Er der svindlet med OL-kvalifikationerne?

28-01-2020 15:06

Annika Knudsen Lorentsen

Efter sigende undersøger FEI tvivlsspørgsmålet der opstået i forbindelse med en række springrytteres kvalifikation til OL i Tokyo. Flere af de kvalifikationsgivende resultater for nogle nationer er opnået ved stævner som er arrangeret i sidste øjeblik og med meget få deltagere, og det mener flere er mistænkeligt

Copyright Ridehesten.com
Mathilda Karlsson og Chopin VA. Foto: Ridehesten.com/Britt Carlsen
Nyheden fortsætter efter annoncen

Tidligere på måneden beretterede vi om hvilke nationer der har opnået kvalifikation til OL i springning (læs mere her), men der er opstået tvivl om hvorvidt en række af kvalifikationerne er opnået på fair vis. 

En række ryttere er steget væsentligt på OL-ranglisterne lige op til afslutningen af perioden for OL-kvalifikation. Det har de gjort på baggrund af en række stævner, som havde meget få konkurrenter. Det har vakt mistanke hos flere, og derfor undersøger FEI sagen. 

FEI er under pres i forhold til at annullere en række tildelte olympiske pladser i springdisciplinen, da nogle ryttere har opnået deres pladser ved deltagelse i sidsteøjebliks stævner, som hun har inviteret få ryttere fra specifikke lande. 

Eksempelvis blev det i decembermåned afholdt stævner i Villeneuve-Loubet i Frankrig, samt Damaskus i Syrien. I nogle klasser var blot 5 ryttere til start, og en vandt eksempelvis rankingpoint med 28 fejl. 

Hvem drejer det sig om?
Mathilde Karlsson (Sri Lanka), Ahmad Hamcho (Syrien) og Ibrahim Bisharat (Jordan) slog i december de tidligere gruppeledere (grupperne for forskellige områder i verden, læs mere om kvalifikationerne her) og fortrængte dermed Hong Kong og de Forenerede Arabiske Emirater fra deres pladser. Lande som ellers lå til kvalifikation efter stabile resultater ved stævner op til 5* niveau.

Fristen for OL-kvalifikation var den 31. december, men direktør for International Jumping Riders Club (IJRC) Eleonora Ottaviani mener, at rankingformularen kan udsættes med henvisning til punktet "svindelnummer", og derfor har hun anmodet om et hastemøde med FEI, som pr. 4. februar automatisk generere invitationerne i henhold til ranglisterne. 

Nyheden fortsætter efter annoncen

To af rytterne der var til start ved stævner i Villeneuve-Loubet steg mere end 400 pladser på ranglisten. Både stævnerne i Frankrig og Syrien var sene tilføjelser til stævnekalenderen, men de har ikke overtrådt planlægningsreglerne. Men den eneste gang der tidligere har været markant begrænset deltagelse ved OL-kvalifikationer, var i Baku i 2011. På det tidspunkt annullerede FEI nogle resultater og hævdede, at de blev manipuleret for at kvalificere Aserbajdsjan til OL i London. 

Mathilda Karlsson kommenterer på mistanke
I europæiske 2* CSI-stævner er 100 starter og invitation til alle 137 nationale forbund normen, men til sine stævner i december, inviterede Villeneuve-Loubet maksimalt 20 ryttere, og det undtaget ryttere fra landene Tyskland, Holland, Storbritannien og Irland. Det var her at Mathilda Karlsson fra Sri lanka opnåede 9 ud af sin 15 gældende rangliste resultater, og før dette var hun placeret som nr. 7 i gruppe G. 

Mathilda udmeldte at hun havde planlagt at starte sin tophest Chopin VA ved tre- og femstjernede CSI-stævner i december, men hun valgte Villeneuve-Loubet, efter han havde haft et par ugers fri på grund af sygdom. 

– Jeg har ikke bevidst gjort noget forkert, og det er trist, at jeg bliver angrebet af mennesker, der tvivler på, at jeg fortjener min plads, fortæller Mathilda.

Ved stævnerne i Damaskus opnåede Ahmad 7 og Ibrahim 13 af deres gældende resultater i gruppe F. I Damaskus inviterede man 80 syriske ryttere, hvilket er omkring 50 flere end der overhovedet er i Syrien. Derudover inviterede man 20 fra lande så langt væk som Argentina. Et af stævnerne fandt desuden sted 1. juledag. 

IJRC ejer FEI Longines Rankingliste, som også den olympiske rangliste baseres på, men direktøren for IJRC meddeler af ansvaret for retfærdighed er hos FEI, hos arrangørere og embedsmænd. 

– Det er ikke kun et spørgsmål om reglerne, men også om at være sikker på, at der ikke er nogen afvigelser, eller at det er muligt, at noget er forfalsket i systemet. Det vigtigste er, at en atlet eller organisation handler efter reglerne, også i overensstemmelserne omkring princippet om fairplay. Virkeligheden har vist, at tingene ikke har fungeret på denne måde. Det vil være arbejdsgruppens ansvar at finde løsningerne, så forordningerne ikke giver plads til svindelnumre og manipulation.

Charlotte Kusk Berwald

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Charlotte Kusk Berwald