Vigtige beslutninger påvirkes af vores forhold til hesten

04-10-2021 19:32

Merete Haahr

Heste og mennesker har et helt unik forhold, men hvordan påvirker det de vigtige beslutninger, vi tager, omkring vores heste, og hvilken betydning har det for vores og hestes velbefindende?

Copyright Ridehesten.com
Vi har et nært forhold til vores heste, og det påvirker de beslutninger, vi tager, omkring dem. Foto: Ridehesten.com/Maria Shacht
Nyheden fortsætter efter annoncen

Menneskers forhold til deres heste er helt unikt, det er der ingen tvivl om, og det specielle forhold påvirker de vigtige beslutninger, vi tager, omkring hesten. Helt fra den første beslutning om at købe hesten til den ultimative sværeste beslutning om aflivning. En gruppe forskere, Harriet Clough, Mandy Roshier, Gary England, John Burford og Sarah Freeman fra England, har set nærmere på, hvilke faktorer der påvirker disse beslutninger, og håbet er, at det vil gøre os alle klogere i fremtiden.

Studiet omfattede dybdegående interviews med ejere, og det gjorde, at der opstod en række spørgsmål som senere blev stillet til den bredere gruppe af hesteejere.

Er hesten den rette for mig?

Sara Freeman er professor i dyrlægestudier ved universitetet i Nottingham, England. Hun er en af forfatterne bag studiet, og hun har fundet, at nogle ryttere og hesteejere var gode til at bede om råd på nogle områder, mens de på andre områder tog beslutningen selv uden at rådføre sig med andre.

Det gjaldt blandt andet spørgsmålet om, hvorvidt den hest, de påtænkte at købe, var den rette for dem. 
– Det er helt sikkert et område, hvor vi kan opmuntre hesteejere til at tale med hinanden, mener Sara Freeman. De fleste, der overvejer at købe en hest, får lavet en helbredsundersøgelse og spørger dyrlægen til råds, om hvorvidt hesten er sund og rask, men de spørger ikke ind til, om det er den rette pris, eller den rette hest for dem. Det skyldes, at hvis svaret er nej, så kan det være en svær beslutning at bakke ud af, hvis nu det bare er præcis den hest, man gerne vil have.

Copyright Ridehesten.com
Vi spørger dyrlægen til råds om hestens helbred, men vi spørger ikke, om det er den rette hest for os. Foto: Ridehesten.com/Anette Boe Østergaard

Det er en dyr affære at holde hest

Professor Freeman fortalte desuden, at mange uerfarne hesteejere fik et chok, når det viste sig, hvor meget det egentligt koster både i tid og penge at holde hest.

Når man beder hesteejere at tælle alt sammen, så er det klar, at det er en meget stor økonomisk beslutning at holde hest. Gennemsnitsudgiften, de regnede ud i studiet her, var på omkring 80.000 kr. pr. år, men det kunne hurtigt blive op omkring 120.000 kr. årligt for at holde hest. Mange af de adspurgte følte et socialt pres i forhold til at købe alt til og gøre alt med deres heste. Mere erfarne hesteejere vidste dog godt, at man ikke har behov for at købe alt muligt til hesten, men det kan være svært at modstå presset og reklamerne fra alle sider, hvis man gerne vil være en god ejer.

Copyright Ridehesten.com
Det koster rigtig mange penge at holde hest. Foto: Ridehesten.com/Maria Schact

Beslutning om aflivning "hjemsøger" ejerne efterfølgende

Forskerne undersøgte også, hvordan hesteejere har det med at tage svære beslutninger, såsom at det er tid til at aflive hesten. Professor Freeman forklarer, at forskerholdet på forhånd var klar over, hvor svært det er for hesteejere at tage beslutning om aflivning. Det, der overraskede dem, var at se, hvor stor en belastning beslutningen var for ejerene efterfølgende, idet de følte sig skyldige over at have aflivet deres hest. Nogle hesteejere fortalte, at de følte det, som om de havde myrdet deres egen hest, fordi de havde taget beslutningen om aflivning. Andre følte, at de blev mødt med fordømmelse fra andre på baggrund af deres beslutning.

Vores forhold til heste er underligt, mener forskerne bag studiet her. På den ene side er det at købe en hest en økonomisk beslutning, men heste bliver med tiden som et familiemedlem eller endda en bedste ven. Når man så er tvunget til at tage beslutning om aflivning, bliver det dybt traumatisk for mange mennesker, som undersøgelsen her viser.

Nyheden fortsætter efter annoncen

Forskerne talte med både amatører og professionelle, og de havde en forventning om, at professionelle, der arbejdede med mange heste, måske ville føle anderledes, men denne teori holdt ikke stik. Sorgen og skylden var den samme for alle.

Kan ansvaret for svære beslutninger deles ud på flere?

Professor Freeman var bekymret over den langvarige skyld, specielt hvis det kom til at påvirke køb af en ny hest fremadrettet. Forskerholdet prøver nu at se på en model for delt beslutningstagning, hvor hele holdet omkring en hest kan have en samlet diskussion omkring den bedste beslutning for hesten, således at det ikke er ejeren selv, der føler, at han eller hun står med ansvaret og beslutningen alene. Det medfører også at tage hensyn til hestens livskvalitet i forhold til at tage beslutningen omkring aflivning på det rette tidspunkt.

Professor Freeman fortæller, at hun er glad for, at der er mere forskning inden for disse områder. Hun mener, at måden, hvorpå forholdet mellem heste og mennesker påvirker den slags svære beslutninger, er virkelig vigtigt at blive klogere på.

Copyright Ridehesten.com
Beslutningen, om hvornår det er tid til at sige farvel og aflive en hest, er en af de sværeste en hesteejer skal træffe. Foto: Ridehesten.com/Anette Boe Østergaard

80% af de adspurgte havde planer om at beholde hesten hele dens liv

Forskerne var overraskede over, hvor mange af hesteejerne, som havde besvaret spørgeskemaet, der fortalte, at de havde planer om at beholde hesten hele dens liv. Ifølge undersøgelsen fortalte 80% af, at de havde planer om at beholde hesten hele livet, men samtidig var det overraskende, at 38% ikke søgte råd og vejledning, når de skulle købe deres nye ven. De holdt beslutningen for dem selv, og det maler måske et billede af, hvor personlig en beslutning det er. At holde hest er langt mere en livstil end blot en hobby. Mange af menneskerne i undersøgelsen, som havde mistet deres hest, savnede livet omkring hesten og alt det, der fulgte med, ligeså meget som de savnede den enkelte hest.

Vi skal kunne tale om de svære ting, lyder det

Studiet har afdækket nogle vigtige pointer omkring vores beslutninger, der vedrører køb af hesten og beslutning om aflivning. Begge beslutninger har stor betydning for vores egen og hestenes velbefindende. 

Forskerne peger på, hvor vigtigt det er at kunne tale om vores overvejelser omkring hestene og tage fælles beslutninger. Det ville være godt, hvis vi kunne tale mere om omkostningerne ved at holde hest, og de beslutninger vi er tvunget til at tage, uden at man skal føle sig skyldig. Disse beslutninger er en del af det at eje en hest, og vi bør alle være i stand til at tale om det, mener Professor Freeman.

Andre studier har tidligere vist, at et af de største velfærdsproblemer hos heste kan være, når ejerne udskyder beslutningen om aflivning. En forståelse for vores forhold til hestene kan hjælpe dyrlæger og andre fagpersoner til at støtte ejeren i at tage den rette beslutning i hestens bedste interesse.

Kilde: Clough et al. 2021. "Qualitative study of the influence of horse-owner relationship during some key events within a horse's lifetime". British Veterinary Association

Læs også

Pony banket gentagne gange med en plastikstang

15-11-2021 20:27, af Merete Haahr

Chokerende billeder af en stakkels 1-årig pony, der gentagne gange bliver slået af sin ejer på en parkeringsplads ved et indkøbscenter i England

Hestens rygsmerter kan lindres ved træk i halen

15-11-2021 15:51, af Merete Haahr

Lette, konstante og lige træk i hestens hale kan afhjælpe smerter i hestens rygrad, viser nye studier fra finske forskere - men det er ikke noget, du selv skal prøve derhjemme

Vil du være ponystatist i Nordeuropas største forestilling?

30-10-2021 10:15, af Merete Haahr

Drømmer du om en sommer fyldt med ponyer, magi og eventyr, så bliv ponystatist på Det Kongelige Teaters opsætning af Hobbitten på Moesgaard museum i Århus

Depression hos heste

27-01-2020 07:24, af Cecilia Lindahl

At mennesker kan komme til at lide af depression kender de fleste til, at heste kan komme til at lide af depression, er der måske enkelte, der allerede vidste, men at depression hos heste kan gøre os klogere på den menneskelige årsag til depression, var der nogen der viste det ?

 

Ridning kan hjælpe slagtilfælde patienter

21-06-2017 13:02, af Cecilia Lindahl

Efter et slagtilfælde kan ridning være en effektiv måde at komme sig. Det viser resultaterne af en svensk undersøgelse offentliggjort i tidsskriftet Stroke

Forskning i hestens ernærning

14-06-2008 07:56, af Maja Golles
Hestens ernæring sættes under lup i et speciale af agronomstuderende Rasmus Bovbjerg Jensen ved det Biovidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet. Undersøgelsen skal vise, om den islandske hest er bedre til at fordøje fibre end en varmblodshest.

Heste og hunde forstår hinandens legesprog

22-04-2020 07:28, af Merete Haahr

Forståelsen for leg mellem forskellige arter har hidtil fokuseret på samspillet mellem domesticerede dyr, som hunde og mennesker, men nu har forskere fra Italien gjort nogle banebrydende fund, som åbner op for en helt ny forståelse af vores universelle legesprog

Din hest kan kende dig på et foto!

16-05-2020 08:00, af Britt Carlsen

Vi ved godt, at vores heste kan genkende os, når vi kommer ind i stalden. Og indtil nu har man ment, at hestene genkender deres ejere/passere på lyd og lugt, men nu viser det sig, at heste også kan genkende os ud fra et foto

Duften af hest mindsker stress

25-11-2015 16:06, af Tonya Bille Nielsen

Kan heste hjælpe børn imod stress? Ja, siger en gruppe forskere ved Washington State University. En undersøgelse bekræfter nu, at stress hos børn bl.a. kan bekæmpes med heste 

Bliv klogere på ny forskning om føl og ungheste

04-01-2021 12:13, af Merete Haahr

Vil du holde dig ajour med den nyeste forskning, så kan du følge med direkte fra din stue, når ledende forskere fra hele verden præsenterer deres studier omkring føl og ungheste ved en online konference i januar og februar

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Annika Knudsen Lorentsen

Annika Knudsen Lorentsen
25 28 60 63
akl@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

En hestemand takker af, fulgt på vej af sin elskede hingst

21-11-2021 06:29, af Merete Haahr

Som en stormand fra vikingtiden blev Peter Frederiksens båre sendt ærbødigt på vej af hans elskede islænder, hingsten Jón fra Tyrevoldsdal, sammen med de andre smukke heste og ryttere fra stutteriet

Pony blev fundet 3 år efter den var forsvundet

24-11-2021 15:45, af Annika Knudsen Lorentsen
Pony|

I et svensk radioprogram kunne man tidligere på ugen høre et indslag om en pony, som for en del år siden forsvandt sporløst fra sin fold i Sverige, hvorefter ejeren lang tid efter blev kontaktet af en kvinde fra Finland, som troede hun havde købt Dumle. En tragisk historie, som endte lykkeligt, da Dumle og hans ejer igen blev forenet efter tre år

Hestevognsulykke kostede kusk livet

27-11-2021 21:58, af Christine Krogh Frausing

En kvindelig kusk kom alvorligt til skade i en hestevognsulykke, hvor kvæstelserne endte med at koste hende livet. Det var en løbsk hest der forårsagede ulykken, hvor hestevognen væltede med passagere i

Charlotte Dujardin genforenes med Gio

25-11-2021 09:51, af Christine Krogh Frausing

Charlotte Dujardin genforenes med sin OL-hest, Gio, når de til jul skal ride World Cup ved London International Horse Show, hvor danske Nanna Skodborg Merrald ligeledes tilslutter sig

Hingsten Balou er blevet solgt til Rusland

22-11-2021 11:36, af Annika Knudsen Lorentsen

Dansk Varmblodshingsten Balou, som har været vældig populær i avlen og som har gået med Kasper H. Hansen i internationale springklasser på højeste niveau, er nu blevet solgt til Rusland

Helgstrand betaler 7 mio kr. for ny Vitalis-søn

22-11-2021 21:17, af Thomas Bach Jensen
Avl|

Ved westfalerhingstekåringen i Münster-Handorf er auktionen over kårede hingste i fuld gang, og den imponerende unghingste efter Vitalis/ Fidertanz/ Sandro Hit blev solgt til Helgstrand Dressage for 940.000 euro

Komfortabel andenplads til Dufour og Bohemian

27-11-2021 13:45, af Kristine Ulsø Olsen

Bohemian satte nærmest ikke en hov forkert under dagens Grand Prix ved Saab Top 10 og det resulterede i at han og Cathrine Dufour red sig ind på andenpladsen med 79% efter tyske Jessica Von Bredow-Werndl. Carina Cassøe Krüth og Heiline's Danciera besatte sjettepladsen efter stor uenighed blandt dommerne

9-årige Palma Sophie rider sejren hjem til Christmas Show

20-11-2021 13:00, af Marie Helene Rigård Rohleder

Den kun 9-årige springrytter Palma Sophie Gry Jansson-Christensen er en af de yngste til start ved Danish Christmas Show i år. Hun har allerede redet flere flotte placeringer hjem på sine heste, og så får hun undervisning af både Martin Neergaard og Emil Hallundbæk

10 i trav til Atterupgaards Delahaye

21-11-2021 19:31, af Mie Poulsen

Denne søndag blev der afviklet Dansk Varmblods egnethedstest i dressur præsenteret af Blue Hors i region 1 på Vallensbæk Ridecenter. Sejren gik til Atterupgaards Delahaye, som blev belønnet med et 10-tal for hendes imponerende trav

– En velredet hest, trænet korrekt ift. dens alder

21-11-2021 15:25, af Trine Askjær-Jørgensen

I dag har 15 heste været i ilden ved Dansk Varmblods egnethedstest i springning præsenteret af Dansk Hesteforsikring, som fandt sted i region 1 i Vallensbæk på Sjælland