Alle væddeløb aflyses pga. forsamlingsforbuddet

05-05-2020 13:00

Marie Helene Rigård Rohleder

Alle planlagte trav- og galopløb aflyses til og med den 10. maj. Det sker efter, at politiet stoppede løbsdagen på væddeløbsbanen i Aalborg i går med henvisning til forsamlingsforbuddet. Ledelsen i dansk travsport fortæller til Ridehesten, at de ikke fortryder, at de har afviklet trav- og galopløb under coronakrisen, og de er uforstående overfor Rigspolitiets forbud

Copyright Ridehesten.com
Arkivfoto: Ridehesten.com/ Jørgen Bak Rasmussen
Nyheden fortsætter efter annoncen

Uvished, fortvivlelse og en mail, der ikke når frem i tide. Det har været en turbulent weekend for ledelsen på Racing Arena Aalborg (væddeløbsbanen i Aalborg) og Dansk Travsports Centralforbund

Fyens Væddeløbsbane og Charlottenlund Travbane aflyste begge søndagens travløb efter, at hhv. Fyens Politi og Nordsjællands Politi sent lørdag den 2. maj udstedte et forbud med henvisning til loven om forsamlingsforbuddet. 

På trods af det vælger Racing Arena Aalborg og Dansk Travsports Centralforbund at afvikle løbsdagen mandag den 4. maj. Men kort før, at startvognen sætter i gang til det første løb, ankommer politimænd fra Nordjyllands Politi og beder ledelsen aflyse løbsdagen med henvisning til Rigspolitiets afgørelse. Det første travløb når at blive afviklet, hvorefter resten aflyses.  

Hvorfor vælger I at afvikle løb, når løbene på Fyn og Charlottenlund aflyses to dage før? 
– Det gjorde vi, fordi politiet ikke ville give os et skriftligt svar, hvor de udsteder et forbud mod at afvikle travløb. Hvis vi selv havde aflyst løbsdagen, så havde vi også fraskrevet os retten til at ansøge om økonomisk erstatning og samtidig ikke haft mulighed for at få afprøvet om Rigspolitiets vurdering holder rent juridisk, siger Lars Hellerup, som er banechef ved Racing Arena Aalborg. 

Dansk Travsports Centralforbund får en mail fra Rigspolitiet lidt før kl. 15 mandag, hvor starten på første travløb gik kl. 15.30. 

I mailen skriver Rigspolitiet, at de vurderer, at det arrangement, som Racing Arena Aalborg planlægger at afholde d. 4 maj vil være en overtrædelse af forbuddet mod større forsamlinger. 
Bedre kendt som forbuddet mod at samles mere end 10 personer sammen, som gælder indtil den 10. maj. 

Rigspolitiet henviser til bekendtgørelsen om forbud mod større forsamlinger fra d. 19 april

– Vi fortryder ikke, at vi har afholdt løb
Ridehesten har været i kontakt med bestyrelsesformand for Dansk Travsports Centralforbund, Lindhardt Jensen. Han fortryder ikke, at travsporten tilbage i midt april begyndte at afvikle travløb igen. 

– Jeg fortryder ikke, at vi startede med at afvikle travløb igen. Men i bagklogskabens lys skulle vi måske ikke have forsøgt at afvikle løbene i Aalborg i går. Men det har været en svær beslutning, fordi vi også var nødt til at få en skriftlig udmeldelse fra politiet, før vi ville aflyse, og den kom først sent i processen, siger Lindhardt Jensen.

Nyheden fortsætter efter annoncen

Læs Ridehestens interview med Lindhardt Jensen fra den 14. april om planerne for at afvikle travløb igen her.

Det første travløb efter, at coronaen lukkede store dele af landet ned, blev afviklet mandag den 20. april, også på Racing Arena Aalborg, som sidenhen har afviklet fem løbsdage, indtil politiet nedlagde forbud i går den 4. maj.

Herefter har Dansk Travsports Centralforbund og Dansk Galop meldt ud at alle løbsdage er aflyst til og med den 10. maj. 

– Vi har tolket forsamlingsforbuddet på en anden måde end politiet. Politiet vurderer, at en løbsdag er at betragte som et arrangement, og de skelner ikke mellem om det er løb for professionelle eller amatører. Vi er ikke enige i den vurdering, og jeg mener stadigvæk, at vi kan afvikle travløb på en forsvarlig måde herunder coronakrisen, siger Lindhardt Jensen.  

– De har ikke en skid forstand på det
Tilbage på den nordjyske væddeløbsbane står en frustreret banechef.
Lars Hellerup ville ønske, at politiet havde været ude på væddeløbsbanen og lavet en konkret vurdering af, om det var sundhedsmæssigt forsvarligt at afvikle løbene. 

–Jeg mener, at der har siddet nogle folk og taget nogle beslutninger, som rent faktisk ikke har en skid forstand på det, de beslutter noget om, siger Lars Hellerup. 

I mandags var der samlet 94 mennesker på væddeløbsbanens 18 tønder store areal. Her var cirka 65 aktive (travkuske). Der var også hyret securityvagter til at sørge for, at der var maximalt 10 personer i hver stald.

De trænere og kuske, som var kommet langvejs fra med deres heste, for at starte løb i Aalborg vil blive kompenseret økonomisk for deres transportomkostninger. Det fortæller, Lars Hellerup, som også er ked af de gener, som det har medført for de involverede travfolk. 

Ridehesten arbejder på at få et interview med Rigspolitiet om sagen. Opdateres.... 

Anna Pørtner

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner