Bruger du en mentaltræner eller coach?

11-04-2020 09:00, af Lars Mars

Jeg giver her et lille overblik over nogle af de fordele der bl.a. er ved at få hjælp og sparring fra en mentaltræner eller coach

Copyright Ridehesten.com
Foto: Ridehesten.com

I en koncentrationssport som ridesporten, er det virkelig hensigtsmæssigt at have stort fokus på det mentale område – bl.a. fordi rytteren, detaljerne, følelserne samt ponyen/hesten har så stor en indflydelse/påvirkning på udviklingen, præstationerne samt oplevelserne.

MENTALTRÆNEREN/COACHEN KAN HJÆLPE PÅ FLERE OMRÅDER

 • Håndtering af udfordringer – få styr på det der kan hæmme dine præstationer og oplevelser.
 • Udvikling – få udviklet nye kompetencer, og skabt robuste fundamenter til endnu bedre præstationer og oplevelser.
 • Overblik til at navigere i udfordrende perioder – i perioder hvor der kan være mange ting der påvirker fokus og koncentrationen, som f.eks.: I hverdagen, med arbejde/skole/uddannelse og familie - En skadet pony/hest – Eller som den situation som vi står i lige nu med Corona, mange af vores vaner, fundamenter, og uvisheden, er på en stor prøve i denne tid.   
 • Samt forældre og barn/rytter forholdet – der er mange følelser involveret i ridesporten, dette kan ofte påvirke forståelsen og kommunikationen.  

DET ER SÅ LET AT MISTE PUSTEN

Corona-situationen kan måske være startskuddet til at få endnu mere fokus det mentale område, og til at få hjælp og sparring fra en mentalttræner/coach - til bl.a.:

 • At holde motivationen oppe
 • At håndtere frustrationer
 • At håndtere uvisheden om hvornår stævnerne, og måske træningerne kan genoptages, og hvordan det kommer til at gå
 • At skabe fokus på det som du kan gøre noget ved
 • At kunne arbejde med eventuelle eksisterende udfordringer, samtidig med andre udefra kommende udfordringer. 
 • At udvikle nye kompetencer til at være endnu mere mental-klar og forberedt, til når det hele starter op igen – osv.    
Copyright Ridehesten.com
Foto: Ridehesten.com

VI SER OFTE SITUATIONER MED ”SKYKLAPPER PÅ”

Det begrænser i mindre eller større grad vores muligheder for at udvikle os - eller at bryde ud af ”knap så gode” handlingsmønstre (Hamsterhjulet), hvor vi typisk vil blive ved med at ramme ind i de samme begrænsninger/udfordringer mht. håndtering af forskellige situationer.

FORDELE VED AT BRUGE HJÆLP FRA EN MENTALTRÆNER/COACH

 • At få vejledning, hjælp og sparring uden forudindtagede holdninger og følelser.
 • At se det hele fra et ”helikopter-perspektiv”, og at få gennemgået handlingsmønstre og vaner.
 • At få skabt fokus på stærke og ”knap så stærke” områder
 • At få hjælp og vejledning til nye kompetencer indenfor udvikling, eller håndtering af udfordringer, samt mentale-teknikker med bl.a.: Visualisering – evaluering – vejrtrækning - accept – koncentration – op og nedture - og meget mere.

I samarbejde med mentaltræneren/coachen kan du få udarbejdet planer, samt hjælp/vejledning til hvordan du bedst tackler tanker, udfordringer, eller skaber nye kompetencer til udvikling.

Det kan for mange være et svært valg, og for endnu flere er tanken overhovedet ikke eksisterende, mht. om man skal opsøge/bruge en mentaltræner/coach. Det er jo på ingen måde en nødvendighed – men det kan på mange måde også give så god mening.

Prøv at gennemgå dine oplevelser fra hverdagen, træningen og fra stævnerne – er der nogle situationer mht. ”knap så gode” handlingsmønstre som gentager sig, som f.eks.:

 • Kan du let blive lidt irriteret hvis du har mange ting om ørerne på en dag?
 • Får du et optimalt udbytte ud fra din indsats?
 • Bliver du let frustreret og irriteret hvis der er øvelser som ikke fungere, eller som kan være svære at udføre under træningen?
 • Opstår der typisk en knap så god kommunikation med dine forældre til træning og stævner?
 • Tænker du mere på det der kan gå ”knap så godt” - i forhold til at glæde dig til at vise hvad du/I kan?
 • Har du måske kun fokus på resultaterne, og har glemt glæden ved træningen, og processen/vejen frem til målet?
 • Kan du nogle gange miste troen på dig selv eller ponyen/hesten?
 • Under stævner: Har du ikke lyst til at spise?- Er du mere irritabel? – Frygter du at lave fejl? - Glemmer du glæden ved at deltage? Osv, osv.
Copyright Ridehesten.com
Simone Lund Linde ved KRAFFT Tour of Amateurs 2019. Foto: Ridehesten.com

Vores hjerne kan desværre være lidt doven, dette gør at vi kan have svært ved at ændre på gamle og indgroede vaner, som ikke er helt så gode for os mere. Det kræver energi og gode kompetencer at skabe nye vaner der kan være hensigtsmæssige og udviklende for os – derfor kan det være en stor hjælp at få hjælp/sparring til at få dem implementeret.     

HJÆLP UDEFRA

Mange tror desværre at hjælp til mentalt træning/coaching kun er til at hjælpe hvis man har fået udfordringer – men rent faktisk er det ”lettere at forebygge i forhold til at helberede”.

Ved at opbygge kompetencer, og arbejde med, at kunne håndtere forskellige situationer inden, eller hvis de opstår – har vi meget lettere ved at navigere i mulighederne for at tage de bedste beslutninger ud fra situationen. Således at vi ikke bliver handlingslammede, og mister fokus og koncentrationen - og derved mister muligheden for en optimal præstation eller oplevelse.  

UANSET RIDENIVEAU OG ALDER

Der er ingen regler for hvem der har mest behov for at optimere det mentale-område. En rytter der skal til sit første stævne - rykke en klasse op, og ride på et svære niveau, enten første gang elle med en ny hest - eller forventningerne til en ny pony/hest – kan føle nøjagtig de samme påvirkninger med følelser, spænding, nervøsitet, og tanker på ”om det nu går godt”, som hos verdensbedste ryttere.

Det hele handler om at kunne få den bedste udvikling, de bedste oplevelser, samt opnå de bedste præstationer, ud fra det niveau som rytteren og ponyen/hesten har, og ønsker at opnå.

HJERNEN SKAL TRÆNES MÅLRETTET FOR AT DEN KAN UDVIKLE SIG

Tænk på hjernen som en muskel - den skal trænes for at blive stærkere (bedre), som f.eks. hvis det var din krop, eller når du træner din pony/hest for at blive bedre til det du gerne vil have den/jer til. Vi tage ofte vores hjerne for givet, og bruger ofte ikke meget tid på at udvikle den - udviklingen er ofte noget der "bare" sker i forbindelse med at vi skaber erfaringer ud fra det som vi gør. Men rent faktisk kan vi få et endnu større udbytte hvis vi trænede den. De fleste bruger jo også en ridetræner til at få vejledning og hjælp, til at kunne dygtiggøre sig.

ROBUSTE FUNDAMENTER

Det er vigtigt at de mentale-kompetencer udvikler sig i takt med udviklingen i ridningen – således at rytteren kan håndtere et pres, fra både rytteren selv, træneren, forældrene og eventuelle sponsorer samt omverden. Hvis dette ikke følges ad, er der stor risiko for præstations-angst, mistrivsel samt dårlige oplevelser.

HÅNDTERING AF BÅDE DET INDRE- OG YDRE PRES – BEVIDSTHEDEN OG UNDERBEVIDSTHEDEN – OG DERES ROLLE I FORSKELLIGE SITUATIONER

Der er mange påvirkninger og tanker som man skal forholde sig til som sportsudøver, både fra hverdagen, arbejde/skole/uddannelse, fra omverdenen samt fra sporten - og rytterne har endda endnu en dimension, nemlig ponyen/hesten, som de konstant skal forholde sig til, med bl.a.: Har den en god eller ”knap så god” dag, osv.

En mentaltræner/coach kan hjælpe med at få skabt et overblik, så rytteren bedre kan skabe ”ro på” i hjernen, og derved skabe endnu mere fokus og koncentration på en given ”opgave”. Dette giver større muligheder for at kunne navigere rationelt og tage de bedste beslutninger 

ER DET PINLIGT – AT UDVIKLE SIG?

Jeg oplever ofte at sportsudøvere ikke ønsker at vise at de bruger en coach/mental træner – måske fordi at de føler at det er ”pinligt” eller at det er ”svaghedstegn”, at vise at man ikke selv kan klare situationen. MEN det er jo netop sejt, at man gør noget ekstra for at få de bedste oplevelser med sin sport.

FIND DEN RIGTIGE MENTALTRÆNER/COACH

Der er mange udbydere på markedet – så brug lidt tid på at finde den som du har tillid til og god kemi med.

