10 års udelukkelse for brug af elektriske sporer

23-04-2021 14:00

Merete Haahr

Ikke mange ryttere kender heldigvis til elektriske sporer, men en højtstående amerikansk springrytter har brugt dem under flere stævner, og det har FEI nu slået hårdt ned på

Copyright Ridehesten.com
Arkivfoto: Ridehesten.com/ Annette Boe Østergaard
Nyheden fortsætter efter annoncen

Den amerikanske rytter Andrew Kocher er af FEI netop blevet idømt 10 års udelukkelse, på grund af afsløringer om brugen af elektriske sporer i forbindelse med en lang række nationale og internationale stævner.

Kocher har tidligere været i søgelyset for mishandling af sin hest, og sidste år blev det afsløret at han havde brugt elektriske sporer for at presse hesten til at præstere.

Det skriver Horsetalk.nz. 

Ifølge den Franske Sportshesteside ”Grand Prix” viser flere fotos at Kocher har holdt en udløser i hånden, som var forbundet med en ledning, som blev skjult på indersiden af bukserne. Denne ledning blev ført gennem et hul i støvlen og ud til sporerne, som så ville give stød til hestens flanker.

– Når hesten bliver påført smerte vil den kunne føle sig presset til at komme videre, og det ville for eksempel kunne tvinge en tilbageholdende hest til at springe en forhindring, skriver Grand prix.

FEI har derfor idømt Andrew Kocher 10 års udelukkelse fra stævner. 

Andrew Kocher nægter selv, at det har fundet sted, og han har udtalt at han altid har haft hestens velfærd i tankerne. Flere fotografer har dog fundet beviserne på misbruget igennem billeder fra deres arkiver. FEI har slået hårdt ned på Kochers udnyttelse af hesten, og brud på deres grundlæggende regler om velfærd for hestene.

Nyheden fortsætter efter annoncen

Kevin Staut, som er præsident for det internationale forbund for springryttere, har beklaget at denne form for mishandling af hesten har fundet sted.

– I forbundet arbejder vi for respektfuld ridning og 99% af alle ryttere der er med fordømmer vold mod hesten. Sager om dyrevelfærd skader sportens image, og vi skal gøre alt for at det ikke gentager sig, understreger Kevin Staut.

Sagen mod Andrew Kocher blev indledt i oktober sidste år, på baggrund af flere beskyldninger, og FEI har netop truffet afgørelsen.

Andrew Kocher er blevet idømt 10 års udelukkelse, og det betyder at Andrew Kocher ikke må deltage i nogle stævner indtil 27. oktober 2030. I udelukkelsesperioden har Andrew Kocher ligeledes totalt forbud mod at deltage i nogen form, heller ikke blot som tilskuer, hverken på nationalt eller internationalt plan.

Desuden har han fået en bøde på 10.000 Schweiziske Franc, svarende til næsten 67.500 DKK og han er ligeledes blevet dømt til at betale sagens omkostninger på 7500 Franc omkring 50.000 DKK.

Sanktionerne betyder også at han er blevet diskvalificeret i alle de tilfælde, hvor FEI har fundet det bevist at han har brugt elektriske sporer. Det drejer sig om 8 forskellige stævner afholdt i England, USA og Canada i perioden juni 2018 – november 2019. 

Parterne i sagen har mulighed for at anke dommen inden for 21 dage.

Kilde: Horsetalk NZ

Trine Askjær-Jørgensen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Trine Askjær-Jørgensen