Vil du gerne forebygge skader hos din hest? (video)

11-11-2021 09:20

Astrid Ø. Sørensen

Hvem svarer nej til det? Det danske firma NIVO har en del af svaret på at undgå skader - de har udviklet en sensor, der måler hestens bevægelsesmønster

Copyright Ridehesten.com
Her ses symmetrifunktionen i NIVO-appen. Foto: NIVO
Nyheden fortsætter efter annoncen

Til World Cup Herning 2021 havde Ridehestens udsendte fornøjelsen af at møde direktøren for NIVO, Birgitte Hass, til en snak om bl.a. teknologi, hestevelfærd og skadesforebyggelse.

NIVO er en dansk virksomhed, etableret i 2018, som har udviklet en meget følsom sensor, der placeres i saddelkammeret. Ved hjælp af forskellige typer teknologi måler sensoren på mange forskellige parametre under kørsel. Ud fra disse data kan rytteren udlede information om turen, og denne kan bruges til at forebygge skader og til at optimere træningen.
Blandt de funktioner, som NIVO-appen tilbyder, kan symmetrifunktionen fremhæves.
Gennem tre forskellige målinger kan en skade under udvikling, en forkert indstillet sadel eller en skæv rytterpåvirkning registreres i tide, da sensoren registrerer eventuel asymmetri i hestens bevægelsesmønster, før du som rytter kan mærke det.
Udover at kunne se din hests symmetri, giver sensoren dig f.eks. også mulighed for at observere hvor meget du rider på hver volte, hvor mange overgange du laver, hvor høj træningsintensiteten er, og hvad gangfordelingen er under en ridetur. Alle disse informationer er en hjælp til dig som rytter i forhold til at vurdere din hests trivsel og udvikling.

World Cup bød på positive tilbagemeldinger
NIVO's stand var at finde blandt de mange udstillere på udstillingsområdet ved World Cup i Herning i uge 42. Da Ridehesten kom forbi, sprang NIVO's medarbejdere til for at fortælle om sensoren til alle interesserede. Vi fik en snak med direktøren for NIVO, Birgitte Hass , som fortalte, at World Cup var en særlig god oplevelse for hende, da hun her for første gang oplevede, at flere, der allerede bruger NIVO til dagligt, kom og fortalte om deres gode oplevelser. Hun har tidligere oplevet, at folk har været lidt skeptiske over for sensoren, og derfor var World Cup en milepæl, der viste, at NIVO for alvor er ved at etablere sig på det danske marked:

- For første gang har vi haft besøg af mange kunder, som allerede bruger vores NIVO-løsning. Det har været en sand fornøjelse at få alle de positive tilbagemeldinger, og det er dejligt at opleve, at der nu er et fællesskab omkring NIVO produktet, altså folk der brænder for at passe deres hest og bare gerne vil investere det ekstra skridt , siger Birgitte Hass.

Copyright Ridehesten.com
Her ses henh. Sarah Hasgaard og Birgitte Hass (i daglig tale "Hasserne", fortæller de) fra NIVO på deres stand til World Cup Herning 2021. Foto: Ridehesten.com/Jørgen Bak Rasmussen

Samarbejde om bedre hestevelfærd
NIVO samarbejder med Dansk Rideforbund, da passion og dygtiggørelse er to af DRF’s og NIVO’s fælles værdier. Derudover har NIVO også et samarbejde med Hestens Værn og Veterinærskolen, Københavns Universitet med et fælles ønske om at skabe ”den holdbare hest”. NIVO-teamet vil bl.a. bidrage med anonymiserede data, som indgår i vigtig forskning til fordel for hestevelfærden. Der er altså ingen tvivl om, at hestens ve og vel er vigtigt for NIVO - ja faktisk var det et ønske om en forbedring af hestevelfærden, der lå til grund for NIVO. Som Birgitte Hass fortæller, er det ikke så nemt, som mange tror, at se/mærke om hesten går symmetrisk:

Nyheden fortsætter efter annoncen

Hesten er et flugtdyr; den vil ikke vise svaghed, så den gemmer smerten. Og desværre kan den gemme smerte op til en relativt høj tærskel; men hesten kan ikke ”snyde” sensoren, så det vi opnår, er at vi kan fange smerten længe før, at vi på nogen måde kunne opdage den som rytter.

Dermed gør sensoren det altså muligt at reagere ved blot den mindste forandring i hestens bevægelsesmønster.

Ud af samarbejdet med Dansk Rideforbund er der desuden kommet et andet tiltag. I stævnesæsonen 2022 lancerer NIVO og DRF NIVO-Cup, som er en landsdækkende dressurturnering i hhv. LA- og MB-klasser med kvalifikationer ved C-stævner rundt om i landet og én samlet finale. Du kan læse meget mere om NIVO-cup i artiklen her

Og hvad med fremtiden?
NIVO-teamet ønsker i fremtiden at få endnu flere med på hestevelfærdsrejsen - både ved at udbrede kendskabet til NIVO endnu mere i Danmark og ved at ekspandere på nye markeder.

Hvis du vil med på rejsen, så klik her.

Derudover er ny teknologi på tegnebrættet i fremtiden. Birgitte fortæller om et ambitiøst projekt, som NIVO arbejder på. Hun understreger, at det er en rejse, der rækker langt ud i fremtiden, og at det handler om bedre sundhed hos hesten. Er du nysgerrig på, hvad Birgitte afslører, så kan du finde svaret i videoen herunder :

Astrid Ø. Sørensen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Astrid Ø. Sørensen