrine With Petersen har annonceret, at hun har solgt sin EM-hest Hjorths Rapsody In Blue, som fremover kommer til at gå med ungrytter Laura Jarlkvist Rasmussen. Kathrine fortæller, at hun er glad for salget og at hun mener, at timingen er god

Politi aflivede to heste efter trafikuheld

23-09-2021 13:17, af Christine Krogh Frausing

To heste blev onsdag aften aflivet af politet, da de efter påkørsel ikke stod til at redde. Efter at have fået ejerens samtykke, skød politiet de to heste med tjenestepistol, så de ikke led unødvendigt

Cordino, Farino, Evolution, Ca-Di DD og Abba fejlfrie

24-09-2021 08:18, af Thomas Bach Jensen

Det er i dag anden kvalifikationsdag ved UVM for unge springheste på Zangersheide, og det danske hold har allerede indkasseret de første fejlfrie ridt 

Tytten takker af på Vilhelmsborg

22-09-2021 19:07, af Trine Askjær-Jørgensen

Efter fire år på Vilhelmsborg er det slut med Tyttens Madborg, hvor mange af os har nydt godt af bøfsandwich, pomfritter og andet godt til ganen. Men det er ikke helt slut med at se Tytten til ridestævner