Da barnedrømmen blev til virkelighed

03-03-2018 15:25

Marie Helene Rigård Rohleder

Natasha Møller driver westerncenteret Kumlegaard sammen med sine forældre. Hun er europamester i flere westerndiscipliner, og alt i hendes liv kredser om heste, for hvad skulle hun ellers lave?

Copyright Ridehesten.com
Natasha Møller med sin første pony Humle
Nyheden fortsætter efter annoncen

“Det er ikke et seriøst job. Vælg en ordentlig uddannelse.” Sådan lød den hårde dom, da den unge folkeskoleelev Natasha Møller fra Amager fortalte sin klasselærer, at når hun blev stor, ville hun arbejde med heste og have sin egen træningsstald.

Det ‘useriøse’ job lever den 25 årige Natasha af i dag, og nogle gange kunne hun da godt tænke sig at ringe den gamle klasselærer op og sige: “Hvad sagde jeg!”

Natasha er cheftræner og ansvarlig for alt, hvad der har med heste at gøre på westerncenteret Kumlegaard, som ligger tæt ved Roskilde. Sammen med hendes forældre driver hun et træningscenter, opstaldningssted, er international konkurrencerytter og så avler de også american quarter horses på nabogården.

“Jeg lever min drøm. Det er utroligt hårdt arbejde, men jeg ville ikke bytte det for noget. Jeg elsker heste og udendørs arbejde, og jeg kan slet ikke se mig selv lave andet,” siger Natasha Møller.

Fra dyr hobby til livsdrøm
Hun havde plaget og plaget sine forældre i umindelige tider, og endelig fik den 6 årige Natasha lov til at starte til ridning på den lokale rideskole. Og så var der ingen vej tilbage.

Det startede som en rigtig dyr hobby, og i dag driver familien Møller et kæmpe familieforetagende med 70 heste i de nybyggede stalde, hvor 25 af dem er deres egne.

“Jeg tror dårligt, at jeg var begyndt at ride, før at jeg vidste, at det var der her, som jeg ville gøre resten af mit liv. Det er min skyld af mine forældre er blevet vilde med heste, for min mor var faktisk bange for dem i starten. Men nu er hestene en del af familien,” siger Natasha Møller.

Vild med western
Der gik ikke lang tid før, at Natasha fik sin første hest: Humle. En fuldstændig ustyrlig fjordhest, som løb løbsk, gav Natasha hjernerystelse, forstuvet ankler, og så havde den for vane af tørre hende af i boksdøren.

Efter et halvt år var Natasha parat til at give op. Hun kunne ikke hamle op med Humle, og det så sort ud for den lille hestepige og hendes drøm om at leve af ridningen. Men som alle lykkelige eventyr kommer der en hjælper, når hovedpersonen er i nød. I denne historie blev redningen westernridning.

En westernklub besøgte Natasha rideskole og gav lidt undervisning et par søndage eftermiddage, hvor hun deltog med Humle. De startede med at træne fra jorden af med helt basale øvelser som stop, flytte til siden og bakke. Natasha galopperede ikke i et halvt år, for det handlede om at få ro på Humle.

“Westernridningen reddede Humle, og så var der bare ingen vej tilbage for mig. Western fangede mig fuldstændig, da jeg kunne se, hvordan at Humle gik fra at være helt ustyrlig til den sødeste fjordhest, som jeg efterfølgende har startet alverdens westernstævner med,” siger Natasha Møller.  

Jeg går efter min mavefornemmelse
Derefter gik det stærkt. Natasha fik halvpart på naboens quarter horse, og så gjorde hun ellers sin entre i den danske stævneverden indenfor western.

Da Natasha blev 14 år kørte hun med sine forældre til Holland. Sigtekornet var rettet mod en velredet 5-6 års quarter horse, som kunne lære Natasha en masse. Men det er sjældent, at tingene går, som forventede for Natasha. For hun navigerer efter sin mavefornemmelse.

“Vi endte med at køre hjem med en 3 års hingst, der kun lige var tilredet. For det var ham jeg faldt for. Fra jeg så ham inde i boksen, vidste jeg bare, at det skulle være den. Det samme skete med Humle. Jeg handler meget efter min mavefornemmelse,” siger Natasha Møller.

Nyheden fortsætter efter annoncen

Weekenderne blev derefter fyldt med stævner i ind- og udland, og Natasha valgte efter 10. klasse at uddanne sig til dyrepasser med heste i speciale

Under uddannelsen tog Natasha sin praktik på westerncenteret Tuse Creek Ranch nær Holbæk, og i Italien hos westerntræneren Matteo Sal.

Copyright Ridehesten.com
Natasha og IOnlyWannaBeWithYou til EM 2016, hvor de vinder sølv open senior western pleasure og sølv open senior western riding. Foto privat

Flere gange europamester
Natasha rider westernstævner på internationalt plan. Som ungdomsrytter på det danske ungdomslandshold blev hun 2009 europamester i disciplinen reining.

Reining kan til en vis grad sammenlignes med den engelske dressur. Ekvipagen skal blandt andet lave galopchangementer, og vise temposkift. Derudover vises der ‘Run downs’, hvor hesten accelerere til høj hastighed ned gennem banen, efterfulgt af et ‘Sliding stop’, hvor hesten sætter sig på bagbenene og ‘slider’ til stilstand. Et yderligere element er ‘Spins’, som er fire hurtige bagpartsvendninger uden ophold.

Et andet bemærkelsesværdigt resultat, fra Natashas lange liste af top tre placeringer i diverse westernklasser fra ind- og udland, er fra europamesterskaberne for american quarter horses i 2014.
Stævnet blev afholdt i Tyskland og Natasha deltog med sin nye hoppe IOnlyWannaBeWithYou, i daglig tale Demi.

Efter to kvalifikationsrunder i junior trail som var gået fint nok, gav Natasha og Demi den hele armen i finalen og vandt guldet suverænt.

I disciplinen trail skal hest og rytter forcere en forhindringsbane, som skal forestille nogle af de vanskeligheder, man kan komme ud for i naturen. Banen består blandt andet af en låge og bomme på jorden.

“Jeg vandt ret stort i finalen, og det var en helt vild følelse. Et halvt år tidligere var jeg kommet hjem fra Italien hvor jeg havde fået træning og hjælp hele tiden, men nu var det første gang, at jeg skulle stå på egne ben. Så det var ret vildt at kunne sige, at det her gjorde jeg helt selv,” siger Natasha Møller.

En pigedrøm der gik i opfyldelse. Historien om Natasha Møller er langt fra slut endnu. Hun arbejder alle syv dage om ugen på Kumlegaard, for som hun selv udtrykker det: “Jeg ville bare falde i søvn på et kontorjob fra 8-16. Hestene er mit liv."

Familien Møller købte Kumlegaard i 2014, og en nabogård blev tilkøbt ved årsskiftet 2014/2015.

De to gårde er nu i fællesskab ved at blive udviklet i henhold til familiens vision;
at skabe et avls, trænings og ridecenter med fokus på American Quarter Heste og western ridning i høj international klasse.

Artiklen har tidligere været udgivet på everhorse.dk 

 

Læs også

Fri for Fordomme: Se afsnittet fra westernsporten nu

10-07-2019 12:00, af Marie Helene Rigård Rohleder

I det andet afsnit af Ridehestens nye YouTube-serie besøger vi westernsporten. Fri for Fordomme italesætter fordommene i den danske hesteverden gennem dialog i et forsøg på at blive klogere. I dag handler det om western! 

Hvad er westernridning?

19-03-2018 13:50, af Marie Helene Rigård Rohleder

Westernridning er meget mere end cowboyhatte, glimtende sadler og flokke af kvæg. Vi giver dig her et indblik i westernridning

- Vi kæmper for westernridning i Danmark

13-03-2018 14:03, af Marie Helene Rigård Rohleder

De havde kompetencer, mulighederne og lysten. Familien Møller driver i dag et stort westerncenter nær Roskilde med opstaldning, undervisning, clinics og avl af american quarter horses

Anky rider western

09-10-2008 08:15, af Thomas Bach Jensen
Anky van Grunsven har i længere tid øvet sig i western ridning og har udtalt, at hun synes, det ville være sejt at starte både reining og dressur til WEG 2010 i Kentucky. Se web-tv af Anky i westernsadel

USA årets værtsland i Globen

28-02-2008 09:11, af Maja Golles
Western, spare ribs, 'Californian sunshine' og alt andet amerikansk vil i år være på plakaten, når Globen til november slår dørene op til årets Stockholm International Horse Show.

Westerncenteret Kumlegaard - en familievirksomhed

16-12-2017 20:07, af Marie Helene Rigård Rohleder

Lidt syd for Roskilde ligger Kumlegaard. Her driver familien Møller et stort westerncenter med clinics, træning, opstaldning og avl af American Quarter Heste 

Western i weekenden

06-11-2009 07:51, af Marie Louise Gammelgaard
Danmarks største westernstævne Nordic Superslide i Fredericia Rideklub med bl.a. DRF-mesterskab i reining

Toppen af dansk western samlet til DM

13-09-2017 16:47, af Camilla Tiefensee Schrøder

Sidste weekend blev vinderne fundet DKQHA's danmarksmesterskaber i westernridning, som blev afholdt på Tuse Creek Ranch ved Holbæk.

Hvad er reining?

25-09-2010 00:35, af Britt Carlsen
WEG Kentucky | Western disciplinen reining kom første gang på WEG's program i Spanien i 2002. I år er Danmark repræsenteret med tre ryttere, men hvad går konkurrencerne egentlig ud på?

Et samarbejde forlænges

30-03-2016 10:02, af Tonya Bille Nielsen

Den internationale modedesigner Reem Acra har udvidet sit partnerskab med FEI World Cup™ Western Europe league and series Final for endnu tre år frem til 2019

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Christine Krogh Frausing

Christine Krogh Frausing
Skribent
53 20 02 00
ckf@ridehesten.com

Skriv til os

Mest læste

Forbilledligt ridelig dressurhoppe tog sejren i 6-års

15-10-2021 15:28, af Thomas Bach Jensen

Sidste indledende dressurklasse ved finalestævnet for Pavo og Dansk Ride Forbunds championater for ungheste var 6-års hestene, hvor der igen blev vist masser af kvalitet, og den meget velgående hoppe RGS Finest Alegra opnåede et 10-tal for ridelighed

Hattrick til Karen Møller Rohde i dag (video)

15-10-2021 22:20, af Annika Knudsen Lorentsen

Karen Møller Rohde har i dag vundet anden kvalifikation for både 4-, 5- og 6-års, og i den netop overståede 6-års klasse var det i sadlen på den velspringende avlshingst Cassado Ask

Dramatisk afslutning for vinderen i 4-års kvalifikation (video)

14-10-2021 17:50, af Annika Knudsen Lorentsen

Karen Møller Rohde red den velspringende 4-årige Fi Fi Ask til sejr i første kvalifikation af Pavo og Dansk Ride Forbunds championater for ungheste med en flot runde, som dog sluttede lidt dramatisk, da Karen måtte en tur i sandet lige efter målstregen

Keller tilfreds med hjemmeavlede Galliana KH (video)

15-10-2021 13:50, af Annika Knudsen Lorentsen

Det gør det lidt ekstra sjovt at ride ved Pavo og Dansk Ride Forbunds championatsfinaler på Blue Hors, når man er til start på et af sine første hjemmeavlede afkom, fortæller Anée Keller, som i går fik fine ord med på vejen fra dommerne efter et fejlfrit ridt på hoppen Galliana KH, som blev belønnet med et 8-tal

Et 9-tal og en sejr til Bøgegårdens Comann (video)

14-10-2021 19:57, af Annika Knudsen Lorentsen

I Pavo og Dansk Ride Forbunds championat for 5-års springheste har Jacob Thedor Schmidt og Bøgegårdens Comann netop taget sejren i første kvalifikation, efter en flot fejlfri runde

Nye mestre for pony og children kåret

10-10-2021 17:59, af Kristine Bjørg Frank Bojsen

Dygtige unge mennesker har denne weekend redet om guld, sølv og bronze ved Fredericia Sportsrideklub. Udover flot ridning, har stemningen været i top og tilskuerpladserne har været fyldte til fire spændende finaler i dag

U2 TD: Fra følauktion til championatsfinale (video)

16-10-2021 09:04, af Annika Knudsen Lorentsen

Camille Silke Pless købte tilbage i 2017 U2 TD DWB på Dansk Varmblods Elitefølsauktion og i dag kan hun glæde sig over at have præsteret rigtig flot ved finalestævnet i Pavo og Dansk Ride Forbunds championater for ungheste. Camille fortæller, at U2 TD vil gøre alt for hende, ligesom hun vil gøre alt for ham og dette makkerpar kan uden tvivl se frem til mange succesfulde resultater fremover

5-års verdensmesteren i front på Blue Hors (VIDEO)

15-10-2021 11:33, af Thomas Bach Jensen

I den indledende klasse for 5-årige dressurheste ved finalerne for Pavo og Dansk Ride Forbunds championater for ungheste på Blue Hors har hingsten Hesselhøj Down Town lagt sig i spidsen efterfulgt af endnu et Hesselhøj Donkey Boy-afkom

OL bør ændres mener IDRC

16-10-2021 11:28, af Christine Krogh Frausing

Det seneste OL i Tokyo har vakt interesse, og særligt måden at afvikle dressurkonkurrencerne på, mener The International Dressage Riders’ Club bør revurderes

Martin Fuchs Clooney er i bedring (video)

10-10-2021 13:03, af Annika Knudsen Lorentsen

For ca. to måneder siden kom den schweiziske toprytter Martin Fuchs mesterskabshest Clooney til skade, men det går frem ad og meldingerne er positive