EM-holdguld til ungrytterne

13-07-2023 16:08

Trine Askjær-Jørgensen

Der var spænding til det sidste, da EM-holdkonkurrencen for ungryttere skulle afgøres i Ungarn i dag. Procenterne var vanvittigt tætte i toppen, men Sophia Ludvigsens flotte ridt til allersidst gjorde lige præcis, at resultatet faldt ud til Danmarks fordel

Copyright Ridehesten.com
Det er Danmarks første EM-holdguldmedalje for ungryttere, og den blev redet i hus af (fv.) Sophia Ludvigsen, Frederikke Gram Jacobsen, Alexander Yde Helgstrand og Kristian Würtz Green. Foto: Privat
Nyheden fortsætter efter annoncen

I går var de første unge, danske dressurryttere i ilden ved årets EM i dressur for ungryttere og U25-ryttere, som finder sted i Budapest, Ungarn.

Her red Kristian Würtz Green sig til 72,118% med Bovbjergs Zhivago e. Blue Hors Romanov/ Blue Hors Don Schufro (opdr. Hanne Damgaard og Leif Bovbjerg Jensen), og Alexander Yde Helgstrand med Belantis e. Benetton Dream/ Expo'se til 72,853% i den indledende klasse af ungrytternes holdkonkurrence. Det bragte det danske hold ind på en foreløbig andenplads.

I dag var turen så kommet til Frederikke Gram Jacobsen og Sophia Ludvigsen, der skulle på banen i anden afdeling af ungrytternes holdkonkurrence. 

Først var 20-årige Frederikke Gram Jacobsen, som ved 13-tiden var tredje rytter på banen for Danmark med Ryvangs Zafina e. Blue hors Zack/ Come Back II (opdr. Alex Dyrgaard). Det er parrets femte EM sammen, idet Frederikke også tidligere har startet junior-EM på den brune hoppe, og man kunne tydeligt se, at de to ved, hvad de laver.

Ekvipagen kom rigtig flot fra start og havde en dejlig energi i trav samtidig med en blød kontakt fortil. De fik vist superflotte sidebevægelser og fri trav. Derefter fulgte en flot skridttur med gode, aktive skridtpiruetter og en flot fri skridt. Turen blev rundet af med flotte galoppiruetter, enkelte changementer på kortsiden og flotte gennemsprungne seriechangementer. En virkelig flot og stabil tur med en imponerede koncentreret og lydig hest og et gennemgående højt niveau, som resulterede i 72,647%.

Copyright Ridehesten.com
Frederikke Gram Jacobsen og Ryvangs Zafina. Foto: Ridehesten.com/Maria L. Mortensen

Allersidste ekvipage på banen i holdkonkurrencen var også den sidste rytter på banen for Danmark, nemlig Sophia Ludvigsen med Blue Hors Elliott e. Erlando/ Blue Hors Romanov (opdr. Julianelyst ApS). Det er 20-årige Sophias tredje EM, og der var spænding til det sidste, da hun godt ville kunne ride et resultat i hus, som kunne sikre Danmark en guld- eller sølvmedalje.

Nyheden fortsætter efter annoncen

Elliott og Sophia havde en virkelig flot og flydende travtur med udtryksfuld fri trav og virkelig flotte velbalancerede sidebevægelser. Derefter fulgte en superaktiv og god skridt med en god, tydelig takt i skridtpiruetterne og derimellem. Den frie skridt havde et superflot stræk frem og ned samt god overtrædning og dejlig afslappethed. Herefter fulgte galopprogrammet, hvor særligt de superflotte sidebevægelser og gennemsprungne, afspændte seriechangementer skal fremhæves.

Der var spænding til det sidste, for red Sophia sit bedste, så var der en chance for guld til Danmark – og hun gjorde det! Som den allersidste rytter på banen, rykkede Sophia Danmark helt til tops med sin score på 73,118%. Dermed tog det danske ungrytterdressurhold guld med 218,618% lige præcis foran de stærke tyskere, som fik sølv med i alt 218,529% – altså med kun 0,089% til forskel – mens det engelske hold fik bronze med 215,500%.

Det er første gang nogensinde, at Danmark vinder holdguld ved EM for ungryttere.

Resultatet af holdkonkurrencen.

Copyright Ridehesten.com
Sophia Ludvigsen og Blue Hors Elliott. Foto: Ridehesten.com/Juliemaja Søndergaard

I morgen, fredag, begynder de individuelle klasser, som så afsluttes lørdag og søndag, hvor de individuelle medaljetagere bliver fundet. Søndag står selvfølgelig på kürfinalen, som de bedste ekvipager går videre til.

Stævnets start- og resultatlister.

Anna Pørtner

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner