- Vi kæmper for westernridning i Danmark

13-03-2018 14:03

Marie Helene Rigård Rohleder

De havde kompetencer, mulighederne og lysten. Familien Møller driver i dag et stort westerncenter nær Roskilde med opstaldning, undervisning, clinics og avl af american quarter horses

Copyright Ridehesten.com
Natasha Møller og Assets Grand Slam til EM 2016, hvor de vandt bronze i open senior trail. Foto: privat
Nyheden fortsætter efter annoncen

For enden af en lang grusvej med buskads til din venstre side og store græsfolde til din højre side ligger Kumlegaard.

Kumlegaard er et westerncenter med dertilhørende opstaldning, privat undervisning, avl og stævner. Og i spidsen af det store foretagende står familien Møller. Mor Annette, far Poul og datteren Natasha Møller.

Rundt om den firlængede gård, som udgør kernen, ligger store aflange staldbygninger, kæmpe foldområder og en massiv 40x80 meter ridehal med lange rækker af tilskuerpladser.

Familien Møller købte Kumlegaard i 2014 og siden har de købt nabogården, hvor deres avl af american quarter horses holder til. For trekløveren er på en klar mission.

“Det er vores drøm at få westernridning lige så stor i Danmark som spring og dressur. Vi har altid haft en drøm om at få lov til at skabe, og få folk til at få øjnene op for western verdenen. Så vi kæmper en kamp for western i Danmark,” siger Natasha Møller på 25 år. Hun er cheftræner og ansvarlig for hestene på Kumlegaard. 

Copyright Ridehesten.com
Familien Møller driver westerncenteret Kumlegaard tæt på Roskilde.

Familiens fælles drøm
Før at den 6 årige Natasha havde svunget sig i sadlen for første gang, vidste familien Møller ingenting om heste. Det var Natasha, som fik gjort sine forældre ligeså vild med heste, som hun selv var.

En gnist var sprunget til de flammer, som senere hen skulle udvikle sig til en sand steppebrand ind i det vilde vesten.

Ligeså hurtigt Natasha blev bidt af hesteverdenen, ligeså hurtigt blev hun bidt af westernridning. Og så gik det stærkt. Den ene american quarter horse tog den anden, og Natasha blev blandt andet  europamester i junior trail i 2014 på sin hoppe IOnlyWannaBeWithYou.

I disciplinen trail skal hest og rytter forcere en forhindringsbane, som skal forestille nogle af de vanskeligheder, man kan komme ud for i naturen. Banen består blandt andet af en låge og bomme på jorden.

Forældrene Poul og Annette Møller var for længst blevet bidt af western, og i takt med at Natasha dyrkede sporten på et mere professionelt plan, så begyndte den lille familie at tænke stort.

“Projektet Kumlegaard har taget 5 år fra jeg startede med at undersøge, hvilke kommuner som ville have så stort et ridecenter ,til vi købte Kumlegaard, byggede til, og nu står vi her i dag og lever vores fælles drøm ud,” siger Poul Haukrog Møller, medejer og ansvarlig for forretningsudvikling, administration og økonomi.

Copyright Ridehesten.com

Vi havde kompetencerne og lysten
Det havde altid været Natashas drøm at arbejde med heste på sin egen gård. Og i takt med at hendes forældre også blev interesseret i sporten, så voksede drømmen om at drive eget westerncenter.

“Kumlegaard er et familieforetagende. Vi vidste allerede fra starten af, at hvis det skulle blive til noget, så skulle hele familien med,” siger Poul Haukrog Møller.

Op igennem Natashas teenageår testede hendes forældre om det med western og heste nu holdt stand. Natasha skulle selv op klokken alt for tidligt om morgenen, muge stalden, træne hestene og gør klar til weekendens stævner. Og hun bestod testen med bravour.

Nyheden fortsætter efter annoncen

Poul gør det klart, at der skal tre overordnede ting til før, at man kan drive et sted som Kumlegaard:

  1. Hvis man vil gøre noget på et højt internationalt niveau, så skal du have en rytter, der kan ride niveauet.
  2. Du skal have tjent nogle penge, for det kræver meget kapital.
  3. Du skal have kompetencer omkring økonomistyring, budget, kontakt med myndigheder, håndværkere, kundehåndtering og personale.

“Vi havde faktisk kompetencerne og mulighederne. Og så havde vi fanme også lysten!” siger Poul Haukrog Møller.

Både heldig og dygtig
Poul, Annette og Natasha arbejder 7 dage om ugen hele året rundt. De forsøger at holde en fridag på skift, og ellers tager de på en uges ferie i vinterhalvåret.

På Kumlegaard står omkring 70 heste, hvor 25 af dem er familiens. Selvom Natasha er bidt af det vilde vesten, så har personer fra alle dele af hesteverdenen deres hest opstaldet på Kumlegaard. For familien er det vigtigt, at der er plads til alle.

Der er tre fuldtidsansatte og Natasha assistenttræner, Ann Linn Pedersen, på Kumlegaard. En af udfordringere for familien har været at finde godt og stabilt personale. Det har taget lang tid, og når man så endelig finder den gode medarbejder, så er det om at holde fast.

Derudover har det også været noget af et byggeprojekt at få Kumlegaard til at stå så skinnende, som det gør i dag. Men det hårde arbejde betalte sig, og de er endelig færdig med byggeprojektet. Allerede nu er der venteliste på opstaldning.

“Der er ingen her, som er født med en guldske i munden, men vi har arbejdet hårdt. Det er måske lidt udansk at sige, men vi har både været heldige og dygtige, og derfor har vi haft nogle penge på kistebunden at gøre godt med i forhold til Kumlegaard,” siger Poul Haukrog Møller, som tidligere har arbejdet i medicinalsektoren.

Med mor og far som kollega
Hele familien bor også på Kumlegaard. Annette og Poul bor i det store nybyggede stuehus, og Natasha bor i en af længerne. Det er vigtigt for alle parter, at man kan lukke døren og bare være sig selv en gang imellem.

Arbejdsfordelingen er klar: Natasha er ansvarlig for hestene. Poul er bogholder og styrer økonomien, og Annette har ansvar for personalet og kontakt til kunder.  

“Det har helt sikkert givet mig et tættere forhold til mine forældre, at vi driver Kumlegaard sammen. Størstedelen af tiden fungerer vores samarbejde rigtig godt, fordi vi har en klar arbejdsfordeling, og vi render ikke op og ned af hinanden hele tiden. Vi samarbejder bare,” siger Natasha Møller.

Om Kumlegaard:

Familien Møller købte Kumlegaard i 2014, og en nabogård blev tilkøbt ved årsskiftet 2014/2015. De to gårde er nu i fællesskab ved at blive udviklet i henhold til familiens vision; at skabe et avls, trænings og ridecenter med fokus på American Quarter Heste og westernridning i høj international klasse.

Artiklen har tidligere været bragt på everhorse.dk 

Læs også

Cowboy, kvæg og det vilde western i Ridehesten (video)

05-05-2021 15:15, af Marie Helene Rigård Rohleder

Har du en ko, der er sluppet ud af indhegningen, eller har landmanden brug for at få fanget 50 skotske højlandskvæg? Så ring til Natural Western Riders, og oplev cowboys og heste i aktion

Årets mestre i westernridning

28-12-2020 15:00, af Marie Helene Rigård Rohleder

År 2020 er ved at rinde ud, og derfor præsenterer Ridehesten.com årets mestre i forskellige ridesportsdiscipliner. Indenfor westernridning har valgt at fokusere på Danish Quarter Horse Associations danmarksmesterskab

Fri for Fordomme: Se afsnittet fra westernsporten nu

10-07-2019 12:00, af Marie Helene Rigård Rohleder

I det andet afsnit af Ridehestens nye YouTube-serie besøger vi westernsporten. Fri for Fordomme italesætter fordommene i den danske hesteverden gennem dialog i et forsøg på at blive klogere. I dag handler det om western! 

Fynsmesterskab i westernridning

16-05-2010 07:41, af Maja Golles
Lørdag den 3. juli afholdes der Fyns mesterskab i westernridning. Det er klubben Bullseye Western Riders der for 4. år i træk afholder Fyns mesterskabet

Hvad er westernridning?

19-03-2018 13:50, af Marie Helene Rigård Rohleder

Westernridning er meget mere end cowboyhatte, glimtende sadler og flokke af kvæg. Vi giver dig her et indblik i westernridning

Hvorfor bliver hesten halt?

03-03-2021 17:18, af Marie Helene Rigård Rohleder

Agria Dyreforsikring har kigget nærmere på de mest almindelige diagnoser knyttet til, hvad hesten bruges til. Her bekræftes det endnu en gang, at halthed fra led og sener er de mest almindelige skader, både hos heste der bruges til spring, dressur, military og westernridning. Koldblodshestene klarer sig derimod noget bedre

Årets mestre i westernridning

29-12-2018 19:12, af Camilla Tiefensee Schrøder

Vi ser i disse dage tilbage på vinderne af årets danmarksmesterskaber i de forskellige ridediscipliner. I dag er vi kommet til westernridning

DM i voltigering bliver afgjort i dag

22-09-2019 12:09, af Camilla Tiefensee Schrøder

Danmarksmesterskaberne i voltigering er i fuld gang på Kumlegaard ved Roskilde, hvor de første programmer blev fremvist i går. VM-deltageren Sheena Bendixen har lagt sig i spisen af den individuelle konkurrence for senior/damer

Ridesportens VM 2010 skydes nu i gang

24-09-2010 17:13, af Thomas Bach Jensen
Hvem, der er verdens bedste ryttere og heste, bliver afgjort, når VM i ridesport – Alltech FEI World Equestrian Games (WEG) – afvikles i Kentucky, USA, den 25. september til 10. oktober 2010. Danske ryttere og heste er klar i USA til at ride for danske medaljer i dressur, military, voltigering (akrobatik på hesteryg), handicapridning og reining (westernridning)

Undervisning i western på texansk

19-02-2008 11:10, af Maja Golles
Ridehallen i Ølgod har i sidste uge været præget af både amerikansk sprog og amerikansk ridning. Der har nemlig været undervisning i westernridning på ægte texansk ved instruktør Steven Biller.

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Annika Knudsen Lorentsen

Annika Knudsen Lorentsen
25 28 60 63
akl@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Disse dressurryttere skal ride NM og EM i 2021

14-06-2021 10:28, af Kristine Ulsø Olsen

Landstræner Dennis Fisker har nu udtaget de pony-, junior- og ungryttere, der skal til Nordisk Mesterskab i Ypäjä, Finland, i uge 26 samt de junior- og ungryttere, der skal til EM i Oliva Nova, Spanien, i uge 27

Landstræner Bo K. Møller: De er mulige OL-deltagere

13-06-2021 16:14, af Annika Knudsen Lorentsen

Den 22. juni udtages den rytter, som forventes at repræsentere Danmark ved dette års OL i Tokyo, og valget bliver mellem Emil Hallundbæk, Andreas Schou og Zascha Nygaard Andreasen - det fortæller landstræner, Bo K. Møller

Onkel og nevø starter DM på pony sammen

19-06-2021 12:00, af Marie Helene Rigård Rohleder
Pony|

Ponyrytter Emil Pedersen starter DM i dressur for hold sammen med sin nevø Alex Pedersen. Begge ryttere er i familie med den tidligere danmarksmester på pony Ditte Pedersen, som døde efter en tragisk ulykke i 2002

Bohemian og Dufour tilbage i topform: Den bedste grand prix vi har redet!

19-06-2021 18:40, af Marie Helene Rigård Rohleder

JA! Så kender vi dem igen. Cathrine Dufour og stjernehesten Bohemian har netop redet grand prix til 80.348% til stævnet i Herzlake, Tyskland. Cathrine fortæller, at det er den bedste grand prix nogensinde 

Politiet rejser sag mod Molslaboratoriet

17-06-2021 09:14, af Kristine Ulsø Olsen

Østjyllands Politi er færdig med at efterforske sagen mod Molslaboratoriet, og de har besluttet at rejse sag mod Naturhistorisk Museum for overtrædelse af dyrevelfærdsloven

STOP med at fodre vores heste

18-06-2021 17:30, af Marie Helene Rigård Rohleder

Wienerbrød er ikke hestefoder! Fire heste fra Lisevang Rideskole er blevet voldsomt forfangen efter, at forbipasserende har fodret dem med wienerbrød. Ejererne Cecilie og Camilla Skov Mathiesen er dybt rystet

Kusk død efter tragisk hestevognsulykke i Roskilde

14-06-2021 08:28, af Marie Helene Rigård Rohleder

Flere personer kom til skade efter en alvorlig hestevognsulykke fandt sted nær Roskilde i går. En kvindelig 63-årig kusk mistede livet efter, at hun blev kørt over af en hestevogn og trukket gennem skoven

– Det har været en mega fed rejse

16-06-2021 10:11, af Kristine Ulsø Olsen

I søndags gik en drøm i opfyldelse for Nadja Aaboe Sloth, da hun og 8-årige Favour Gersdorf red op ad midterlinjen i Grand Prix ved landsstævnet i Vallensbæk. Nadia har ejet DV-vallakken siden han var to år gammel og selv redet ham op til Grand Prix

Berider Nis Valdemar fylder 90 år i morgen

15-06-2021 06:18, af Thomas Bach Jensen

Berider Nis Valdemar fylder 90 år i morgen den 16. juni, og han har besluttet sig for at forlade plejehjemmet i nogle time for at markere dagen sammen med venner på en god restaurant

Lille Millione på det amerikanske OL-bruttohold

14-06-2021 18:48, af Thomas Bach Jensen

DV-hesten Millione, der er en del af det amerikanske OL-bruttohold, er en lille 18-års DV-hest med en sjov historie