Vilde hestes betydning for biodiversiteten

17-09-2021 06:28

Merete Haahr

Vilde heste kan have afgørende betydning for biodiversiteten, og de kan hjælpe dyr og planter med at finde vand i tørre områder.

Copyright Ridehesten.com
Heste graver dybe vandhuller i ørkenen Foto: Erick Lundgren
Nyheden fortsætter efter annoncen

Vilde heste bliver i øjeblikket indfanget og fjernet fra de store landområder i USA. De bliver set som en invasiv art, som mennesker introducerede til området for 500 år siden. Myndighederne ønsker hestene fjernet fra områderne, idet hestene formodes at trampe på sårbare økosystemer i ørkenen samt at de overgræsser områderne. Forskeren Erick Lundgen er PHD studerende på Sydneys Tekniske Universitet, på afdelingen for bevaring af dyre- og planteliv kaldet ”Compassionate conservation”. Erick Lundgren har igennem længere tid forsket i, hvilken betydning store dyr, så som heste og æsler, kan spille i bevaringen af truede arter.

Copyright Ridehesten.com
Det er en fejl at kalde vilde heste for invasive arter. Det er vigtigt at se på fakta, og hvilken betydning hestene har for dyre og planteliv i området Foto: Erick Lundgren

Store dyr kan forme økosystemerne på steder, hvor der findes meget lidt vand. Erick Lundgren finder det fascinerende at vilde heste kan grave brønde som er næsten to meter dybe. Det skaber en øget forekomst af vand i området, til gavn for en lang række dyr og planter, og det er med til at mindske afstanden mellem eksisterende  vandressourcer.

Copyright Ridehesten.com
Vandhulldene skaber gode vækstbetingelser for truede plante og dyrearter. Foto: Erick Lundgren

Lundgren og hans kollegaer har undersøgt flere områder i Sonora ørkenen i Nord Amerika og observerede hvordan heste og æsler fra regionen graver i jorden efter vand, og det skaber bedre leveforhold for flere hjemmehørende dyrearter. Af og til blev disse vandhuller en form for planteskoler for vigtige planter og særlige træsorter.

Copyright Ridehesten.com
De vilde heste graver vandhuller som kan være de eneste i vid omrkeds. Foto: Erick Lundgren
Nyheden fortsætter efter annoncen

Han mener, at dyrene har en afgørende betydning for området, og han synes det er forkert at kalde dem invasive. Ordet Invasiv er meget følelsesladet, mener han, og det giver nogle arter større ret til at eksistere en andre. I stedet for at vurdere om vilde heste er god eller dårlige, så er det nødvendigt at se på fakta, og se på den betydning de har biodiversiteten i området. Se den spændende video nedenfor, om Erick Lundgrens studier i ørkenen. Hvis du har lyst til at høre mere om den gavn som vilde heste bibringer til deres miljø,  kan du den fulde rapport her

 

du læse den fulde rapport her

Anna Pørtner

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner