Da barnedrømmen blev til virkelighed

03-03-2018 15:25, af Marie Helene Rigård Rohleder

Natasha Møller driver westerncenteret Kumlegaard sammen med sine forældre. Hun er europamester i flere westerndiscipliner, og alt i hendes liv kredser om heste, for hvad skulle hun ellers lave?

Copyright Ridehesten.com
Natasha Møller med sin første pony Humle

“Det er ikke et seriøst job. Vælg en ordentlig uddannelse.” Sådan lød den hårde dom, da den unge folkeskoleelev Natasha Møller fra Amager fortalte sin klasselærer, at når hun blev stor, ville hun arbejde med heste og have sin egen træningsstald.

Det ‘useriøse’ job lever den 25 årige Natasha af i dag, og nogle gange kunne hun da godt tænke sig at ringe den gamle klasselærer op og sige: “Hvad sagde jeg!”

Natasha er cheftræner og ansvarlig for alt, hvad der har med heste at gøre på westerncenteret Kumlegaard, som ligger tæt ved Roskilde. Sammen med hendes forældre driver hun et træningscenter, opstaldningssted, er international konkurrencerytter og så avler de også american quarter horses på nabogården.

“Jeg lever min drøm. Det er utroligt hårdt arbejde, men jeg ville ikke bytte det for noget. Jeg elsker heste og udendørs arbejde, og jeg kan slet ikke se mig selv lave andet,” siger Natasha Møller.

Fra dyr hobby til livsdrøm
Hun havde plaget og plaget sine forældre i umindelige tider, og endelig fik den 6 årige Natasha lov til at starte til ridning på den lokale rideskole. Og så var der ingen vej tilbage.

Det startede som en rigtig dyr hobby, og i dag driver familien Møller et kæmpe familieforetagende med 70 heste i de nybyggede stalde, hvor 25 af dem er deres egne.

“Jeg tror dårligt, at jeg var begyndt at ride, før at jeg vidste, at det var der her, som jeg ville gøre resten af mit liv. Det er min skyld af mine forældre er blevet vilde med heste, for min mor var faktisk bange for dem i starten. Men nu er hestene en del af familien,” siger Natasha Møller.

Vild med western
Der gik ikke lang tid før, at Natasha fik sin første hest: Humle. En fuldstændig ustyrlig fjordhest, som løb løbsk, gav Natasha hjernerystelse, forstuvet ankler, og så havde den for vane af tørre hende af i boksdøren.

Efter et halvt år var Natasha parat til at give op. Hun kunne ikke hamle op med Humle, og det så sort ud for den lille hestepige og hendes drøm om at leve af ridningen. Men som alle lykkelige eventyr kommer der en hjælper, når hovedpersonen er i nød. I denne historie blev redningen westernridning.

En westernklub besøgte Natasha rideskole og gav lidt undervisning et par søndage eftermiddage, hvor hun deltog med Humle. De startede med at træne fra jorden af med helt basale øvelser som stop, flytte til siden og bakke. Natasha galopperede ikke i et halvt år, for det handlede om at få ro på Humle.

“Westernridningen reddede Humle, og så var der bare ingen vej tilbage for mig. Western fangede mig fuldstændig, da jeg kunne se, hvordan at Humle gik fra at være helt ustyrlig til den sødeste fjordhest, som jeg efterfølgende har startet alverdens westernstævner med,” siger Natasha Møller.  

Jeg går efter min mavefornemmelse
Derefter gik det stærkt. Natasha fik halvpart på naboens quarter horse, og så gjorde hun ellers sin entre i den danske stævneverden indenfor western.

Da Natasha blev 14 år kørte hun med sine forældre til Holland. Sigtekornet var rettet mod en velredet 5-6 års quarter horse, som kunne lære Natasha en masse. Men det er sjældent, at tingene går, som forventede for Natasha. For hun navigerer efter sin mavefornemmelse.

“Vi endte med at køre hjem med en 3 års hingst, der kun lige var tilredet. For det var ham jeg faldt for. Fra jeg så ham inde i boksen, vidste jeg bare, at det skulle være den. Det samme skete med Humle. Jeg handler meget efter min mavefornemmelse,” siger Natasha Møller.

Weekenderne blev derefter fyldt med stævner i ind- og udland, og Natasha valgte efter 10. klasse at uddanne sig til dyrepasser med heste i speciale

Under uddannelsen tog Natasha sin praktik på westerncenteret Tuse Creek Ranch nær Holbæk, og i Italien hos westerntræneren Matteo Sal.

Copyright Ridehesten.com
Natasha og IOnlyWannaBeWithYou til EM 2016, hvor de vinder sølv open senior western pleasure og sølv open senior western riding. Foto privat

Flere gange europamester
Natasha rider westernstævner på internationalt plan. Som ungdomsrytter på det danske ungdomslandshold blev hun 2009 europamester i disciplinen reining.

Reining kan til en vis grad sammenlignes med den engelske dressur. Ekvipagen skal blandt andet lave galopchangementer, og vise temposkift. Derudover vises der ‘Run downs’, hvor hesten accelerere til høj hastighed ned gennem banen, efterfulgt af et ‘Sliding stop’, hvor hesten sætter sig på bagbenene og ‘slider’ til stilstand. Et yderligere element er ‘Spins’, som er fire hurtige bagpartsvendninger uden ophold.

Et andet bemærkelsesværdigt resultat, fra Natashas lange liste af top tre placeringer i diverse westernklasser fra ind- og udland, er fra europamesterskaberne for american quarter horses i 2014.
Stævnet blev afholdt i Tyskland og Natasha deltog med sin nye hoppe IOnlyWannaBeWithYou, i daglig tale Demi.

Efter to kvalifikationsrunder i junior trail som var gået fint nok, gav Natasha og Demi den hele armen i finalen og vandt guldet suverænt.

I disciplinen trail skal hest og rytter forcere en forhindringsbane, som skal forestille nogle af de vanskeligheder, man kan komme ud for i naturen. Banen består blandt andet af en låge og bomme på jorden.

“Jeg vandt ret stort i finalen, og det var en helt vild følelse. Et halvt år tidligere var jeg kommet hjem fra Italien hvor jeg havde fået træning og hjælp hele tiden, men nu var det første gang, at jeg skulle stå på egne ben. Så det var ret vildt at kunne sige, at det her gjorde jeg helt selv,” siger Natasha Møller.

En pigedrøm der gik i opfyldelse. Historien om Natasha Møller er langt fra slut endnu. Hun arbejder alle syv dage om ugen på Kumlegaard, for som hun selv udtrykker det: “Jeg ville bare falde i søvn på et kontorjob fra 8-16. Hestene er mit liv."

Familien Møller købte Kumlegaard i 2014, og en nabogård blev tilkøbt ved årsskiftet 2014/2015.

De to gårde er nu i fællesskab ved at blive udviklet i henhold til familiens vision;
at skabe et avls, trænings og ridecenter med fokus på American Quarter Heste og western ridning i høj international klasse.

Artiklen har tidligere været udgivet på everhorse.dk 

 

Læs også

Fri for Fordomme: Se afsnittet fra westernsporten nu

10-07-2019 12:00, af Marie Helene Rigård Rohleder

I det andet afsnit af Ridehestens nye YouTube-serie besøger vi westernsporten. Fri for Fordomme italesætter fordommene i den danske hesteverden gennem dialog i et forsøg på at blive klogere. I dag handler det om western! 

Hvad er westernridning?

19-03-2018 13:50, af Marie Helene Rigård Rohleder

Westernridning er meget mere end cowboyhatte, glimtende sadler og flokke af kvæg. Vi giver dig her et indblik i westernridning

- Vi kæmper for westernridning i Danmark

13-03-2018 14:03, af Marie Helene Rigård Rohleder

De havde kompetencer, mulighederne og lysten. Familien Møller driver i dag et stort westerncenter nær Roskilde med opstaldning, undervisning, clinics og avl af american quarter horses

Westernstævne i fuld galop

25-05-2008 08:01, af Maja Golles
Lørdag den 28. juni afholder westernforeningen Bullseye Western Riders fynsmesterskab i western-ridning.

Anky træner western i Florida

31-01-2009 11:13, af Thomas Bach Jensen
Flere dressurryttere fra den europæiske verdenselite som bl.a. Anne van Olst, Hans Peter Minderhoud og Anky van Grunsven befinder sig nu i Florida for at deltage i det internationale dressurstævne i Wellington. Anky har brugt ugens første dage til at ride western i ægte amerikansk stil

Anky rider western

09-10-2008 08:15, af Thomas Bach Jensen
Anky van Grunsven har i længere tid øvet sig i western ridning og har udtalt, at hun synes, det ville være sejt at starte både reining og dressur til WEG 2010 i Kentucky. Se web-tv af Anky i westernsadel

Danmarksmestrene i reining er fundet

31-10-2017 16:42, af Camilla Tiefensee Schrøder

I weekenden blev westernrytternes DM i reining afholdt i Gråsten, og der blev fundet danmarksmestre i syv forskellige kategorier

Dansk verdensmester i Youth Trail

03-07-2016 10:00, af Niels Clemmensen

Det danske Youth landshold er i konkurrence ved Youth World Cup, som netop nu afholdes i Australien -  danske Emilie Bendix Christensen fra Randers vandt i går verdensmesterskabet i Youth trail

Anky gav western show

27-01-2009 12:43, af Thomas Bach Jensen
Den hollandske dressurrytter med de uendeligt mange mesterskabstitler, Anky van Grunsven, gav under weekendens stævne i Amsterdam en smagsprøve på, hvad hun har lært inden for en helt anden ridedisciplin

Små ændringer i WEG Kentucky 2009 programmet

31-01-2009 16:16, af Charlotte Linder
Det ændrede program for World Equestrian Games vedrører kun western-disciplinen 'Reining' samt voltigering.

Webredaktør

Har du en nyhed eller en god historie?

Marie Helene Rigård Rohleder

Webredaktør og nyhedsvagt

Marie Helene Rigård Rohleder

mhr@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Berider Finn Greve er gået bort

07-08-2020 07:00, af Marie Helene Rigård Rohleder

En af Danmarks mest anerkendte dressurtrænere Finn Greve er gået bort 

Fra styrt til sejr i DM i distance

09-08-2020 08:35, af Annika Knudsen Lorentsen

Vi har netop snakket med Anne Wejlemand Nielsen, som i går aftes red sejren hjem ved DM i distance hos Sportsrideklubben, med et ridt der tog lige over 10 timer. Det var en dramatisk dag for Anne, som heldigvis endte med stor lettelse og glæde

Møgelvang Ferrari til Nordentoft Equestrian

12-08-2020 11:02, af Annika Knudsen Lorentsen

Nordtoft Equestrian har investeret i den talentulde 7-årige vallak, som de håber at kunne uddanne til den internationale dressurscene, en uddannelse der sker i samarbejde med Severo Jurado Lopez

Juniorrytterne klar til EM i Ungarn

10-08-2020 09:40, af Annika Knudsen Lorentsen

I dag starter EM for juniorrytterne i Ungarn med holdkonkurrencen. De danske ryttere er klar til at forsvare det danske flag, fortæller Frederikke Gram Jacobsen, som er en af rytterne på det danske juniorhold

DRF: Opdaterede anbefalinger vedr. stævneafvikling

12-08-2020 08:58, af Annika Knudsen Lorentsen

Mange havde set frem til at forsamlingsforbuddet blev hævet fra 100 til 200, men det er desværre ikke tilfældet, og samtidig er der sket en række ændringer i forhold til måden forbuddet skal tolkes på

Søren Pedersen har brækket benet

08-08-2020 19:22, af Britt Carlsen

I denne weekend er Imke og Søren Nørgaard Pedersen vært for et stort stævne på deres smukke rideanlæg nær Wildeshausen i Tyskland. Søren kom i dag ud for et uheld på opvarmningen, og nu er han på krykker

Camilla Fliedner Ernst suveræn ved Falsterbo!

12-08-2020 13:31, af Annika Knudsen Lorentsen

En glad og tilfreds Camilla Fliedner Ernst har i dag vundet 5-års finalen ved det prestigefyldte stævne, Falsterbo Horse Show, og ikke nok med det, så sikrede hun sig også andenpladsen i 6-års finalen. Linnea Erricson-Carey har ligeledes redet flere placeringer hjem, blandt andet en andenplads i 4-års finalen

Holdsølv til juniorytterne i Ungarn

11-08-2020 14:15, af Britt Carlsen

De danske juniorryttere red holdsølvet hjem ved EM i Ungarn i dag, hvor deres nærmeste konkurrenter Tyskland tog en sikker guldmedalje, mens Danmark og Holland kæmpede om sølvmedaljen

EM i Ungarn: Tre danskere klar til Kür

13-08-2020 14:14, af Annika Knudsen Lorentsen

I dag red de dygtige danske juniorryttere deres individuelle program, og selvom det ikke blev til danske medaljer, lykkedes det Danmark at kvalificere det maksimale antal ryttere til morgendagens Kür. En præstation, som landstræner Dennis Fisker er meget stolt af

Anders Hoeck sikkert i front i juniormesterskabet

07-08-2020 20:54, af Annika Knudsen Lorentsen

Ved mesterskabsstævnet hos Ringsted Sports Rideklub har også juniorrytterne været i aktion i deres første klasse ved Agria DRF Mesterskabet 2020, og her har Anders Uve Sjøbeck Hoeck lagt sig sikkert i front