DU ER MEGET VELKOMMEN TIL AT TJEKKE MIN HJEMMESIDE MED GODE RÅD OM OPTIMERING WWW.RYTTEROPTIMERING.DK 

KOM GODT GENNEM CORONA-SITUATIONEN, OGSÅ SPORTSLIGT

RIGTIG GOD FORNØJELSE MED DIN MELTALE-OPTIMERING – OG EVT. BRUG AF EN MENTALTRÆNER/COACH

Med sportslig hilsen

Lars mars   

Læs også

Forventninger vs. Afstemte forventninger

21-05-2020 07:43, af Lars Mars

Ridesporten er en sport med mange følelser, og kan let være fyldt med forventninger, både til sig selv, til ponyen/hesten, forældre, træner osv. Og dette kan være en lidt farlig cocktail

Kost, væske, søvn og hvile er vigtig - også under corona

06-05-2020 07:19, af Lars Mars

Vil du have et optimalt udbytte af det som du gør - og er du opmærksom på, at kost, væske, søvn og hvile har stor betydning for at opnå dette?

Hold fokus på det som du kan gøre noget ved

21-04-2020 17:53, af Lars Mars

Det er jo ved at være lang tid siden at der har været mulighed for at deltage i stævner, og for nogle gælder det også den normale træning – og med uvisheden til hvornår vi kan komme i gang med at konkurrere igen, er der stor risiko for, at vores hjerne kan begynde at miste lidt momentum

Webredaktør

Har du en nyhed eller en god historie?

Annika Knudsen Lorentsen

Webredaktør og nyhedsvagt

Annika Knudsen Lorentsen
25 28 60 63
akl@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Det blinde "føl" Maria trives og er fyldt 1 år

23-05-2020 16:59, af Annika Knudsen Lorentsen

Sidste år fik stutteri Jepha føllet Maria, som var født uden øjne, og selvom det en overgang virkede urealistisk, at hun kunne få en god tilværelse, er Maria nu fyldt et år og trives på bedste vis

Avler har mistet tre heste til græssyge

26-05-2020 09:32, af Britt Carlsen

En nordjysk avler og og opdrætter har mistet tre ungheste til græssyge - først troede familien, det var kolik, men undersøgelser har vist noget andet

Det skal Daniel Bachmann nu!

26-05-2020 12:19, af Britt Carlsen

Nu er de sidste brikker faldet på plads for landsholdsrytter Daniel Bachmann Andersen, der har opsagt sin stilling på Blue Hors, for at flytte med familie og heste ind på det smukke ridecenter Kleppenhus ved Ebeltoft

Thomas Larsen er i svag bedring

26-05-2020 14:50, af Britt Carlsen

Berider Thomas Dolleris Larsen, der den 17. maj blev ramt af en hjerneblødning, har nu gennemgået endnu en operation, og efter et tilbagefald går det igen fremad

Fiontini skal have tvillinger

24-05-2020 10:26, af Annika Knudsen Lorentsen
Avl|

Den tredobbelte verdensmester Fiontini har fået skyllet embryoner ud, og nu er to rugehopper scannet drægtige med hjerteslag, og dermed skal Fiontini have tvillinger hvis alt går vel

Helgstrand sælger heste i nyt prissegment

28-05-2020 15:30, af Marie Helene Rigård Rohleder

Helgstrand Dressage lancerer et hold af salgsklare dressurheste til nye priser. Det er heste, der ikke til fulde rammer Helgstrands primære målgruppe af kunder, men som har kapaciteten til at blive rigtige gode konkurrenceheste. Se udvalget her 

Tredje gang er lykkens gang for moderløse Corleo

29-05-2020 12:45, af Marie Helene Rigård Rohleder

Et moderløst føl, en minitature til tante, tre ammehopper og masser af lange vågne timer. Dyrlæge Heidi Nielsen og føllets ejer Trine Larsen har sammen med dygtige hjælpere kæmpet med at finde en ammehoppe til moderløse Corleo

 

Kunstmuseum hænger udstoppet hest i loftet

28-05-2020 13:29, af Marie Helene Rigård Rohleder

Med udstillingen Dyr i kunsten viser det københavnske kunstmuseum ARKEN blandt andet en udstoppet hest, isbjørne med fjer og hunde i mennesketøj. Udstillingen rummer værker fra 34 internationale kunstnere, der med humor, vid og bid går i kødet på vores forhold til dyrene

Tre heste døde af Ahorn-forgiftning

22-05-2020 11:05, af Britt Carlsen

– Det er rigtig ærgerligt! Carsten Valentin fra Dyrehavegaard, har mistet tre heste som følge af Ahorn-forgiftning, og normalt er det i efteråret, man skal være opmærksom på det, men nu har det vist sig af forårsspirer også er giftige

Daniel Bachmann Andersen - Ponyfar & Danmarksmester

30-05-2020 14:00, af Thomas Pelle Veng

Thomas Pelle Veng, kendt fra sine blogindlæg som Ponyfar, møder flere af ridesportens profiler til en snak om deres "ponyfar" og enkelte af dem, er selv ponyforældre i dag. I denne nyhed møder Ponyfar Daniel Bachmann Andersen