Engbrandbæger tager livet af to heste

03-08-2016 09:45

To heste måtte desværre aflives hos den samme ejer i Thisted efter at være blevet kraftigt forgiftet af planten engbrandbæger

Copyright Ridehesten.com
Engbrandbæger

Det er Gunnar Yde, som er dyrlæge ved Hestepraksis Nordvest i Snedsted, som har været nødsaget til at aflive to heste, der desværre er blevet fodret med wraphø, hvori der har været den giftige plante engbrandbæger. Dyrlæge Gunnar Yde har med 30 års erfaring som dyrlæge aldrig set noget lignende, understreger han.

Det er hos Bent Odde der bor nord for Thisted, at de to heste var friske og i god stand da de pludselig fik vejrtrækningsbesvær og blødte ud af næsen samt fik feber og høj puls. Det var med et par ugers mellemrum at de to heste måtte aflives grundet de samme voldsomme symptomer. Derfor gik der snart en større undersøgelse i gang for at finde frem til årsagen til at de to heste blev forgiftet – det viste sig snart at planten engbrandbæger der er meget giftig for bl.a. heste, var årsagen til forgiftningen idet undersøgelser af hestene kunne bekræfte alvorlige leverskader som er et typisk tegn på indtagelse af engbrandbæger. Desuden foretog Gunnar Yde en større undersøgelse af de wraphø som Bent Odde fodre sine heste med, det var dog ikke til at finde planten i wrappen.

Bent Odde har fortsat tre varmblodsheste stående i stalden, som alle nu bliver behandlet med indsprøjtninger af B-vitamin, da de ligeledes har fået mindre leverskader efter at være blevet forgiftet. 

Kilde: Nordjyske.dk

Charlotte Kusk Berwald

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Charlotte Kusk Berwald