Året der gik for Andreas Schou

27-12-2021 18:30

Marie Helene Rigård Rohleder

Springrytter Andreas Schou har haft et fantastisk og begivenhedsrigt år 2021 med OL, EM, Nations Cup og adskillige internationale sejre, men det har også været et år på farten. Uden støtte og opbakning fra familien kunne det ikke lade sig gøre. Nu da året går på hæld giver vi jer i denne artikelserie mulighed for at møde DRF's ranglistevindere fra 2020 

Copyright Ridehesten.com
Andreas Schou og Darc De Lux ved EM. Foto: Hippo Foto - Dirk Caremans

– Jeg gik ind i 2021 med målsætningen om at komme til OL og ende på top 150 på verdensranglisten. Og det lykkes. Sådan indleder den internationale springrytter og danske OL-deltager Andreas Schou telefonsamtalen, da Ridehesten beder ham kigge tilbage på år 2021. 

Et år hvor Andreas Schou har været mere på landevejene med hestetransporteren end tidligere.

Nations Cup, EM, OL og adskillige ture rundt i Europa med topheste fra Absolute Horses træningsfaciliteter i Sommersted, Sønderjylland. 

Andreas Schou vandt også Dansk Ride Forbunds rangliste for seniorer i springning i 2020. I denne artikelserie tjekker vi ind på ranglistevinderne. Læs flere artikler her. 

OL i Tokyo - Et sportsligt højdepunkt
De olympiske lege er det ultimative mesterskab, du kan opleve som atlet. Det er uden sidestykke. Også for Andreas Schou som fik tildelt den ene danske OL-plads i år. 

Ærgerlige fejl undervejs på banen i den individuelle kvalifikationsklasse ved OL i Tokyo, betød, at Andreas Schou og Darc De Lux e. Darco/Contender (opdr. Morten Augustinus) desværre ikke fik en plads i finalen.

Alligevel var OL-ridtet og hele turen i Tokyo et mesterskab, som Andreas ser tilbage på med stolthed.

Copyright Ridehesten.com
Andreas Schou og Darc De Lux ved OL i Tokyo. Foto: Hippo Foto - Dirk Caremans

 – Jeg har drømt om at ride ved OL hele mit liv. Den nye form ved OL gjorde, at du kan havde én chance for at komme i finalen. Det lykkes desværre ikke, og niveauet var også kæmpe højt. Det var helt specielt at være til OL og møde verdens absolutte bedste atleter. En stor og mindeværdig oplevelse. I Paris 2024 håber jeg på, at vi kan sende et helt dansk hold afsted. Det ville være fantastisk, siger Andreas Schou. 

Svært at balancere karriere og familielivet
Når drømmen er OL og top 100 på verdensranglisten kræver det også hårde prioriteringer. Privat er Andreas Schou gift med Jannike West Schou, og parret har to små børn. I år har Andreas tilbragt mange timer på landevejene væk fra familien, og det har kun været muligt med familiens fulde opbakning. 

– Jeg kunne ikke leve det her liv uden min kones støtte. Især med corona-pandemien har vi måtte ændre kalenderen igen og igen i år, og det har været en udfordring. Derfor værdsætter jeg også en rolig juleferie og januar med familien, inden at stævnerne igen fylder min kalender, siger Andreas Schou. 

Copyright Ridehesten.com
Andreas Schou ved Hingstekåring i Herning 2019. Foto: Ridehesten.com/ Jørgen Bak Rasmussen

Bedste dansker ved EM
Ved årets EM i Riesenbeck, Tyskland stillede Danmark til start med et hold, som bestod af Konstantin Deeken Künnemann, Zascha Nygaard Andreasen, Andreas Schou og Søren Pedersen. 

Holdet lykkedes med at komme i holdfinalen, hvor det endte med en særdeles flot 8. plads, som er det bedste holdresultat nogensinde for et dansk EM-hold i springning. 

Individuelt lykkedes det to ekvipager at ride sig i den individuelle finale, og Andreas Schou endte som bedste dansker ved EM på en 22. plads. 

– I år 2021 har vi høstet frugten af vores hårde arbejde med uddannelse og køb af de bedste heste. Det har medført en masse tilfredsstillende sportslige resultater. Det skyldes ikke mindst vores team derhjemme, hvor vi har en gode fysiske rammer til hestene, og omhyggelige træningsplaner i hverdagen, forklarer Andreas Schou. 

 Ved OL i Paris 2024 håber jeg på, at vi kan sende et helt dansk hold afsted. Det ville være fantastisk, siger Andreas Schou

Et andet højdepunkt for de danske springryttere i 2021, var Nations Cup-sejren på hjemmebane i forbindelse med Equitour Denmark i Uggerhalne. 

Her red Andreas Schou, Emil Hallundbæk, Konstantin Deeken Künnemann og Zascha Nygaard Andreasen udgjorde holdet, og deres suveræne ridt førte til en sejr foran flere topnationer, som eksempelvis Belgien og Storbritannien. 

Copyright Ridehesten.com
Andreas Schou og Quadrosson Ask da de var på det vindende hold ved Nations Cup i Uggerhalne i år. Foto: Ridehesten.com/Annette Boe Østergaard

Farvel til en stjernehest
I samarbejde med Anders Kirk Johansen har familien Schou haft den velspringende Quadrosson Ask e. Quadros 3/ Carentan i stalden i fire år, og sammen med Andreas Schou har den 10-årige vallak haft stor succes. 

Senest vandt parret en 145 cm klasse i portugisiske Vilamoura, men sammen kan de tælle hele 44 fejlfrie runder med placering, fejlfrie runder i Nations Cup, en andenplads i Falsterbo Derby og placeringer i 5-stjernede internationale klasser. 

Nu er den talentfulde vallak solgt til Slovakiet. 

– Jeg kan takke Quadrosson for, at jeg er tilbage i top 100 på verdensranglisten. Han har været en fantastisk back-up hest for Darc De Lux, og han er en meget speciel herre, som har fyldt i vores hjerter. Men vi har en forretning, som jeg hver dag skal balancere med mine sportslige ambitioner. Derfor var det tid til at sende ham videre, siger Andreas Schou, og fortsætter:

– Lige nu har vi den10-årige svenske varmblodsvallak Independent e. Diamant de Revel/ Careful i pipelinen, og så har vi en ny flok seriøst spændende 7-års heste på vej, som der absolut er grand prix-materiale i. 

VM på hjemmebane er næste forhindring 
Det kan ikke være gået mange hestefans næse forbi, at år 2022 byder på VM på hjemmebane i Herning. Og en topplacering ved dette mesterskab står og glitrer i horisonten for Andreas Schou og Darc De Lux. 

Copyright Ridehesten.com
To koncentrerede herrer: Andreas Schou og Lars Nørgaard Pedersen ved EM i 2013 i Herning. Foto: Ridehesten.com/ Annette Boe Østergaard

– Mit finaleridt ved EM i 2013 i Herning er noget af det største, jeg har oplevet, og min ambition er at gentage det ved VM på hjemmebane. Jeg glæder mig allerede vanvittigt meget, og vi er i gang med at lægge en solid og gennemarbejdet træningsplan for Darc, så han står knivskarpt i august. Jeg håber også meget på, at Danmark kan sende et helt hold af sted. Det ville være stærkt, siger Andreas Schou. 

Trine Askjær-Jørgensen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Trine Askjær-Jørgensen