Gennembrud i stamcelleforsking af seneskader

21-03-2019 07:42

Annika Knudsen Lorentsen

Ny stamcellebehandling kan muligvis give heste bedre mulighed for at komme sig helt ovenpå seneskader i fremtiden, viser ny forskning fra Animal Health Trust i England

Copyright Ridehesten.com
Nyheden fortsætter efter annoncen

Seneskader er et almindeligt problem for heste og i stedet for at regenerere sundt senevæv, reparerer hesten selv skaden ved at danne arvæv, som efterfølgende medvirker til en større risiko for at få en skade igen. 

Stamcellebehandling har i nogle år været tilgængelig, men den nuværende behandling bruger hestens egne stamceller. Det betyder, at de ikke er tilgængelige straks efter skadens indtræffen, da de skal adskilles fra andre celler i et laboratorium, hvilket kan tage flere uger. Den nuværende behandling virker også således, at den frigiver faktorer, der hjælper med vævsreparationen fremfor at genopbygge vævet selv. 

Forskere har fået embryonale stamceller til at vokse i laboratoriet, så de straks kan være klar, når skaden indtræffer. Forskerne tror også, at disse celler arbejder ved at genopbygge vævet, hvilket vil reducere mængden af arvæv og dermed mindske risikoen for genskade. 

Den seneste forskning viser, at voksne seneceller ikke kan producere "kunstige" sener effektivt, når de placeres i et betændt miljø. I modsætning hertil fandt de ud af at embryonale stamceller, der var rettet mod omdannelse til seneceller, optrådte som normalt, også når de blev placeret i et betændt miljø.

Nyheden fortsætter efter annoncen

– Vi kunne demonstrere, at disse seneceller udtrykker forskellige niveauer af receptorer for inflammatoriske proteiner på deres overflade, fortæller Dr. Debbie Guest, leder af stamcelleforskning ved Animal Health Trust(AHT) til det engelske nyhedsmedie Horse and Hound.

– Dette betyder, at disse stamceller kan være en nyttig kilde til celler til klinisk transplantation i den skadede sene, da de sandsynligvis ikke vil lide nogen negativ virkning af at blive anbragt i et betændt miljø.

Forskerne fra AHT mener, at dette åbner en mulighed for yderligere undersøgelser for at forstå mere om, hvordan de embryonale stamceller beskytter sig mod betændelse med henblik på at udvikle ny behandling, som kan bruges til at beskytte voksne stamceller efter skader. 

– Beskyttelse af seneceller mod inflammation kan bidrage til at forbedre regenereringen af sundt senevæv for at reducere risikoen for genskader og tillade, at flere heste kan forblive i aktivt arbejde. 

/Horse and Hound

Anna Pørtner

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner